Az ügyfélközpontú értékesítés 6 alapelve

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Szerintem már mindannyian hallottuk, sőt tapasztaltuk, hogy egy könyvet sem lehet megítélni a borítója alapján.

A valóságban azonban nagyon nem így működnek az emberek. Én sem, te sem és a vevőid sem. Egyáltalán nem mindegy, milyen képet lát valaki az üzletedről. Ha nem tetszik neki, amit lát, akkor közönyösen tovább sétál.

Tudomásul kell vennünk, hogy az üzletek sikere a vásárlók elégedettségén alapul, valamint az ügyfelek elkötelezettsége szorosan kapcsolódik az egyedi és felejthetetlen élményekhez. Az üzleti tevékenység sikeressége tehát ezért az ügyfélközpontú értékesítés elvein alapul.

Az ügyfélközpontú értékesítés 6 alapelve

1. A vásárlók megértése

Az üzlet tulajdonosainak átfogó ismerete elengedhetetlen arról, hogy kik az ügyfeleik, milyen az életmódjuk, milyen szokásaik, igényeik és elvárásaik vannak.

Az ilyen jellegű információk birtokában az üzlet tulajdonosai képesek azonosítani a vásárlók problémáit és szükségleteit, amelyekre válaszként a megfelelő termékeket vagy szolgáltatásokat kínálhatják.

2. Az értékesítési folyamat optimalizálása

Az ügyfélközpontú értékesítési folyamat során fontos, hogy az ügyfelek számára kényelmes és egyszerű legyen a vásárlás.

Az üzlet tulajdonosai az ügyfelekkel való érintkezés során figyelembe veszik a vásárlói viselkedést, és ennek megfelelően alakítják ki a vásárlási folyamatot és az üzlet kialakítását.

Az egyszerű és kényelmes értékesítési folyamat növeli az ügyfelek elégedettségét, és csökkenti az elállások számát.

3. Személyre szabott élmény biztosítása

A profi üzlettulajdonosok egyedi élményt nyújtanak az ügyfeleiknek, amely emlékezetessé teszi a vásárlási élményt.

Az ilyen élmények lehetnek személyre szabott ajánlatok, jutalmak, vagy különleges ajándékok, amelyek meglepetést és örömöt okoznak az ügyfeleknek. Egy cipőboltban például, ha valaki egy magasabb értékű cipőt vásárol, adhatunk hozzá ajándékba speciális bőrápolót, egy különleges cipőfűzőt vagy egy pár zoknit.

4. A vevőkkel való kapcsolat fenntartása

Az ügyfélközpontú eladás során fontos a vásárlókkal való folyamatos kapcsolattartás, mivel ez erősíti az ügyfélhűséget.

Egy elégedett meglévő vevőt könnyebb újabb vásárlásra bírni, ezért tulajdonosként tartsd velük a kapcsolatot. Kérd el az email címüket, és küldj ki rendszeresen hírleveleket. Informáld őket a közösségi oldalaidon, tájékoztasd őket az újdonságokról, az akciókról. És ami fontos, legyél nyitott a visszajelzésekre és a panaszokra.

Akkor is válaszolj, ha nem esik jól a vevő reakciója.

5. Minőségi szolgáltatás biztosítása

Az ügyfélközpontú értékesítés során a minőségi szolgáltatás biztosítása kulcsfontosságú.

Az üzlettulajdonosok célja, hogy magas színvonalú termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak, és hogy az ügyfelek elégedettek legyenek azzal, amit kapnak.

A minőségi szolgáltatás biztosítása az ügyfélhűség növeléséhez vezet, amely hosszú távon hozzájárul az üzlet sikeres működéséhez. Menjünk vissza a cipőboltos példához. Bármekkora értékű cipőt is vegyen egy betérő, ugyanazt az elbánást kell kapja, mint aki vagyonokat költ el.

Ha egyszer kiemelkedően pozitív tapasztalata volt valakinek, nagy eséllyel visszatérő vevővé válik.

6. Innováció és folyamatos fejlődés

Az ügyfélközpontú értékesítés nemcsak az ügyfelek igényeire való odafigyelést jelenti, hanem azt is, hogy az üzlet tulajdonosai folyamatosan fejlesztik a vállalkozást.

Az innováció és a megújulás lehetővé teszi a bolt számára, hogy versenyelőnyt szerezzen a piac többi szereplőjével szemben, és jobb szolgáltatásokat és termékeket kínáljon az ügyfeleknek.

Az üzletnek figyelemmel kell kísérnie a piaci trendeket, valamint az ügyfelek igényeit, és ezek alapján új ötleteket és innovatív megoldásokat kell keresniük a vállalkozás fejlesztése érdekében.

Az ügyfélközpontú értékesítés alapelvei együttesen biztosítják, hogy az üzlet egyedi és felejthetetlen élményt nyújtson. Ez a megközelítés lehetővé teszi számodra, hogy jobban megértsd az ügyfelek igényeit és szükségleteit, és ennek megfelelően alakítsd ki az értékesítési folyamataidat.

Az ügyfélközpontú értékesítési alapelvek alkalmazása hosszú távon növeli az ügyfélhűséget, ami kulcsfontosságú a vállalkozás sikeréhez és növekedéséhez.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: