Milyen a jó üzletberendezés kialakítása?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Hosszú évtizedeken keresztül az a modell volt elfogadott, hogy az üzletbe lépve a vevők rögtön jobbra fordulnak, majd egyenesen folytatják az útjukat.

Az utóbbi években azonban számos kutatást végeztek azzal kapcsolatosan, hogy milyen is a jó üzletberendezés kialakítása.

Kiderült, hogy a különféle vásárlói attitűdök alapján többféle eredményes üzletberendezés kialakítás is sikerre vezethet.

Ehhez ismerni kell a fogyasztói szokásokat, és ennek megfelelően érdemes először megtervezni, majd kialakítani a bolt belső elrendezését.

Lehet, hogy te is éppen üzletnyitáson gondolkodsz, vagy egy nagyobb átalakítást tervezel, ezért megosztjuk veled a legnépszerűbb és legeredményesebb belsőépítészeti megoldásokat.

Üzletberendezés kialakítás típusok

Bár egy üzlet kialakításának tervezésekor rengeteg szempontot figyelembe kell venni, a bútorok elrendezésének meghatározása az első lépések között kell, hogy szerepeljen.

A négy leggyakoribb elrendezési típus:

1# Rácsos üzletberendezés

A rácsos elrendezésnek az egyik legjobb példái az élelmiszerboltok. Az árucikkek hosszú folyósok kiszámítható mintáján jelennek meg, miközben a vevőket előre, majd visszavezetik a sorok mentén.

A rácsos elrendezés maximalizálja a termékkihelyezést, és minimálisra csökkenti az üres zónákat.

A gondolák végén lehetőséget adnak speciális és feltűnő oldalpolcok kialakítására.

Ezeken olyan termékeket szokás kihelyezni, amik impulzusvásárlásra ösztönzik a vevőket.

Ez az elrendezés arra készteti a vevőket, hogy végig járják az üzlet egész területét, amíg megtalálják, amit keresnek.

Közben pedig számtalan „ajánlattal” lehet bombázni a vásárlásra kész embereket. Ennél a kialakításnál érdemes arra figyelni, hogy a sorok mentén legalább két ember kényelmesen elférjen.

2# Halszálka kialakítás

Ha sok terméked van, de kisebb helyen kell gazdálkodnod, a rácsos elrendezés helyett érdemes a halszálka kialakításán elgondolkodnod.

Számos kisebb cipőüzlet, könyvesbolt, számítástechnikai üzlet használja például ezt a modellt.

A keresztben elhelyezett gondolák végei szintén felhasználhatók különféle promóciók kiemelésére, illetve olyan kényelmi elemekkel is kiegészíthetők, mint az ülőalkalmatosságok.

Cipőboltokban ez például jelentősen megnöveli a kényelemes próbát. Hátránya, hogy a kis közlekedőterek miatt könnyen egymásba ütközhetnek a vevők.

3# Hurok kialakítás

A hurok elrendezéssel a vevőket a bejárattól a kijáratig egy irányított folyosón vezetheted.

Ezzel a modellel az üzlet valamennyi kihelyezett terméke mellett elvezet a vevő útja, ami folyamatosan impulzusvásárlásra ösztönöz.

Az egyik legismertebb márka, az IKEA használja például ezt a kialakítást.

Bár sokakat zavar az elnyújtott vásárlási út, a stratégia zseniális.

A folyosókon böngésző emberek kisebb történetekbe pottyannak, amik ötleteket adnak az otthonuk szépítgetéséhez.

A bevásárlószatyrok akkurátus kihelyezésével újabb és újabb árucikkeket vehet magához a vevő.

Sokan olyan dolgokat is megvásárolnak ennek a kialakításnak köszönhetően, amire nincs is szükségük.

A jól megtervezett hurok kialakítás lehetővé teszi, hogy jól megtervezett forgatókönyv alapján elmesélj egy történetet a termékeiddel.

4# Szabad mozgású térkialakítás

Ebben a modellben nincsenek kiszámítható és erőltetett forgalmi utak.

A berendezésekkel, a jelzésekkel és a feltűnő, de igényes termékkihelyezéssel lehet a vevők útját ösztönözni.

Kiválóan alkalmas kis alapterületű és kevés szortimenttel rendelkező üzletek számára.

A szellős elrendezésnek köszönhetően kényelmes a vásárlási út, kevésbé valószínű, hogy a vevők egymásnak ütköznek.

A szabad áramlású üzletkialakítást gyakran választják a magasabb árkategóriás kereskedések, mint például egy kerékpárbolt, vagy egy presztízs ruhaüzlet.

Több elrendezés együttes használata

Dönthetsz azonban úgy is, hogy az egyes kialakításokat kevered az üzletedben. Ez többnyire olyan kereskedésekben működik, ahol megfelelően nagy tér áll rendelkezésre, hogy ne legyen kaotikus a végeredmény.

Vannak olyan nagy áruházak, akik például az egyes márkáikat különböző elrendezésekkel választják el egymástól vizuálisan. Olyan érzetet keltenek ezáltal, mintha sok bolt lenne a bolton belül.

Az üzletberendezésed megtervezésekor vedd figyelembe a helyiség méretét, a termékválasztékod nagyságát és a potenciális vevőköröd vásárlási szokásait.

Ha sok terméked van, jó választás lehet a rácsos elrendezés. Kisebb termékkínálatnál jól működhet a szabad áramlású térkialakítás.

Ha azt szeretnéd elérni, hogy a vevők lelassuljanak és komótosan böngésszenek, fontold meg a hurok és a szabad mozgású modellek kombinációját.

Szeretnél biztosra menni és megnéznéd az új üzletberendezésed virtuális mását, mielőtt belevágsz a kivitelezésbe? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi megtervezzük az álom üzleted!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: