5 pofon egyszerű vásárlást növelő technika ruhakereskedésekben

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Nincs annál lehangolóbb, amikor látod, ha az emberek betérnek az üzletedbe, bámészkodnak és vásárlás nélkül, vagy csak egy aprósággal a kezükben távoznak.

Minden alkalommal, amikor ez történik, profitot veszítesz. A jó hír az, hogy egészen egyszerű vásárlásösztönző eszközökkel növelheted az eladásokat és ezáltal a nyereséged.

Miben különböznek a női és a férfi vásárlók?

A nők köztudottan impulzusvásárlók. Ha egy nő új ruhát vesz, ahhoz dukál egy cipő, egy új táska, egyéb kiegészítők, mint például egy bizsu vagy egy sál.

A nők számára viszonylag könnyű több terméket eladni, feltéve, ha megfelelően az orruk elé dugod a kínálatod.

Ezzel szemben a férfiak nagy része egyáltalán nem szeret vásárolni. Ha mégis rászánják magukat, akkor viszont bevásárolnak egy egész évre vagy egy szezonra. Ha egy férfi betér a ruhaüzletedbe, gondoskodj arról, hogy megfelelő technikákkal meggyőzd a nagyobb értékű vásárlásról.

5+1 pofon egyszerű vásárlás növelő eszköz ruhakereskedésekben

Történetmesélés a kirakatban

A kirakat az egyik legattraktívabb és legelső reklámhelyed, amivel megfoghatsz egy érdeklődőt.

Divatáru üzletben a kirakati történetmeséléssel észrevétlenül ösztönözheted a betérőket, hogy szettekben gondolkodjanak.

Egy stílusosan felöltöztetett kirakati baba már jó kezdés, de érdemes a hatást fokozni. Adj rá cipőt, helyezz a kezébe egy táskát, köss a nyakába egy sálat, tegyél a karjára egy karkötőt.

A sztorizást fokozhatod, ha különféle típusú (hajszínű, bőrszínű) babákat öltöztetsz fel, így mindenki megtalálja azt, amivel azonosulni tud.

Kaphatók olyan kirakati babák is, amik élethűen ki vannak „sminkelve”. Ezekkel a megoldásokkal könnyen elérheted, hogy a potenciális vásárló elképzelje magát az új outfitjében és akkor is többet vásároljon, ha csak egy szoknyára vadászott éppen.

Ugyanez érvényes egy férfiruha üzletben is.

Az üres zónák praktikus kihasználása

Ruhaüzletedben a falak mentén helyezted el a termékkínáló vitrineket vagy alusínes polcelemeket? Középen pedig van egy üres zónád?

Használd ki a szabad területeket is a vásárlás ösztönzésére!

Ha meg szeretnéd tartani az átlátható elrendezést és a kényelmes mozgást a bolton belül, használj 4 ágú ruhatartó állványokat a vásárlási zóna közepén.

Egy ilyen megoldásnak köszönhetően kis helyen tudsz többféle terméket bemutatni.

Ezekre az állványokra kihelyezheted például a kifutó és akciós ruhákat, vagy a legújabb modelleket. Kis ráfordítással és ügyes elrendezéssel is tudsz forgalmat növelni.

A termékkínálat bővítése

Az emberek gyakran célirányosan mennek ruhát venni.

Kell egy új ruha, férfiaknak egy új ing. Sokan a megfelelő ruhadarab megtalálására koncentrálnak, és csak a próbafülkében fogalmazódik meg bennük egy hiányérzet.

Egy inghez jól jöhet egy nyakkendő, egy csinos női ruhát fel lehet dobni egy nyaklánccal, vagy egy divatos fülbevalóval.

Gondolkodj szettben, legyen kínálatod a kiegészítőkre is!

A falra szerelhető forgó bizsu és nyakkendőtartót például az üzlet bármely területén kihelyezheted, akár több helyen is.

Ezzel felkelted a vágyat arra, hogy felpróbáljanak és megvásároljanak olyan kiegészítőket is, amik nem szerepeltek eredetileg a bevásárló listájukon.

Játék a fényekkel

A kínálat növekedésével az üzletek egyre nagyobb harcot vívnak egymással a vevők figyelmének a felkeltéséért. A legjobbak a fogyasztók összes érzékét megcélozzák.

A környezet érzékelése 80 %-ban a látáson keresztül történik. Kiskereskedelmi szempontból a világítás kiemeli a belsőépítészeti elemeket, a termékek tulajdonságait és egymástól leválasztott tereket hozhat létre.

A fénnyel való játék fokozható megvilágított vitrinekkel, vagy színváltós LED megoldásokkal. Ha ezeket a trükköket is beveted, garantáltan nem mennek el az érdeklődők a kiemelt termékek mellett.

A bolti eladók képzése

Az átütő sikerhez fel kell ismerned, hogy az értékesítés növelésében az eladóid óriási szerepet játszanak.

Nem elég, hogy jó a megjelenésük, kedvesek és megbízhatók, illedelmesen köszönnek a betérő érdeklődőknek, érteniük kell az eladáshoz is.

Bolttulajdonosként hatványozottan megtérül számodra, ha folyamatosan képzed a kollégáidat, ha eladóból profi értékesítőket faragsz.

Egy hatékony eladó nem várja meg, amíg rátalál a vevő, hanem kezdeményez.

Az első és legfontosabb, amit érdemes minden eladó fejébe ültetni, hogy soha ne azt kérdezze: „Segíthetek valamiben?”

Az eldöntendő kérdésekre az esetek többségében „nem” a válasz. Ehelyett olyan kérdéseket tegyenek fel, amik elősegítik a párbeszédet, és nyomulás nélkül végig viszik a vevőt a nagyobb értékű vásárlásig.

KÉRDÉS TIPPEK:

Milyen alkalomra keres ruhát?

Milyen méretben adhatok ruhát a próbához?

Milyen kiegészítőt gondolt a ruhához? Nyakláncot vagy egy selyemsálat?

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: