Bemutatóterem – 2022-es trend

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A végtelen módon elérhető marketing anyagoknak köszönhetően szerintem már nincs olyan kereskedő, aki ne lenne tisztában a vásárlói élmény fontosságával.

De tudod, ez nem az elmúlt évek találmánya. Az USA-ban már a 80-as években begyűrűzött a teleshop rendszer, amit mi magyarok is megtapasztalhatunk a mai napig.

Vajon ki ne vásárolt volna még olyan zöldségszeletelőt vagy szobai fitnesz gépet, amit aztán nem is használt, csak azért, mert úgy rá tudták beszélni, hogy elhitte, azok nélkül nem is élet az élet?

A vásárlói élményteremtéssel, mint tervezett marketing tevékenységgel tehát a TV csatornákon keresztül ismerkedhetett meg a világ az inspiráló és bevállalós szereplőikkel és az érdekfeszítő bemutatóikkal.

Azóta a vásárlói élmény megannyi formában meg tud nyilvánulni, és végtelen lehetőség kínálkozik számunkra, hogy a vevőinkből lelkes rajongókat építsünk.

Leleményességgel folyamatos interakcióba tudunk lépni a vásárlóinkkal, és ezt egyre többen ki is aknázzák.

Egy egész bemutatóterem termékeinek eladása

Nem kell messzire menni, hogy példát találjunk egy komplett bemutatóterem termékeinek eladására. Gondolj csak az IKEA-ra, ahol teljes lakásokat rendeznek be, amikbe sokan annyira beleszeretnek, hogy visznek (majdnem) mindent.

Az egészben az a csodás, hogy nem kell gondolkodniuk. Ránéznek, kipróbálják, beleszeretnek, és kérik az egész csomagot.

De nézzünk meg egy kisebb kereskedést, egy kerékpár szaküzletet (több ilyen boltot terveztünk és kiviteleztünk már mi is), ahol kis szigeteket alkotva egy egész életélményt adhat át a kereskedő.

A természet egy műgyep segítségével a bolton belülre hozható. Ez nem nagy befektetés. Ugye? Talán még egy stílusos műbokor is belefér a keretbe.

A középpontban a teljesen felszerelt kerékpár. Speciális lámpák, kulacstartó, spéci csengő, a kerékpárra szerelhető jól megtömött utazózsákokkal.

Mellette ott áll a főszereplő, az ember.

Aki egy néma, de annál beszédesebb mozgást imitáló kirakati baba teljes kerékpáros felszerelésben. Cipő, zokni, alsó és felsőruházat, szélkabát, fejsisak, térdvédő és minden, ami a biztonságos kerékpározáshoz szükséges.

A képzeletbeli sportoló a kerékpárját letámasztva pihen, a füvön pedig egy hátizsák hever hanyag eleganciával. Kilóg belőle egy pumpa, egy lakat, kerékragasztók, egy extra kulacs vagy egy izotóniás ital, pár darab energiaszelet.

Emberünkben pedig, aki egy kerékpárt szeretne csupán venni, körvonalazódik a kép, ahogy túrázik. Lelki szemeivel elképzeli a kalandot és tisztán látja, hogy mi mindenre van szüksége ahhoz, hogy a kerékpározás felhőtlen élmény legyen számára.

És máris megérkeztünk a vásárlói élményteremtés egy magasabb fokára, ahol egy elképzelt jelenet vizuális megjelenítésével 5-10-15-ször több terméket is el tudsz adni úgy, hogy a végén a vevő lesz hálás neked, amiért mindenre gondoltál helyette.

Ugye érted a lényeget? Tukmálás nélkül termelsz extra profitot, a vásárló pedig le van nyűgözve, és ajánlani fog az ismerőseinek is.

Mi más lehet jobb, minthogy fizikailag elmerüljünk az élményben?

A marketingkutatások is alátámasztják, hogy a fogyasztók egyre inkább elvárják, hogy a márkák megfeleljenek az életmódjuknak és a fogyasztási szokásaiknak, amikor megpróbálnak kapcsolatba lépni velük. Ezek az autentikusabb interakciók alakítják ki a valódi márkahűséget.

Bár egy hirdetés is lehet figyelemfelkeltő – fontos -, de a valós idejű élmény ott rezonál a vevőben. Emlékeket vagy vágyakat idéz fel, amiket az emberek újra és újra át akarnak élni.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: