7 fő bűn az üzletberendezésben

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Nem csupán a vallásban, de az üzletberendezésben is vannak főbűnök. Hatalmasak.

Amikor megtervezed a boltod, ha nem vagy elég körültekintő, könnyen elcsúszhatsz.

A boltod ugyanis az első pillanattól kezdve a profitot, a bevételt kell, hogy erősítse.

Épp ezért az üzletberendezés az első olyan befektetés, ami megtérül, ha szakértők segítségét kéred. Hiszen a hibákkal teli boltberendezés nem csupán a vásárlók komfortérzetének csökkenéséhez vezet majd, de egy idő után azt veszed majd észre, nincs törzsvásárló, nincs biztos bevétel.

A boltod érted van, és sosem ellened!

Ha érdekel, hol követheted el a hét legnagyobb hibát az üzletberendezéssel, olvass tovább. Ha megfogadod a tanácsainkat, biztos lehetsz benne, hogy nem csak stabil alapot teremtesz a vállalkozásodnak, de szárnyakat adsz neki.

  1. A világítás

Könyörgöm, ne ezen spórolj!

Ha nincs fény, nincs vásárlói kedv sem. A vásárlók a Te sztárjaid.

Világítsd meg számukra a színpadod, adj fényt az üzletednek, és a kirakatodról se feledkezz meg. Használj ledeket, Ledekkel ellátott berendezéseket. A fény, a világosság növeli a vásárlási kedvet. Bizalmat sugároz, és kellemes hangulatot teremt.

Ha kevés a fény, a vásárlóid lehangoltak lesznek, és ebben a hangulatban sokkal kevesebbet vásárolnak majd.

Érdemes a termékeid megvilágításával is külön foglalkoznod. Az exkluzívabb termékeket ha világítással ellátott vitrinbe teszed, nem csak a lopás ellen véd, de automatikusan oda fogja vonzani a szemet.

  1. Labirintus

Eszméletlenül jól néz ki egy parkban, de mit keres egy üzleten belül? Felejtsd el a kacskaringós elrendezéseket.

Legyen egyenes, belátható, kényelmes és barátságos.

Ne érezze azt a vásárló, hogy egy kéretlen feladványt kell megfejtenie annak érdekében, hogy megtalálja a keresett árucikket.

Egyrészt bizalmatlanságot okoz, másrészt csökkenti a komfortérzetet, hiszen sokan lesznek olyanok, akik nem fognak az eladótól kérdezni, mert szeretik önmaguk megtalálni azt, amiért betértek hozzád.

Épp ezért egyszerűsítsd számukra az elrendezést. Legyen belátható, táblákkal segítsd őket megtalálni azt, amit árusítasz.

  1. Ne csak a mára gondolj

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a cégvezető csak rövidtávon gondolkodik a bolt berendezésének kapcsán. Így fixen mindent odafúrat, tipliztet, csavaroztat, és sosem változtat.

Mint ahogyan a körülöttünk lévő világ, így az árukészlet is folyamatosan változik. Változnak a stílusok, méretek, dizájnok. Épp ezért érdemes előre gondolkodni, és olyan üzletberendezésben gondolkodni, ami mozdítható, változtatható.

Így könnyebb lépést tartani a változásokkal, arról nem is beszélve, hogy egy megújult környezet mindig inspirálóan hat a vásárlókra is. Már pedig, aki inspirálódik, költ is.

  1. Nem kell részt venned az árversenyben

Az egyik legnagyobb baklövés, részt venni a konkurencia árversenyében. Nem kell!

Ha azon kezdtek el versenyezni, ki adja a termékét olcsóbban, előbb-utóbb valamelyikőtök ajándékba adja majd az árut.

Nem kell ezt tenned. Adj a termék mellé szolgáltatást, apró pici kiegészítő ajándékot.

Olyat, ami neked nem fáj, a vásárló viszont örömmel gondol majd vissza rád. Ha kreatív vagy, rá kell döbbenned, azért maradsz ki a konkurencia háborúból, mert nincs konkurenciád.

  1. A pénztár az utolsó csatatér

Számtalan üzletvezető elköveti azt a hibát, hogy a pénztárt egyfajta befejezésnek érzi, és nem az utolsó állomásnak. Erről korábbi blogunkban már kifejtettük a véleményünket, ami most sem változott.

A pénztár az egyik legfontosabb terület. Mind a vásárlói pszichózisban, mind pedig az eladás technikában. Itt még visszafordulhatnak, de ha elég ügyesen használod ki a területet, el is adhatsz. Márpedig ez a cél.

  1. Alacsony álmennyezet

Értem én, hogy fűtés, meg világítás, és ott spórolunk, ahol csak tudunk, ez azonban nagy baki lehet.

Minél közelebb van a plafon, a vásárló annál inkább azt érzi majd, sarokba szorították, csökken a jó érzés, és növekszik a bezártság érzése.

Felméréseink szerint levegőtlennek, vagy fojtónak érzik a légkört a vásárlók, anélkül, hogy tudnák mi okozza. Ez azonban nem más, mint az alacsony belmagasság.

  1. Unalmas üzletberendezés

Nincs annál kellemetlenebb, mint betérni egy dög unalmas üzletbe. Ha a kirakatból valami megragadja a vásárlót, célirányosan megkeresi, majd megy is a pénztárhoz. Ugyanis unalmas a bolt. Nem keltette fel semmi az érdeklődését.

Miért? Mert nem használtál táblákat, nincs vizuális inger, és nincs szabad terület arra, hogy a vevő vadászni indulhasson.

Ilyenkor azonnal ott fogja hagyni az üzletet, tekintettel arra, hogy nem lett felkeltve a vágy a további vásárlásra.

+1 Ne hagyd üresen a falat

Az üzletben az üresen hagyott területek olyanok, mintha kidobálnád a pénzt az ablakon. Csak azért, mert már nincs árukészlet, vagy polc, ne hagyd üresen a falat.

Készíts jópofa táblákat, világítsd meg, mindegy mit teszel, a lényeg, hogy ösztönzően hasson a vásárlóra.

Ha elhatárolódsz a hét legnagyobb baklövéstől, és mersz változtatni, hidd el, nagyon hamar megtérül a vállalkozói kedv. Amennyiben úgy érzed, változtatnál, de nem tudod, hol kezd, kérd ingyenes szak tanácsadásunkat, előtte azonban tekintsd meg a referenciáinkat.

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: