A pénztár helye, avagy az utolsó sorsdöntő terület

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Minden vásárló szinte kivétel nélkül, az üzletbe betoppanva először a pénztárat kutatja a szemeivel. Bizony ám! Nem az árut, nem a berendezést, hanem a pénztárat, ahol majd szerencsés esetben befejezi a vásárlást.

Épp ezért kifejezetten fontos stratégiai elem a pult, és annak elhelyezése, mert sok esetben minden, és ismétlem minden ezen múlhat.

Kicsit hasonlít ahhoz a reakcióhoz, amikor tudjuk, hogy injekcióra megyünk az orvoshoz. A rendelőbe betoppanva azonnal a fecskendőt kutatjuk.

Így van ez a vásárlókkal is. Ha megnyertük a kirakattal, a fényekkel, az útbaigazító táblával a bolt előtt, nyernünk kell a pénztárral is.

Az alábbi cikkünkben annak járunk utána, milyen titkokat kell megfejteni ahhoz, hogy kellemessé tegyük a kényelmetlen szituációt, magát a fizetést.

A pénztárgépnek tökéletes helyszínre van szüksége

A kiskereskedelem meghatározó és sarkalatos pontja mindig a tér, vagy terek kialakítása. Ha az üzlet külön részekre tagolódott, fontos tudni, hogy egyes részek mindig fontosabbak, mint a többiek.

Az egyik legmeghatározóbb helyszín nem más, mint a „dekompressziós zóna”, azaz a külső tér, ami lehetőséget nyújt a vásárlónak, hogy ráhangolódjon a vásárlásra, és áttérjen a valódi csatatérre, a bolt belsejébe.

Épp ezért, nem ajánlatos a pénztárat erre a területre helyezni, hiszen pszichikailag azonnal erőszakos ráhatást érez a vásárló. Mintha azt sugallnánk felé, itt bizony fizetni fogsz.

Tudja magától is. Épp ezért ennek a területnek inkább ösztönzőnek, mégis megnyugtatónak kell lennie. Ne feledjük el, hogy a vásárló egy idegen helyre érkezik, sokszor már ez is elegendő ahhoz, hogy feszültnek érezze magát.

Minden üzlet első jobb oldali területe a legkiválóbb helyszín. Épp ezért erre a részre semmiképp nem javasoljuk a pénztárgép elhelyezését, hiszen az elsődleges célunk az értékesítés. Ez a terület pedig erre a legalkalmasabb.

Ide érdemes kitenni azokat az árukat, amelyek márkásabbak, különlegesebbek, vagy magasabb ingerküszöböt generálnak, bizalmat árasztanak a vásárlók felé. Ez az üzlet hírnevének megalapozó helyszíne kell, hogy legyen.

A vásárlás nem más, mint egy utazás

És valóban. Gondoljunk bele, ahogy a vásárló egyik helyről sétál a másikra. Nézelődik, utazik, keresi az érdeklődését felkeltő termékeket. Annak érdekében, hogy ezt a folyamatot semmiképp ne zavarjuk meg, hagyjuk, hogy a vásárló elmélyülhessen a boltban.

Tehát kizártuk a belépés utáni küszöbterületet, valamint az áruház jobb oldalát is.

Akkor cselekszünk a leghelyesebben, ha a stratégiailag fontos helyeken kijelzőket, táblákat helyezünk el, annak érdekében, hogy bemutassuk az árukészletünket, és létrehozzuk az utazás útvonalát, ami végül a pénztárhoz vezet.

Kutatásaink eredménye nem más, mint hogy a pénztárgép számára a legideálisabb hely minden esetben az üzlet bal oldalán lesz.

A legnagyobb baklövést ellenben még mindig elkövethetjük, hiszen a pénztár korántsem „csak” az a hely, ahol a vásárló fizethet.

Ez ugyanis az utolsó helyszín, és számunkra az utolsó esély, hogy a vásárló pozitív és tartós benyomással hagyhassa el a boltunkat.

Valamint ne feledkezzünk el arról sem, hogy ha a pénztárnál végez, nincs több esélyünk, hogy eladjunk a számára. Épp ezért fontos, hogy a pénztár mellé is tegyünk az árukészletből.

Adjunk lehetőséget számára, hogy apró kiegészítőket vásárolhasson.

Ezeket érdemes úgy elhelyezni a pénztár közelében, hogy egyrészt figyelemfelkeltő legyen, másrészt ár arányban az akciós, illetve könnyen megfizethető apró termékek kategóriájába tartozzon.

Gondoljuk át, melyek azok az apróságok, melyek kiegészíthetik a vásárlást, vagy szükségesek, de könnyen elfelejtjük őket.

Na ezeket tegyük a pénztár közelébe.

De mégis, hogyan tegyük szerethetővé azt, amit mindenki utál?

Az első, és talán legfontosabb, hogy kényelmes legyen. Sokan eleve feszengenek fizetés előtt.

Átgondolják sorban állás közben valóban szükségük van-e a kosárban lévő árura.

Átfut az agyukban az olcsóbb kategória, és bizony vannak, akik a sorban állás közben gondolják meg magukat, és jobb esetben a számukra kedvezőbb árkategóriásra cserélik le a vásárolni kívánt terméket, rosszabb esetben azonban kiállnak a sorból, és felhagynak a vásárlással.

Kényelem mindenekelőtt

Mint már oly sokszor hangsúlyoztuk, a fizetés nem egy kényelmes szituáció. Épp ezért érdemes magát a fizetést kényelmessé tenni. Fontos, hogy legyen hely a kosárnak, és a vásárló személyes dolgainak.

Hiszen nincs annál macerásabb és időt húzó dolog, mint amikor fizetés előtt keresik a náluk lévő három szatyorban, plusz a táskában a pénztárcát, bankkártyát.

Adj teret és lehetőséget, hogy le tudják tenni a pultra a dolgaikat, hiszen ha a tranzakciót kényelmesen végezhetik, kellemes emlékké válik a vásárlás, ami nagyobb eséllyel jelent visszatérő vásárlókat.

Érdemes átgondolni, hogy maga a pénztár területe, a bútor is nagyon fontos eleme a vásárlásnak.

Épp ezért a legkörültekintőbben kell eljárnunk, hiszen amellett, hogy emlékké válhat, mely vagy ront, vagy javít a visszatérő vásárlói statisztikánkon, az utolsó pillanatban is képes forgalmat generálni. Ez pedig mindannyiunk érdeke.

Be kell látnunk, hogy a boltnak egyetlen szegmensét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Minden négyzetméterének arról kell szólnia, hogy a vásárló jól érezze magát, könnyen megtalálja az árukészletet, és ösztönöznünk kell a további vásárlásra.

Épp ezért kínáljuk egyedi tervezésű üzletberendezéseinket is. Hiszen különösen fontos, hogy a bolt minden eleme összhangban legyen egymással.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: