Online hírnév: Hogyan kísérd figyelemmel?

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Az online értékelések és véleménynyilvánítások a kisvállalkozások hírnevét tárják elénk a közösségi médiában.

Te tudod, hogyan vélekednek az Interneten az emberek az üzletedről?

Tudnod kellene!

Bár sokan abban bíznak, hogy ezzel a jelenséggel nem kell annyit foglalkozni, a tény, hogy tisztában vagy vele, óriási versenyelőnyt jelenthet, vagy ennek az ellenkezőjét, a boltod bezárását.

Egy amerikai kutatás szerint az amerikaiak 84% -ának a vásárlási döntését befolyásolják az online vélemények.

Nagy valószínűséggel ez hazánkban sincs másképp, hiszen mindenki a közösségi hálókon lóg (Facebook, Istagram, Linkedin, TikTok, YouTube stb.), és szivacskét szívják be az információkat.

Vásárlóid megoszthatják negatív vagy pozitív véleményüket bármelyik platformon, sőt akár videót is készíthetnek a nálad vásárolt termékekről vagy a kiszolgálásról.

Egy-egy népszerű influancert több százezer ember is követheti. Még belegondolni is szörnyű, ha egy ilyen felületen azt hallják, hogy „én nem javaslom ezt a terméket”, vagy hogy „én részemről többet nem megyek oda”.

Na de mire ez a nagy felhajtás?

Röviden: megváltoztak a játékszabályok.

Alig pár évvel ezelőtt az emberek a hirdetéseknek, az e-maileknek és szórólapoknak tulajdonítottak jelentőséget. Ha azok bizalmat keltettek, bementek az üzletedbe.

A közösségi médiának köszönhetően azonban fordult a kocka.

Főként az új vásárlók – de a régiek is – az okostelefonjaikon vagy más eszközökön keresgélnek, és vásárlás előtt lecsekkolják a véleményeket.

Minél több jót olvasnak az üzletedről, a termékeidről, a kiszolgálásodról, minél több csillagot látnak a vásárlói értékeléseknél, annál nagyobb eséllyel vásárolnak nálad.

Ezért kell figyelned kell, hogy mit mondanak rólad: jót vagy rosszat.

Így figyeld az online hírneved

Szerintem már érted, hogy miért kell tudnod, mit posztolnak rólad az emberek, de hogyan lehet ezt kideríteni?

Egy egyik legegyszerűbb és ingyenes megoldást a Google szolgáltatja.

Állíts be egy automatikus figyelmeztetést, amit elküldhetnek neked e-mailben, amikor a vállalkozásodat megemlítik az interneten. Ezt a Google Alert szolgáltatásoknál tudod beállítani: http://www.google.com/alerts.

Bár beállíthatod, hogy hetente vagy naponta egyszer küldjön értesítést a rendszer, én inkább azt javaslom, hogy válaszd az „ahogy történik” opciót, mivel a dolgok villámgyorsan kieshetnek a kezükből és vírusszerűen terjedhetnek.

Hasznos lehet beállítani a cégneved, a márkáid nevét, vagy egy versenytársadét is, hiszen jó tudni, miként vélekednek a konkurenciádról is. Mindenből tanulhat és fejlődhet az ember.

A Google Cégem fiók használatával kapcsolatosan hazai kutatások is vannak.

Ezek rávilágítanak arra, hogy a lokális üzletek szempontjából milyen fontosak a vélemények – még a keresőoptimalizálás és a rangsorolási faktor nézőpontjából is.

Gondoltad volna, hogy az emberek 30 %-a havonta, 19 %-a pedig hetente használja ezt az Internetet helyi üzlet felkeresése céljából?

Ha van Twitter oldalad, érdemes azon is beállítani a riasztást, hogy tudd, ha a vállalkozásodat megemlíti egy Tweet. A Twitter különösen fontos az online hírneved szempontjából, mert az okostelefont használó – főként fiatal – emberek egyre gyakrabban használják a Twittert is.

A www.trustindex.io oldal azt ígéri, hogy az egekbe szárnyal a céged az ott kapott vásárlói vélemények segítségével.

Nos, ezt az alkalmazást mi is használjuk, különösen azért, mert be lehet illeszteni a weboldal/webshop szerkezetébe.

Így a weboldaladra látogató azonnal látja a már kész véleményeket, az alkalmazásra kattintva pedig azonnal meg is írhatja a sajátját.

A hazánkban legtöbbet használt Facebook és Instagram oldalakon a #hastagekkel tudod a legkönnyebben nyomon követni az üzleteddel kapcsolatos posztokat.

Vannak olyan lelkes vagy ellenséges vevők, akik egyenesen betaggelik (@bélabt) a céged Facebook oldalát, ami értesítésként azonnal megjelenik nálad is.

A Facebookon több lehetőséged is van az online véleménykutatásra. Biztos vagyok benne, hogy számos olyan csoport létezik, ami a te tevékenységeddel kapcsolatos vagy lokális jellegű. Ezeket érdemes felkutatnod és belépned, hogy ha helyzet van, azonnal tudj rá reagálni.

Apropó, reagálás! A legjobb tanács, amit adhatok, hogy sose hagyj személyes válasz nélkül egy véleményt se, legyen az pozitív vagy negatív. A következő cikkemben erre fogok tippeket hozni.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: