Instagram barát kiskereskedési tippek

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A mai kiskereskedelmi környezet arról szól, hogy ’méltók’ legyünk az Instagramra.

A vevők és az influencerek folyamatosan új, látványos és egyedi helyeket keresnek, ahol fotókat és videókat készíthetnek a követőik számára.

Lehet, hogy most legyintesz erre egy nagyot, de valójában ezt a trendet nagyon is meg tudod lovagolni. Ráadásul úgy, hogy rengeteg pénzt spórolhatsz meg az ingyen reklámon.

Instagram barát kiskereskedési tippek

Kiskereskedőként tehát kihasználhatod ezt a trendet, ha az üzletedben külön helyet hozol létre, ahol a látogatók fényképeket és videókat készíthetnek a közösségi oldalaikra (Instagram, YouTube, TikTok).

De mielőtt belevágnál, meg kell ismerni a trendeket, sőt mi több, naprakésznek kell lenned, mert a virtuális térben folyamatos a változás.

Ne érjen váratlanul a ’fetasajt’

Nem is olyan régen, pár héten át a TikTok-on és az Instagramon is egy feta sajtos étel hullám miatt csorgott az egész világ nyála.

A koktélparadicsommal, fokhagymával, fűszerekkel együtt megsütött fetasajt tömböt a sütőtálban keverték össze. Erre ment a kifőtt tészta és a friss fűszerek.

Ennek a trendnek komoly kereskedelmi következménye lett az USA-ban. A Saxbely Cheesemoners nagykereskedés vezetője a Marketplace-nek ’fetasajtos’ meglepetésről számolt be.

Anélkül, hogy bármit is sejtettek volna, a tél közepén azon kapták magukat, hogy hirtelen 10-szeresére nőtt a fetasajt rendelésük.

Teljesen összezavarodott, de mire meglátta a trendet a hírekben és a beszállítóival egyeztette az extra megrendeléseket, egy heti csúszásban volt és pár hét múlva le is csengett az átmeneti őrület.

Ezt a példát – bár nagyon specifikus – azért hoztam fel, mert az üzleteknek felkészültnek kell lenniük a divathullámokkal, hogy ki tudják elégíteni az átmenetileg megnövő keresleteket.

Azaz zéró reklám nélkül is nőhet a forgalmad, ha ismered a felkapott trendeket.

Ez az egész arról szól, hogy mindig képben egyél a közösségi médiában és teljesen új vizuális megközelítéssel vonzd be a – főként fiatalabb – vevőket az üzletedbe.

Hogyan kezdj neki az Instagram-területed kialakításának?

Kérj meg három törzsvásárlót, hogy töltsenek néhány percet az üzletedben és készítsenek 3-5 fotót arról, amit leginkább észrevesznek vagy amit a legszembetűnőbbnek tartanak.

Ezek a személyek nem lehetnek alkalmazottak vagy családtagok: a fotózás akkor hiteles, ha valóban a vevők fotóznak és posztolnak a tapasztalataikról.

Az első Insta ’mikro influencereidnek’ ne felejts el hálából egy kis ajándékot adni, vagy kedvezményt. Ha egyszer rákapnak az üzletedben a fotózásra, akkor hidd el, sokszorosan megtérül a kezdeti befektetés.

Ami még fontos, hogy az első fecskék véleményét mindenképp kérdezd ki. A tanácsaik és az ötleteik nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az Insta szigeted a lehető legtökéletesebb legyen.

Interaktivitás és ingyen reklám

A közösségi média bevonása nemcsak interaktívabbá teszi a vásárlási élményt, hanem nagyszerű módja annak is, hogy az üzleted vagy a benne értékesített márkák ingyenes marketinget szerezzenek.

Ha több követőt és végső soron ügyfelet szeretnél bevonzani és nagyobb elköteleződést szeretnél elérni, akkor a közösségi média barát tér nagyon ösztönző lehet.

Tippek a tökéletes Instagram-barát tér létrehozásához

  • Tartsd naprakészen a közösségi média oldalaid
  • Kövesd be azokat a szószólókat, akiket érdekelhetnek a termékeid
  • Győződjön meg arról, hogy sok jó fény van a fotózási területeden
  • Helyezz el benne pár tetszetős és látványos elemet (például egy egyedi falisínes rendszert vagy egy hangzatos szlogennel ellátott fali táblát, aminek a szövegét tetszés szerint változtathatod
  • Tegyél be fotózási kellékeket, hogy fényképezésre ösztönözd a vevőidet
  • Figyelj arra, hogy a fotózási terület jól észrevehető legyen (írd ki, hogy mire való)
  • A terület legyen mindig patyolat tiszta
  • Használd ki jól a területet
  • A bolt neve és/vagy a márkáid legyenek kihelyezve vagy feliratozva
  • Kreatív módon bátorítsd a vevőket a fotózásra

Ne feledd, hogy egy bejegyzés vagy egy videó terjedésének célja attól függ, hogy a tartalom hasznosnak tűnik-e, a termék elérhető-e és a videó más felhasználók számára könnyen másolható-e.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: