A vizuális értékesítés 5 legfontosabb eleme

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Amikor a kiskereskedők azt hallják, hogy vizuális értékesítés, általában leveri őket a víz. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy ez egy fontos fogalom a szakmán belül, de sokan nem tudják pontosan, hogy mi is ez és főleg, hogyan kell jól csinálni.

A vizuális értékesítés különösen komoly kihívást jelent, ha kevés büdzséből akar valaki nagyot dobbantani, de nem lehetetlen küldetés.

Cikkünkben bemutatjuk az 5 legfontosabb vizuális értékesítési elemet, melyek könnyen kivitelezhetők, bankot sem kell robbantani miattuk, és ami a legfontosabb, növeli az értékesítést.

Bátran a színekkel

A színeknek óriási ereje van. A jól megválasztott színekkel egy szabálytalan vagy kevésbé kreatív display is lehet eredményes.

Sajnos, túl gyakran elfelejtjük a színek erejét és azt a képességét, hogy automatikusan vonzza a tekintet. Elég csak egy minimalista módon berendezett nappalira gondolni, ahol a matt és szürke színek dominálnak a bútorok esetében, de a kanapén ott csücsül pár élénk színes díszpárna.

Aki belép, azonnal a színes párnákra figyel fel. Az elv pontosan ugyanez a kiskereskedésekben is. Fontold meg a kontrasztos színek, például a fekete-fehér, vagy a monokróm színek használatát, mindegyik vonzó megjelenést kölcsönöz az üzlettérben.

TIPP: Ahová a szem néz, arra megy a láb. Használd a színeket a figyelem felkeltésére és segítségükkel vidd a POP állványokhoz a vevőket.

Vizuális fókusz pontok

Ahelyett, hogy a vevők zavartan és tétován bámészkodjanak az üzletedben, az eladáshelyen hozz létre olyan látványos elemeket, melyekre szó szerint rátapad a tekintet.

Például egy nyári papucsokat kínáló pultot szórj meg homokkal, helyezz rá kagylóhéjakat, és azonnal egy történetbe csöppen a vevő, ami beindítja a fantáziáját.

Egyes tanulmányok szerint ezek a látványos elemek akár 229 %-kal is megnövelhetik az eladásokat. Ilyen filléres megoldás esetében ez már bankrobbantásnak számít szinte.

TIPP: Arra ügyelj, hogy a dekorációs elemek ne nyomják el a terméket. A „kevesebb több” elve mindig célravezető.

Mesélj el egy történetet

Oké. De mit jelent ez? Az úgynevezett strorytelling (történetmesélés) már évek óta a tartalommarketing központjában áll. Ez a műfaj nem a termékjellemzőket szajkózza, mert azokból Dunát lehet rekeszteni, és hasonló üzletágon belül javarészt nem is különböznek.

De mit tesznek máshogy azok, akiknél magas fordulatszámon pörög az értékesítés?

Elárulom. Profin használják az eladáshelyi reklámokat, kihozzák a maximumot az üzletberendezésekből. A rendelkezésre álló eszközök és áruk tökéletes kombinációjával egy olyan történetbe helyezik a vevőket, amire vágyik, vagy amire megoldást keres.

TIPP: Egy sportszeráruházban szavak nélkül is beszédesebb egy teljes felszerelésbe bújtatott (ruha, cipő, napszemüveg, sapka, kulacs stb.) kerékpáros egész alakos baba, amint a bringát fogja. Ha valaki egy kerékpárt szeretne venni, egy ilyen installációt látva rájön, mi mindenre van még szüksége a kényelmes és biztonságos kerékpározáshoz.

Mutasd meg az áraid

A kiskereskedésekben van egy alaptörvény. Minél több terméket lát a vevő, annál többet vásárol.

Ez szervesen kapcsolódik az előbb említett történetmeséléshez, amit a leglátványosabban egy hurok elrendezésű üzletkialakítással tudsz megvalósítani. Ebben az esetben egy folyosót hozol létre, és ezen vezeted keresztül a vásárlót, aki például egy drogériában a dezodortól eljut a parfümig, a hajfestékig, egészen a sminkekig.

Útján esztétikus képekkel illusztrált displayek kísérik, melyek felkeltik például a nőkben a vágyat, hogy teljesen átalakítsák magukat, hogy vonzóbbak és magabiztosabbak legyenek, vagy egy új munkához jussanak. Az üzlet körbejárása során sok olyan terméket is megvásárolnak így, amit nem terveztek meg előre.

TIPP: Keltsd fel a vágyat, majd állítsd meg a vevőket mindenhol árjelző táblákkal! Ne spórolj ezekkel a táblákkal, minél több van, annál gyakrabban készteted megállásra a vásárlót, és annál nagyobb eséllyel nő a forgalmad.

Használd ki az üres helyeket

Sok üzletben van legalább egy olyan hely, ami kihasználatlan. Ezek a helyek többnyire a kiállított termékek és a mennyezet között találhatók. Ha túl sok az ilyen üres terület az üzletedben, kezdd el használni őket!

Nem kell high-tech megoldásokra gondolni, elég, ha a falról lelógó információs táblák erejét használod ki. Miket írhatsz rájuk?

  • a termékre vagy a márkára vonatkozó információkat (pl. „Ezt a hajfestéket már 1 millió nő választotta Magyarországon!”)
  • vevői beszámolókat (Amanda kosztümben elnyertem álmaim munkahelyét! – névvel, fotóval)
  • tervező, vagy képét vagy profilját (a jó nevű, ismert szakemberek és márkák növelik a bizalmat)
  • életmóddal kapcsolatos grafikát vagy képet (amivel könnyen azonosulni tud a vevő)

A vizuális értékesítés meglepően sokoldalú, a választás döntése csak a te kezedben van. A felsorolt öt tipp azonban nagyon kis büdzsével is képes sok pénzt a zsebedbe varázsolni. Használd őket, hogy az üzleted a lehető legemlékezetesebbé váljon.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: