Hogyan versenyezz a beszállítód alacsonyabb áraival?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Sok kiskereskedőnek közös problémával kell szembenéznie: mit tegyünk, ha közvetlenül kell versenyeznünk egyik (vagy több) beszállítónkkal?

Például, egy olyan üzletnek, amely Sony termékeket árusít, közvetlenül versenyeznie kell a Sony központi (regionális) online áruházával, amely előnyt élvez az állandó költségek és az ellátási lánc terén a hagyományos kiskereskedelmi vállalkozásokkal szemben.

De nem csak az a probléma, hogy ma már könnyebb a vásárlóknak közvetlenül a gyártóktól online rendelni. Manapság bárki nyithat saját webáruházat megkerülve és árakban beelőzve azokat, akik a placcon már bizonyítottak és keményen dolgoznak.

Részvényesi oldalról mindez persze teljesen érthető, hiszen nekik csak a többlet profit számít és simán kihagyják a közvetítőket: éppen úgy, ahogyan azt a vásárlók is teszik.

Miért fontos a közvetítő a kereskedelemben? – és ez a te nagy szerencséd is

Úgy gondolom, hogy a vásárlóknak még mindig szükségük van közvetítőre.

És ha tovább olvasol, szerintem neked is lesz egy nagy WOW pillanatod.

A kérdés tehát a következő.

Mint független kiskereskedő, hogyan tehetsz nyereségessé olyan termékeket, amelyeket jóval olcsóbban be lehet szerezni a beszállítódtól?

Egy hagyományos kiskereskedő szemszögéből nézve az ügyfél számára értéket nyújtani könnyebb feladat, mint a beszállító óriások online áraival versenyezni.

Az az előny, hogy azonnali ügyfélszolgálatot nyújthatsz az üzletedben, évek óta a te erősséged.

De ha ezt nem érted meg és megpróbálsz a beszállítók áraival versenyezni, akkor nagy bajban vagy.

Ehelyett arra kellene összpontosítanod, hogy megszüntesd azokat a szolgáltatási hiányosságokat, amelyeket a beszállító működésében találsz, közben pedig gondosan megtervezed, hogyan versenyezhetsz másképp az alacsonyabb árakkal.

Nézz ki jobban, mint a beszállítód

Az első alapszabály egyszerűen az, hogy úgy nézz ki, mint egy sikeres versenytárs.

Fontos, hogy az üzleted ugyanolyan szakmai és vonzó legyen, mint a beszállítódé. Valójában igyekezz jobban kinézni, mint a beszállítód.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy menő dolog mindent úgy hagyni, ahogy beindították, vagy ahogy az apjuktól vagy az anyjuktól örökölték (akár a múlt században). A vevők azonban másképp vélekednek erről.

És tudod mi az érdekes?

A mai vásárlók egy része szereti is a régi, az antik, a vintage illúzióját, de egyáltalán nem vágynak régi, kopott, izzadságszagú „ruhára”.

Legyen az üzleted első osztályú és modern

Tehát ha versenyezni szeretnél a beszállítóddal, aki olcsóbb nálad, első osztályúnak és modernnek kell kinéznie a boltodnak.

Frissítsd fel a burkolatokat, ha lehet, cseréld is le azokat. A lestrapált polcokat, pultokat és állványokat lomizd ki és szerezz be újakat. A régi kasszákat váltsd fel újakra. A besárgult fénycső burkolatokat szintén cseréld le és ha lehet, tegyél be több izzót. Sok izzót! Sőt, használj helyettük modern LED izzókat, hogy minden csillogjon az üzletedben!

Az eladóidat folyamatosan ösztönözd arra, hogy a gondosan kihelyezett termékek is ragyogjanak és egy porszem se rondítsa el a nagy képet.

Röviden. Minimalizálj (de inkább szűntess meg) mindent, ami ódivatú, különösen, ha számítástechnikai hardvert, szoftvert vagy elektronikát árulsz.

A megfelelő kép és a modern környezet kialakításával sokkal könnyebben elnyered a vevők bizalmát, akiknek a fő aggálya még mindig maga a termék, nem pedig az, hogy hol veszik meg.

Tűnj magabiztosnak

A modernizálás mellett hagyd abba az „AKCIÓ” és az „INGYEN SZÁLLÍTÁS” üzenetek ismétlését az eladáshelyi pontokon.

A vásárlók nem hülyék. Amikor észreveszik a tucatnyi neonfényes táblát a plafonról lógva, az ablakokat eltakaró plakátokat, vagy a termékre ragasztott akciós cédulákat, úgy tűnsz a szemükben, mintha kétségbeesett lennél.

Még ha az is vagy, soha ne mutasd ki!

Tedd a fókuszt és az energiádat az üzletedre

Ez magyarán annyit tesz, hogy a másik fontos feladatod az, hogy a termékeket a vevők kezébe add.

Találj ki olyan módszereket, amelyek segítségével életre kelnek a termékek az üzletedben, láthatóvá teszed azokat működés közben. Mindehhez pedig vesd be a legjobb eladóidat!

Kiváló ötlet lehet például tematikus részlegeket kialakítani a bolton belül, amelyek felkeltik a vásárlók érdeklődését. Egy kíváncsi vásárló ugyanis hosszabb ideig marad az üzletben és nagyobb valószínűséggel vásárol is.

Használd ki a termékismeretedet

Az egyik nagy beszállítód csúnyán az áraid alá megy? Nos ez van, nem tudsz mit tenni ez ellen.

Ellenben valószínűleg nagy árukészleted van.

Ha az eladóid ismerik a termékpalettát, tisztában vannak a keresztértékesítés fontosságával és értik is a dolgukat, akkor sokkal több mindent el tudnak adni a vevőknek. Nem csak azt az egy kedvencet, amiért bemennek hozzád és amin egyébként is nagyon kevés nyereséged van.

Persze maradjunk a realitás talaján.

Nem fogsz túlszárnyalni egy nagy beszállítót vagy egy online kiskereskedelmi óriást.

Nem tudsz jobb árakat kínálni.

De lehetsz mentőcsónak azok számára, akiket nyomaszt a túl sok választék és lehetsz az, aki könnyűvé, szórakoztatóvá és emlékezetessé teszi a vásárlást.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: