10 kérdés, amire minden kereskedő tudni akarja a választ

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Szakmai körökben sok „öregmotorost” ismerek.

Amikor a jelen kihívásairól beszélgetünk, gyakran fennakad a szemük egy-egy mostanában divatos kifejezésen vagy mondaton.

Szinte biztos vagyok abban, hogy ők azok, akik zsigerből tudják, mi mögött mi van. Ösztönösen a jó irányba mennek mindig, hiszen talpon vannak, még ezekben a válságos években is.

Mindezek ellenére úgy érzem, hogy van pár fontos gondolat, amiket érdemes összefoglalni, csak hogy mindig, minden helyzetben tudjuk, miről is beszélünk és egyre gondolunk-e.

1. Hogyan néz ki egy kiváló ügyfélszolgálat?

Ha jól csinálod, a kiváló ügyfélszolgálat kivételes élményt nyújt a vevőknek és nem kell igazán kinéznie semmilyennek.

A kiskereskedőnek tudatnia kell a vásárlóval, hogy ő a legfontosabb ember a világon arra a néhány percre, amíg az üzletben tartózkodik. A vásárlónak éreznie kell, hogy nyitott szívvel kezelik őt az eladók, akik kedvesek, beszédesek és segítőkészek.

Mindennek annyira zökkenőmentesnek kell lennie, hogy az ügyfél csak azt gondolja, amikor távozik, hogy „Azta”! Ez kivételes élmény volt!

2 Mit árulnak valójában a márkák?

Egy érzést…

A legjobb márkák üzenetei néhány szóban elmondhatók, akárcsak egy film összefoglalója.

E.T. számára ez a hazajutás volt, a legtöbb detektívfilmnél ez az elrabolt lány megtalálása. Az olyan fogyasztói márkák számára, mint a Ralph Lauren, ez egy idealizált amerikai.

A Prada számára ez a luxus életstílus, Eddie Bauer számára pedig a kaland szelleme. Azok a márkák, amelyekről nem lehet gyorsan meghatározni az általuk közvetített életérzést, küzdeni fognak.

3. Milyen pozitív hatásai vannak egy nagyszerű lokációnak?

Gyakran a kiskereskedelemi egység kiváló elhelyezkedése a különbség a siker és a kudarc között.

Bérelhetsz egy üzletet 100 méterre az otthonodtól, hogy pénzt takaríts meg, de ezt a megtakarítást visszaadod promóciókban, hirdetésekben és állandó hajtásban, hogy az emberek bejuthassanak az ajtón.

4. Mik azok az értékesítési technikák?

Hasonlóan egy könyv vázlatához.

A kiskereskedelmi értékesítési technikák bemutatják a munkatársnak, hogy az eladásnak milyen forgatókönyv szerint kell haladnia a vásárlók üdvözlésétől, a kapcsolatteremtéstől, az áru bemutatásától, az értékesítés lezáráson át a visszatérésre való felkérésig.

A jól kidolgozott értékesítési technikák teljes mértékben kielégítő vásárlási élményt biztosítanak a vevőknek. Kiskereskedelmi értékesítési képzés nélkül az eladások csak „találatnak” tekinthetők.

5. Mi a 3 legeredményesebb kapcsolatfelvételi módszer egy boltban?

  1. Mosolyogj, mielőtt bármit is tennél!
  2. Nézz a szemükbe!
  3. Mondd: „Jó napot!”

6. Mit kell tudni egy üzlet nyitásáról?

Hosszabb ideig tart, hogy nyereségessé váljon, mint elsőre gondolnád.

Először is győződjön meg arról, hogy van elég pénzed. Ne tekints minden betérőre úgy, hogy neki vásárolnia kell, különben senki sem fog.

7. Mi vonzza a vásárlókat egy boltba?

Az ügyfelek ott akarnak lenni, ahol látszik a nyüzsgés.

Emellett az új üzletek és az újonnan átalakított üzletek ugyanúgy vonzzák a vásárlókat, mint az új áruk.

Részben ezért kulcsfontosságú a hely, de az is, hogy miért olyan fontos az alkalmazottak képzése a vevőkkel való interakciók fejlesztésére. A vásárlók látni szeretnék, hogy nem ők lesznek az egyetlenek az üzletben.

8. Mi a könnyebb? Új vevőket szerezni, vagy a régieket megtartani?

Könnyebb a régi vevőket törzsvásárlóvá alakítani, mert a fix profit nem azon múlik, hogy több ügyfelet szerezz, hanem azon, hogy többet hozz ki a már meglévő vásárlóidból.

A marketing megáll a bejárati ajtónál.

Ám ha egy ügyfél átlép az üzlet ajtaján, egy jól képzett értékesítő drámaian megnövelheti a konverziók számát.

9. Mit jelent az öt ujjas alkalmazotti kedvezmény?

Ez az úgynevezett alkalmazotti lopás. A kéz öt ujja megfogja az árut és elrejti; azaz ellopja.

10. Mi az a kiskereskedelmi kihelyezés?

Vizuális kihelyezésnek is nevezik. Ez írja le, hogyan érdemes elrendezi a termékeket az üzletben. Ebben bármi szerepelhet a kijelzőktől, a pultokon és polcrendszereken át, egészen a jelzésekig és azok megjelenítési módjáig.

Ha pedig az a kérdésed, hogyan alakíthatsz több nézelődőt vásárlóvá, és hogyan hozhatsz létre olyan üzletet, amelyet a vásárlóid imádni fognak, olvasd el a „4 dolog, amivel az eladóid azonnal növelhetik a bevételed” írásomat is.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: