Miért kell a webshopoknak kiskereskedelmi bemutatóterem?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A kiskereskedelemben egyre több márka, illetve webshop ismeri fel a koncepció-üzletek, vagy ismertebb nevükön a bemutatótermekben rejlő lehetőségeket.

Bár számtalan érv szól az internetes vásárlás mellett, a bemutatótermek számos olyan előnyt nyújtanak a potenciális vevőknek, amit egy szép fotó vagy egy chatbot nem tud helyettesíteni.

Üzletágtól függetlenül egy bemutatóteremben megnézhetik, tesztelhetik, kipróbálhatják, megérinthetik az árukat, majd az értékesítés és a kiszállítás már online történhet.

Egy bemutatóterem minden olyan webshop számára vonzó lehetőség a fizikai megjelenésre, akik az áruk bemutatása mellett csökkenteni szeretnék a raktárkészlet kötelezettségeiket, és az ingatlannal járó költségeket.

Mi a kiskereskedelmi bemutatóterem?

A gazdasági elemzők szerint a bemutatóterem fenntartása logikus kereskedelmi evolúciós lépés a kiskereskedelemben, hiszen egyre több fogyasztó az üzleteket már most is bemutatóteremként használja.

Azaz információ- és tapasztalatszerzésre.

A kiskereskedelmi bemutatóterem egy olyan hely, ahol a vevők már azzal a tudattal próbálják ki a termékeket, hogy a végső tranzakció online lesz.

Bár a fogyasztók az interneten keresnek márkákat és megoldásokat, és többnyire online rendelnek, a végső vásárlás előtt az emberek közel 2/3 része felkeres egy üzletet az adott termék kipróbálására.

Az sem ritka, hogy online vásárolnak, majd egy esetleges termékcserét már a fizikai bemutatóteremben bonyolítják le.

A bemutatóterem a hagyományos vásárlási tapasztalatokkal kapcsolatos elvárásokat elégíti ki.

Minimális készletet tart, az érdeklődők nem visznek haza termékeket, de olyan meggyőző a kialakítása, olyan élményt nyújt, ami után nem kétséges az online vásárlás.

A kiskereskedelmi bemutatóterem előnyei

A bemutatóterem vagy márkaüzlet gondolatától sok kereskedőnek libabőrös lesz a háta. Tetszik vagy sem, a világ változik, és felesleges a változó fogyasztói magatartások ellen küzdeni.

Azt mondani sem kell, milyen nyilvánvaló csúcskategóriás autókat vagy bútorokat forgalmazó cégeknek bemutatótermet nyitni, ennél azért több fantázia van a koncepcióban.

Számos olyan termékkategória van, mint például a kerékpár, a sporteszközök, a matracok vagy a ruhák, amiket a vásárlók ki szeretnének próbálni az online vásárlást megelőzően.

Nézzük meg tehát, milyen előnyökkel jár egy webshopnak bemutatótermet nyitni.

Bizalomnövelés és értékesítéstámogatás

A bemutatóterem koncepcióból a legtöbbet a kizárólagosan online márkák profitálnak. A bemutatóterem számukra egy igen hatékony módja az ügyfélkör bizalmának növeléséhez.

Bár az online értékesítések látványosan nőnek, a bemutatóterem egy csatornák közötti átmenetet képvisel az online tér és a klasszikus kiskereskedelem között.

Jobb költségstruktúra, jobb kapcsolatok

A bemutatóterem működtetésével nincs szükség felesleges raktározásra, így minimális alapterületen tudják a márkák bemutatni az ajánlataikat.

A csökkent kockázat következtében kisebb árréssel tudnak értékesíteni a gyártók és a nagykereskedők, így jóval több pénzt kereshetnek az eladásokon a bemutatótermek segítségével.

A bemutatóterem-koncepció hosszabb távú előnye, hogy mérséklődik általa a piaci versengés, és a márkák a költséghatékonyság és az eladások növelése érdekében több és értékesebb partneri kapcsolatokat építenek ki egymással.

Egy bemutatóterem például több egymást kiegészítő márkának is helyet adhat, akik azonos célcsoportot céloznak meg.

A vevők már „bemutató-termeznek”

Nemzetközi statisztikák szerint a milleniumi korosztály 76 %-a, az átlag fogyasztóknak pedig közel 60 %-a már adott le fizikai üzletben online rendelést.

Leggyakrabban mobilon tájékozódnak, majd a bemutatóteremben a megfelelő élmény átélését követően online rendelnek.

Ha ez ilyen jól működik, valóban kár lenne kihagyni a bemutatótermet az értékesítési csatornából.

A trendek előbb-utóbb hozzánk is begyűrűznek, és akik elsőként szállnak rá az új hullámra, azok fognak a legnagyobbat kaszálni rajta.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: