Hogyan kezeld a hisztis gyerekeket a kiskereskedésedben?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A kereskedéseknek számtalan zavaró vásárlói magatartással kell nap mint nap szembesülniük. Az egyik legkínosabb helyzet az, amikor a vevők hisztis gyerekekkel lépik át az üzlet küszöbét.

Sokan vagyunk szülők, többek között mi is, és tudjuk, hogy kisgyerekkel bármilyen helyre nehéz elmenni.

Nem lehet elvárni tőlük, hogy felnőttként viselkedjenek, amikor számukra minden egy óriási felfedezésre váró kaland.

Ugyanakkor a kiskereskedőnek roppant nehéz egy olyan vevővel foglalkoznia, aki gyerekének határtalan a kíváncsisága. Egy elszabadult kisgyerek könnyen tönkreteheti a vásárlást. Vagy még ennél nagyobb károkat is okozhat.

Adja tehát magát a kérdés, hogyan érdemes felkészülni a hisztis gyerekekre, hogy ne zavarják meg szüleik vásárlását!

Íme 6 módszer arra, hogyan kezelik általában a hisztis gyerekeket a legtöbb kiskereskedésben!

A te üzletedre vajon melyik igaz?

Elterelés

A gyerekek figyelmének elterelésére egyesek pszichológiai trükköt vetnek be egy játszósarok kialakításával, ahol mesekönyveket, építőkockákat, rajzlapokat helyeznek ki színes ceruzákkal.

Ez az apró figyelmesség képes a varázslatra, és emberi közvetítést és kiadást sem igényel.

A „csúnya” bácsi

Sokan úgy oldják meg a vadóc gyerekek megfékezését, hogy egy biztonsági őrt bíznak meg azzal, hogy csúnyán nézzen a rohangáló vagy hangoskodó gyerekekre.

Nos, ez is egy megoldás, de ha ezt választod, ne csodálkozz, ha elveszíted kisgyerekes vendégkörödet!

Árnyék

Gyakorta látom üzletekben, hogy egyes eladókat ráállítanak a kisgyerekekre, és úgy követik őket, mint a saját árnyékuk.

Ezzel a módszerrel kétségkívül megelőzhető a legtöbb nem kívánatos baleset, de szinte biztos, hogy rosszallást vált ki a szülőkből és a gyerekekből is.

Ráadásul ez a fajta magatartás ellentmond mindennek, ami a vásárló élményét növelhetné.

Vészriadó

Vannak kereskedők, akik szerint óvatosságra kell inteni azokat a szülőket, akik láthatóan elszabadult gyerekekkel érkeznek az üzletbe. Olyanforma mondatokkal fújnak vészriadót, mint:

„Nem szeretnénk, ha gyermeke megsérülne vagy beesne valamelyik polcunk alá!”

„Ó, ez a pult üvegből van. Ha összetörik, megsérülhet a gyermeke!”

Bár kétségtelenül illemtudók az így megfogalmazott figyelmeztetések, a vásárló fejében többnyire ellenállást és nemtetszést váltanak ki.

Tyúkanyó

A gyerekek játékos lekötése csodákra képes, és ha megszerzed a bizalmát, akkor a szülők is a markodba kerülnek.

Nagyobb játékboltokban találkoztam azzal, hogy egy szőnyegre invitálják a gyerekeket, ahol az egyik alkalmazott személyesen foglalkozik a gyerekekkel.

Szemellenző

Bár oly sok lehetőség áll a kereskedők rendelkezésére, a legtöbb alkalommal azt tapasztaltam, hogy szemet hunynak a rosszcsont gyerekek viselkedése felett.

Nincs is ezzel semmi baj, egészen addig, amíg a ricsaj és a bohóckodás nem zavarja a többi vásárlót. Az emberek nem szeretnek olyan helyre járni, ahol nem gondoskodnak a kényelmes és nyugodt vásárlásról.

Ennél már csak az a rosszabb, ha egy szaftos közösségi poszt is megjelenik a negatív élményről, ami a márka rossz hírét viszi.

A fent felsorolt megoldásokat többnyire a csalódottság és a frusztráció szüli.

A cél pedig az lenne, hogy te, mint boltvezető és a kollégáid minden helyzetben kézben tudjátok tartani a dolgokat.

Mindegy, hogyan viselkedik a gyerek vagy a szülő, amikor belépnek az üzleted ajtaján, ez a három technika segíthet megelőzni a megbotránkoztató jeleneteket!

Ráhangolódás

Amikor nyitott szívvel köszöntünk minden vásárlót, aki belép az üzletbe, és megpróbálunk kapcsolatot teremteni nemcsak a szülőkkel, hanem a gyerekekkel is, akkor proaktív módon megakadályozzuk, hogy a gyermek unatkozzon egy olyan helyen, ahol vélhetően semmi sem fogja lekötni.

Engedélykérés

Okos megoldás lehet, ha már eleve készülsz valamilyen jelképes ajándékkal – például egy buborékfújóval vagy egy képregénnyel – a gyerekeknek.

Ha azonban ki szeretnéd vívni a szülő bizalmát, előbb kérj engedélyt arra, hogy a gyermekét meglepd valamivel! Ezzel az apró gesztussal már szinte a szövetségesének fog látni.

Figyelemelterelés

A mesekönyvek, a kifestők és a játékok színes foltjai lehetnek üzletednek, de a legszórakoztatóbb dolgok általában a legegyszerűbbek is.

Szerezz be annyi buborékfóliát, amennyit csak tudsz, és helyezd ki őket az üzlet egy elkülönített területén. A buborékok pattintgatása nem csak mókás, de lefoglalja a gyerekek kezét is. Az elfoglalt kis kezek pedig jók!

A kapcsolatfelvétel, az engedélykérés és a gyermek lefoglalása segítheti a szülőket abban, hogy nyugodtan élvezzék a vásárlást.

Ha megteheted, hogy minden korosztályú gyermek számára adj valami apróságot, azzal még inkább mélyíteni tudod a vevő és a közted lévő bizalmat.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: