Ezért fontos az üzletberendezés megfelelő kialakítása a kiskereskedésekben

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Ahány üzlet típus, annyiféle profil és kihívás, de egy valami mindegyikben közös.

Az üzletberendezés kialakítása mindig a megrendelővel, a céljaival, a termékeivel kezdődik, és az ügyfelek jobb vásárlói élményének kialakításával ér véget.

A tökéletes üzletberendezés célja, hogy egy adott hely lehetőségeinek figyelembevételével működőképes, eladásösztönző és felejthetetlen megoldások szülessenek, amelyek nyomot hagynak a vevőkben.

A vevőket a kirakatnál kell nyakon csípni

A kiskereskedelemben a kirakattervezés hatalmát és fontosságát vétek lenne alábecsülni.

A kirakat a vizuális értékesítés kincsesládája. Akkor is neked dolgozik, amikor éppen zárva van az üzleted.

A kirakat előtt emberek ezrei haladnak el éjjel-nappal, és ha ügyesen használod a figyelemfelhívás eszközeit, akkor a nézelődés előbb-utóbb a boltodban folytatódik.

A jól megtervezett üzletberendezés növeli az up-sell-t

Ami a multiknál működik, az a kiskereskedésben is meghozza a várva várt eredményt. Nem kell messzire menni példáért.

Az IKEA kialakítása és a termékek elrendezése például úgy lett kitalálva, hogy az egy főre eső árbevételt maximalizálják.

Szándékosan körbevezetik a vevőket az áruház egész területén, akik menet közben impulzusszerűen a kosarukba tesznek olyan olcsó, de nagy árréssel rendelkező termékeket is, amikre nem is lenne szükségük.

Közben pedig puzzleszerűen összeáll bennük a kép az álom hálószobáról vagy a mindent tudó modern konyháról.

Egy üzlet megtervezését nem szabad a véletlenre bízni, hiszen nagymértékben ezen múlik, hogy visszatérő vevőink lesznek, vagy folyton új vásárlókért kell verejtékezve megküzdenünk.

Mi például minden esetben, amikor hozzánk fordulnak szaktanácsadásért és üzletkialakításért, egy 3D-s látványtervben meghatározzuk a berendezések optimális elrendezését.

Javaslatot teszünk a pultok, vitrinek és polcok közötti marketing eszközök kihelyezésére is, amik irányítják a vevők útvonalát, és felhívják a figyelmet a termékekre.

Az üzletberendezés feladata, hogy növelje a boltban töltött időt

A mai felgyorsult világban az emberek folyton sietnek, ezért az üzletkialakítás során olyan megoldásokat kell hadba fogni, amikkel lelassíthatjuk őket. Ennek egyik módja, ha a kirakatba és a dekompressziós zónába úgy helyezzük ki a húzó termékeket, hogy szinte kiszúrják a vevők szemét.

Ha elhalasztod az esélyt, hogy a vevő átlépje a küszöböd, elvesztetted. Az átlagember ugyanis hajlamos azonnal dönteni. Ha viszont tetszik, amit lát, például megfogja a kirakat látványa, vagy lenyűgözi egy LED világítású polcrendszer, nyert ügyed van.

Annak érdekében, hogy egy üzlet tetszetős legyen, fontos a rendelkezésre álló teret a leghatékonyabban és leglátványosabban kihasználni mind a tárolásra, mind a termékek bemutatására.

Használhatunk falra szerelhető alusínes rendszereket, gondolákkal folyosókat alakíthatunk ki, de világító vitrinekkel és pultokkal is csodákat tehetünk.

Fontos, hogy az üzletberendezés jól variálható és esztétikus megjelenésű legyen, bírja a terhelés, és persze az sem elhanyagolható szempont, hogy ár-minőség értékben verhetetlen legyen.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: