6 csodatevő eladói viselkedés

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Mikor volt utoljára negatív tapasztalatod egy kereskedésben?

Emlékszel még rá?

Hát persze, hogy! És hány embernek meséltél erről a negatív élményről? Igen, valószínűleg többnek is, ha olyan vagy, mint a legtöbb ember.

Különösen akkor beszélünk a negatív eladói élményeinkről, amikor azok nagyon rosszul érintenek bennünket.

Ha nem szeretnéd, hogy az emberek panaszkodjanak a vállalkozásodra, tanítsd meg csapatodnak a legjobb eladói tippeket és tanítsd meg őket a helyes használatukra.

Soha ne feltételezd egy ’tapasztalt eladóról’, hogy tudja, mitől döglik a légy.

Mutasd meg Te az elvárásaid a saját viselkedéseden keresztül és győződj meg arról, hogy ennek megfelelően végzik a kollégáid a munkájukat. A Te feladatod, hogy megtanítsd, hogyan szolgálják ki az üzletedbe térő embereket.

Íme 6 olyan soft (emberi) tulajdonság, ami a forgalmadat új szintre emelheti.

1. Az üdvözlet

Az első ökölszabály, hogy amint belép egy potenciális vevő az üzletedbe, valakinek maximum 15 másodpercen belül köszöntenie kell.

Soha ne hagyd, hogy az eladóid a pultot támasszák és több méter távolságból biccentsenek egyet a betérő emberekre. Legyen egy mosolygós ember a bejáratnál, aki habozás nélkül felajánlja a segítségét.

2. Figyelem és láthatóság

Az eladóid diszkréten figyeljék a vásárlók útját.

Ha egy vevő kiválaszt valamit, ajánljanak fel valami kiegészítő terméket, amitől még nagyobb lehet a vásárlói élmény. Nem kell tukmálni.

De ha erőszakmentesen történik az ajánlás, akkor a vevő még hálás is lesz azért, hogy olyan dolgot mutattak neki, amit ő nem is vett volna észre. Amennyiben a vevő nem találja meg, amit keres, az eladóid ajánljanak fel más lehetőségeket. Sosem lehet tudni, mi sül ki a figyelmességből.

3. Szólítsák a törzsevőket a nevükön

A figyelmesség netovábbja, ha a törzsvevőket úgy fogadják az eladóid, mint jó ismerősöket és a nevükön szólítják őket. Oké, de mi a helyzet az újakkal?

Ha kártyával fizetnek, könnyen leolvasható a nevük és fizetéskor a nevükön köszönhetik meg eladóid a vásárlásokat. Hát ennyire egyszerű.

4. Közeli kapcsolatok keresése

Az eladóid legyenek közel a próbafülkékhez, a vitrines pultokhoz, hogy szaladgálni tudjanak új méretekért, vagy, hogy azonnal kinyithassanak egy zárt eladóteret, hogy a vevő közelebbről is megnézhesse, amin megakad a szeme.

Az eladóid figyeljék az ’elveszett’ embereket és segítsenek proaktívan. Például megtalálni a próbafülkét, a különböző részlegeket stb.

5. Egyediség és emlékezetesség

Kínáljatok az embereknek egyedi vásárlói élményt azáltal, hogy olyan szolgáltatást nyújtotok számukra, amelyet sehol máshol nem kapnak meg.

Például ajánljátok fel, hogy lefényképezitek őket a telefonjával abban a ruhában vagy ékszerben, amely tetszik neki (még vásárlás előtt). Ha elsőre nem is vásárolnak, utólag nézegethetik, megmutathatják a közeli hozzátartozóiknak, akik megerősíthetik a döntéseikben.

6 Kütyüket ’el’

A vásárlók teljes figyelmet érdemelnek.

Az eladóid kezébe soha ne legyen a saját telefonjuk. Még lehetőségük se legyen írogatni, telefonálgatni: egyrészt így nem tudják az osztatlan figyelmüket a vevőkre szentelni, másfelől a magánéletük nem tartozik másokra.

Végezetül, ha az eladóid egy idősebb vásárlóval beszélgetnek, ne hagyd, hogy szlenget használjanak. Legyenek tisztában azzal, hogy senki sem szereti hülyének érezni magát.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: