7 szélsebesen kivitelezhető vevőgyártó tipp

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Kevés a vevő a boltban?

Ettől bárki kimerült lenne, haszontalannak érezné a napi taposómalmot, és rettegne, hogy mi lesz így a bolttal.

Fölöslegesen…

Itt van 7 tipp, hogy már holnap több vevő legyen az üzletben:

Hol van a bejárat?

Önnel is előfordult már, hogy valahova igyekezett, de nem tudta eldönteni, hogy hol is van az épület bejárata? A minap ez történt meg velem. Az egyik állami hivatal előtt álltam. Utca és házszám stimmel, csak éppen a bejáratot nem találtam.

Kiderült, hogy a bejárat (ahol naponta több száz ügyfelet várnak) az épület másik utcára eső oldalán van. Tábla, információ átadás persze sehol…

Ön ne essen ebbe a hibába! Ha azt szeretné, hogy a potenciális érdeklődője, vevője bejöjjön Önhöz egyértelműen (akár “dedós” módon is) írja ki, hogy mi a teendő: hol kell csengetni, mit kell megnyomni, hol a bejárat, és így tovább…

Álljunk meg egy szóra…

… szólt a jól ismert nyelvművelő műsor vezényszava. Önnek is ilyen hatást kell kiváltania!

Tegyen ki az üzlete elé egy megállítótáblát, amelyen a napi akciók, vagy a leginkább vevőt csalogató információk szerepelnek. Ha ruházati üzlete, sportboltja van, akkor állítson ki egy kirakati babát amely a leginkább keresett ruhaneműket viseli.

Ha ezekre nincs lehetősége, legalább fessen fel a járdára egy néhány szavas szöveget és egy nyilat, mely az üzlet bejárata felé mutat. Meglátja a hatás nem marad el!

Ugye nem felejti el, hogy amennyiben üzlete közterületre nyílik a fenti kihelyezéseket csak a helyi önkormányzat közterület használati megállapodásával teheti ki? Üzletközpont, pláza esetén pedig a tulajdonos/bérbeadó adhat rá engedélyt Önnek.

Reklámtáblája van?

A bolt elengedhetetlen részét képezi a reklámtábla, mely általában a bejárat, vagy akár a teljes kirakat felett helyezkedik el. Fontos, hogy ne csak a cégnév és a bolt típusa szerepeljen rajta, hanem az ügyfél számára fontos információk.

Ha csak azt írjuk ki, hogy cipőbolt, vagy pékség, akkor miben fogunk különbözni a többi ugyanilyen profilú üzlettől?

Írja ki például, hogy “Mi sütjük a város (egyik) legfinomabb fánkját!”, vagy “Itt találja a legszélesebb választékot női cipőkből”, vagy hasonlót. A lényeg a figyelem felkeltése és a vevő becsalogatása.

Este fényárba borul az üzlete?

Nyitva tartási időn kívül a bámészkodó vevők mit látnak az üzletből, ha teljesen sötét van bent? Felmérések szerint lényegesen több vevő jön be az üzletbe, ha éjszaka az egész üzlet fényárban úszik. Persze ennek költségei is vannak, de a korszerű és energiatakarékos LED világítással mindez már néhány ezer forintból megoldható.

Ha az egész üzlet kivilágítására nincs is lehetősége, a kirakat, vagy a bejárati rész mindenképpen legyen világos. Ha pedig nincs külön kirakata, akár a bejáratot is használhatja erre a célra. Tegyen oda például egy felöltöztetett kirakati babát éjszakára.

Szőnyeget a bejárathoz!

Téli havas időszakban tudjuk igazán értékelni, de a nyári porban is hasznos segédeszköz. Igen, a bejáratban elhelyezkedő “piszokbegyűjtő” szőnyegre gondolunk. Mivel bármilyen grafikát, szöveget el lehet helyezni rajta, kiválóan alkalmas tartós üzenetek elhelyezésére.

Több cég is arra szakosodott, hogy bérbe adja ezeket a szőnyegeket és ezért a díjért havonta, vagy akár sűrűbben cseréli a beszennyezett szőnyegeket.

(Van ám ennek egy sokkal komolyabb oka is, na de ezeket a tippeket nem osztogatjuk ám „csak úgy”. Hamarosan megjelenik egy könyvünk, amiben ez, és még sok-sok trükk is benne van.)

Matricát a kirakat üvegére!

Ki mondta, hogy az egyedi és stílusos kirakat csak a multik joga? Olcsón, figyelemfelhívó reklámfelületet lehet a kirakatokból csinálni, amikor letakarjuk/kitakarunk egy részt a portálunkból. Kérje grafikus és kivitelező tanácsát, hogy az elkészült munka profin nézzen ki.

A matrica bármikor lehúzható, így szezonváltáskor vagy az akció végeztével gyorsan eltávolítható.

Mire való a kirakat?

Lehet, hogy most nyilvánvalót mondok, de a kirakat feladata NEM az, hogy teljes termékkínálatunkból 1-1 darabot bemutassunk. A jó kirakat célja, hogy az előtte elhaladó emberek (potenciális vásárlók) figyelmét 1-3 másodpercben megragadja.

A zsúfoltság, a nem átgondolt elhelyezés mind-mind ennek az esélyét rontják. A letisztult formák és az egyértelmű elrendezés pedig megragadja a vásárlót. Persze láttunk már kiemelkedő hatást elérő extrém kirakatokat is, de ezek nem “házilag készültek” hanem általában ismert ruhamultik nagy költségvetésű üzleteiben találhatóak.

Látja, nem is olyan nagy ördöngösség vevőket szerezni. Már csak egy kérdést kell mindenkinek feltennie:

Melyikkel kezdjem?

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: