9 módszer a hűséges eladók kinevelésére

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Az alkalmazottak lojalitásának megteremtéséhez magaddal érdemes kezdeni a leckét.

Míg a bizalom és a lojalitás olyan tulajdonságok, amelyeket nem lehet tanítani, az alábbi technikák gyakorlatba ültetésével ösztönözhetők. Dolgozz a lehető legtöbb ilyen területen, és olyan alkalmazottakkal veheted magad körül a jövőben, akik alig várják, hogy munkába álljanak, amikor reggel felébrednek.

1. Legyen megnyerő a cég kultúrája

Egy bolttulajdonosnak le kell tudnia modellezni a tiszteletet a raktároson át, a kasszáson keresztül egészen azokig, akik az eladótérben dolgoznak. Ha te tiszteletben tarod őket, akkor ők is téged. Bónusz pont, hogy a hűséges alkalmazottak ezt a mintát mutatják majd az új dolgozóknak is.

2. Legyél résen

Nehéz elvárni egy alkalmazottól, hogy kövesse a cég értékeit, ha hetente csak egy nap dolgozik, vagy csak időszakosan. Mielőtt felveszed, győződj meg arról, hogy nem kényelemből akar nálad dolgozni, hanem valóban illeszkedik az üzleted kultúrájába.

3. Ismerd meg, mi érdekli az egyes alkalmazottakat

Ülj le az új alkalmazottakkal, és kérdezd őket kedvenc projektjeikről, arról, hogy mit csináltak korábban, mit szeretnek a munkájukban. Kérdezz azokról a pillanatokról, amikor a legjobban érezték magukat az előző munkahelyükön, és persze érdeklődj a munkán kívüli szenvedélyeikről is. Ezzel a tudással felvértezve hűséges alkalmazottakat építhetsz a kezdetektől fogva.

4. Vezesd a csapatot

Nem lóghatsz a hátsó irodában azt remélve, hogy az emberek elvégzik a munkájukat. A vezetés azt jelenti, hogy látható vagy, célokat tűzöl ki, előmozdítod a lehetőségeket és azt is, hogy korrigálod a helytelen viselkedést, valamint amennyiben szükséges, elbocsátod a nem megfelelő embereket.

5. Adj minél többet

A fiatalabb alkalmazottakat nemcsak a fizetés motiválja, hanem az is, hogyan teszed jobbá a munkahelyi környezetet. Ha csatlakozol egy non-profit szervezethez – pl. a menekültek támogatása -, a küldetéstudat nagyobb lesz, mint a termékek eladása.

6. Beszélj érthetően

Kulcsfontosságú időt szánni arra, hogy mindenki pontosan tudja, mi a feladata és hogyan kell azt elvégezni. Azoknak, akik valóban veled vannak, szükségük van rád, hogy határokat is szabj, ne csak célokat.

7. Ismerj el és jutalmazz

Akár hiszed, akár nem, az alkalmazottak tudni akarják, hogyan teljesítenek. A kereskedésekben dolgozó fiataloknak például folyamatos megerősítésre és visszacsatolásra van szükségük. Bár ez sok esetben nem praktikus, ha nem adod meg nekik, nem fogják jól érezni magukat.

8. Fizess jobban a kelleténél

Egyszerű: a nagyobb munkamorállal rendelkező emberek általában nem dolgoznak kevesebbért, mint amennyit érnek. Ha nagyobb forgalmat szeretnél elérni, akkor pedig jó emberekkel érdemes körül venni magad. Akik pedig elképesztő munkát végeznek, azokat más cégek megpróbálják több pénzért levadászni. Na ezért fizess többet, mint, amit gondolnál.

9. Biztosíts megfelelő munkaeszközöket

A frusztrált alkalmazottak a legelsők között távoznak. Egy nem zárható pult, törött szerelvények a közösségi helyiségben, elavult címkézők, csak pár azon bosszúságok közül, amik miatt sokan úgy döntenek, hogy távoznak. Most gondolj bele, te tudnál mostoha körülmények között boldogan és eredményesen dolgozni?

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: