3 kiskereskedelmi trend, amitől hangos lesz 2022

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A még mindig tartó globális világjárvány komoly változásokat hozott a kiskereskedelem világában.

Az online kiskereskedők minden eddiginél elfoglaltabbak, és kihívást jelent számukra a rendelések teljesítésének és a készletek egyre gyorsabb ütemű frissítésének teljesítése, valamint a visszaküldésekből származó bevételek csökkentése.

A fizikai kiskereskedések világában a kihívások nagyon eltérők, mivel a bolttulajdonosok csökkenő forgalommal szembesülnek, és versenyezniük kell a globális e-kereskedőkkel a kényelem és az ár tekintetében.

Az azonban érezhető, hogy a vásárlók még 2022-ben is a személyes vásárlásokat preferálják, különösen akkor, ha azt technológiával egészítik ki az élményteremtés és a kényelem érdekében.

A hibrid vásárlási élmények, például az „rendeld meg online, vedd át az üzletben” létrehozása és többcsatornás értékesítések fejlesztése ’játékban’ tarthatják az offline üzleteket, ezért 2022-ben a következők lesznek a kiskereskedelem legforróbb trendjei.

3 kiskereskedelmi trend, amitől hangos lesz 2022

Pénztár nélküli vásárlás

A pénztár nélküli fizetés úttörője 2018-ban az Amazon Go üzlet volt, és azóta már hazánkban is találkozhatunk ezzel a megoldással (lásd például Tesco, Penny). Ez a trend erősödni látszik 2022-ben, mert az embereknek tetszik a gyors és sorban állás nélküli vásárlás lehetősége.

Munkaerőpiaci szempontból ez a megoldás elsőre ellentmondásosnak tűnik, mert az emberek gépekre való lecserélése az alkalmazottak leépítésére ösztönözheti a munkaadókat.

Az ellenérv viszont az, hogy az olyan munkák, mint a kasszánál való szkennelés, felszabadítja az embereket, hogy más, kifizetődőbb feladatokat végezhessenek el. Például a polcok folyamatos feltöltése, keresztértékesítések, élményteremtés stb.

Tapasztalati kiskereskedelem

A tapasztalat egyre inkább fontos megkülönböztető tényezővé válik a fogyasztók számára, amikor döntést kell hozniuk arról, hogy kinek adják a pénzüket.

Míg korábban a vállalkozások elsősorban a termékekkel és az árakkal versenyeztek, addig mára már olyan tényezőkre támaszkodnak, mint az ügyfélszolgálat, a hozzáférhetőség, a könnyű használat, az eladók tréningelése, valamint olyan környezeti tényezők, mint például a kiskereskedelmi üzletek dekorációja vagy az online vásárlási lehetőségek.

A tapasztalati kiskereskedelem technológiai szempontból azt jelenti, hogy megértjük-e tényezők szerepét, és bevezetjük-e ezeket az eladások optimalizálása érdekében.

Például fizikai üzletekben az eladók használhatnak kézi terminálokat, amik tájékoztatást nyújthatnak a vevők vásárlási szokásairól. Ennek köszönhetően lehetővé válna számukra, hogy olyan személyre szabott vásárlási élményt nyújtsanak, mint amit online kapnának a vevők (lásd érdeklődés alapú reklámozás – Google).

Közösségi és omnichannel kereskedelem

A kiskereskedelemben az „omnichannel” azt jelenti, hogy az ügyfelek eléréséhez és a szolgáltatások nyújtásához rendelkezésre álló összes lehetőséget kihasználjuk.

Ez egyre inkább a közösségi médiát és a közösségi értékesítést jelenti. Ahelyett azonban, hogy az ügyfelek egyszerűen vásároljanak bármely csatornán – offline üzleteken, webhelyeken, Facebookon, Instagramon stb. –, inkább „összekapcsolt” élményt érdemes kínálni.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Például a vevő lead egy megrendelést az üzlet valamelyik e-kereskedelmi helyén, majd ellenőrzi a rendelés állapotát a Facebook Messengeren, végül átveszi a terméket az üzletben.

Ennek a trendnek a kiaknázásához kulcsfontosságú, hogy összehangolt ügyfélélményt biztosítsunk az összes felületen. A márkák a közösségi értékesítésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd.

Ez magában foglalja a lehető legtöbb online felületen való megjelenést (Facebook, Intagram, TikTok stb.), valamint az influancerekkel és a törzsvevőkkel való együttműködéseket.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: