Kiskereskedelmi tippek fenntarthatóságra

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektet mindenki a fenntarthatóságra, amit egyre több kiskereskedés is beépít az üzletpolitikájába.

A fenntarthatóság azonban nem csak a termékekről, a csomagolásról vagy a jótékony célra felajánlott adományokról szól. Ezeket viszonylag könnyű kivitelezni. A fenntarthatóság közvetlenül is hatással lehet a kereskedések működésére, ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fekteti rá.

Hogy mire gondolok?

Nézz meg egy-két ’tudatos’ üzletet, hogy a saját szemeddel lásd, milyen fenntartható és környezettudatos szempontokat tartanak szem előtt a működésük optimalizálása érdekében!

De hogy segítsek, összegyűjtöttem pár fenntartható kiskereskedelmi tippet, hogy könnyebb legyen a dolgod.

Kiskereskedelmi tippek

Állj át LED-es világításra

Ha nincs elég természetes fény az üzletedben, a LED a legjobb megoldás a kiskereskedők számára ’szénlábnyomuk’ csökkentésére, mivel körülbelül 15-ször kevesebb áramot fogyasztanak, mint a halogén világítás és törésállóbbak, mint a hagyományos izzók.

Ráadásul a LED-es világítás hosszabb élettartamú is. Ezért idővel a LED-es világítás a kiskereskedő forintjait is megtakarítják.

Áram mentesíts

Az árammal működő eszközök akkor is fogyasztanak minimális energiát, ha éppen nem használjuk őket, de áram alatt vannak. Egy kiskereskedésben pedig számtalan eszköz és lámpa adott a jó nagy fogyasztáshoz. Ha szükségtelen vagy bezár a bolt:

Ø húzd ki a nem használt eszközöket a konnektorból (a telefontöltőket és a számítógépeket is)

Ø áramtalanítsd a lámpatesteket

Ø ne hagyj égve semmit, amire nincs szükség (kivétel ez alól a kirakat)

Ø amit lehet, cserélj le energiatakarékos változatra

Ezekkel az apróságokkal nemcsak a környezetet véded, hanem csökkented a rezsiköltségeidet is.

Hasznosíts újra, amit csak lehet

Ha mód van rá, hasznosíts és használj fel újra mindent, amit csak lehet, hogy kevesebb hulladékot termelj, miközben a szükséges erőforrásokat is meghosszabbítod.

Legyen szó papírról, nyomtatópatronokról vagy alumíniumdobozokról, számtalan olyan tárgyat használnak a kereskedések naponta, amelyet újra lehet használni. Választhatsz újratölthető nyomtatópatront, de a jó állapotú kartondobozokat kinevezheted turkálókosaraknak is.

Nyilván felmerül benned a kérdés, hogy milyen hatása lehet egy ilyen akciónak.

Nos, légy kreatív és jelezd a vevőidnek, hogy így is támogatjátok a környezetvédelmet.

A kommunikáció fontos, hiszen nem megy át minden vizuális üzenet az emberek fején. De ha megértik, akkor még profitálhatsz is belőle és te leszel a mindenre IS odafigyelő kereskedő, akit ajánlani fognak.

Csökkentsd a hulladékot

Az elmúlt években egyre több kreatív ötlettel találkozhattunk kereskedések részéről a hulladékcsökkentés területén. Ezek a példák többnyire a vendéglátó szektorból ismertek. Ilyen például az egyszer használatos evőeszközök lebomló bambusz vagy fa alapú lecserélése, a kauciós beváltható vagy hazavihető poharak, a mosható étkészletek vagy akár a cseredobozok és a visszaváltható bevásárló rekeszek.

Bár ezek tényleg csak kiragadott példák, azt gondolom, hogy ha jól beleássuk magunkat a saját vállalkozásunkba, mindannyian találhatunk hasonló ötleteket.

Ilyen lehet például a textil brandingelt szatyor. Készíttess praktikus, divatos és márkázott textil táskákat és hirdess rá egy promóciót! Ha ezzel a táskával érkezik a vevő bármely más alkalommal, garantálj neki fix kedvezményt.

Még az is lehet, hogy ez lesz a kedvenc szatyra és akkor is magával viszi, ha éppen máshol vásárol. De téged reklámoz.

Használj fenntartható bútorokat és berendezési tárgyakat

A műanyag olcsó, de környezetvédelmi, tartóssági és biztonsági szempontból nem éppen a legelőnyösebb választás. Nem bomlik le és könnyen eltörik.

Ha megsérül, gyakorlatilag felújíthatatlan és máris mehet a szeméttelepre. Ha fenntartható üzletberendezést szeretnél kialakítani, válaszd a fa alapú bútorokat és az olyan rendszereket – például az alusínes panel vagy a Jolly krómcsöves rendszer –, amelyeket egy kis variálással teljesen át tudsz alakítani anélkül, hogy le kellene cserélned a boltod berendezéseit.

A tartós és változtatható kialakítás lehetőséget ad arra, hogy kedvedre újítsd fel üzleted, miközben nem termelsz hulladékot.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: