7 tipp a kiskereskedelmi eladások növelésére karácsony után

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A karácsony utáni kiskereskedelem szórakoztató is lehet – még a járvány ideje alatt is – mindaddig, amíg a bevétel növelésre összpontosítunk a drasztikus leárazások és promóciók helyett.

A decemberi megfeszített tempó után a legtöbb kiskereskedő egy kis pihenésre vágyna. Joggal.

De nem tehetik meg.

Minden üzlettulajdonosnak egy küldetése kell legyen, ez pedig a karácsony utáni eladások visszaesésének a minimalizálása az értékesítés növelésének érdekében.

Tudjuk, hogy a december utolsó hetei olyanok, mint a hab a tortán.

Amennyiben előre és tudatosan tervezel, odafigyelsz arra, hogy az eladók ne legyenek túlhajszoltak, és egy lépéssel az online kereskedők előtt jársz, az uborkaszezonnak számító január is eredményes lehet.

7 tipp a kiskereskedelmi eladások növelésére karácsony után

Már az ajtóban köszöntsd a vevőket!

A személyzetből válaszd ki a legkedvesebb, legtürelmesebb és legszélesebb mosolyú kollégádat, és állítsd a bejárathoz.

Kérd meg, hogy azonnal üdvözölje az üzletbe toppanó érdeklődőket, sőt, menj tovább! Ha van egy akciód, vagy egy különleges ajánlatod, már a bejáratnál hívja fel a kolléga a vevő figyelmét erre.

Megeshet, hogy ellenkezni fog a vásárló, ilyen esetre legyen egy figyelemfelkeltő válasza, például ez:

„Teljes mértékben megértem hölgyem/uram. Azért hívtam fel rá a figyelmét, hogy ha mégis meggondolná magát, ne kelljen emiatt kétszer is sorban állnia, hiszen az ajánlatunk csak erre a napra/hétre szól.”

A pénztárnál is üdvözöljétek a vásárlókat!

Tudjuk jól, hogy a karácsony utáni hetekben sokan visszaviszik az ajándékba kapott termékeket, mert valami másra vágynak, vagy egyszerűen csak egy másik méretben lenne rá szükségük.

Ha csak ezért megy be az ügyfél a boltodba, a kasszánál is köszöntse a kolléga és hívja fel a figyelmet egy akcióra, vagy a promócióra.

Könnyen megeshet, hogy a cseretermék többet ér, vagy előnyösebb megjelenést kölcsönöz a kiegészítő ajánlattal, és a vevő így nem vásárlásnak, hanem „ajándéknak” tekinti a vásárlást.

Azonnal címkézd fel a visszárut!

Gondoskodj arról, hogy a visszahozott árukat a lehető legrövidebb időn belül újra címkézzétek és kikerüljenek a polcokra. Ne hagyd, hogy egész nap egy halomban gyűljenek a pult alatt!

Árazd be őket, hogy gyorsan visszakerülhessenek a forgalomba. Ennek köszönhetően a bolti eladásokat nem gyengíti a felhalmozott készlet.

A kasszánál rutinos kolléga legyen!

Biztosítsd magad arról, hogy a kasszáknál ne beugrós vagy részmunkaidős újonc legyen. A pénztárnál dolgozó kollégának kisujjból kell ismernie az árukat, a visszáru kezelésének menetét, a kasszazárást stb.

Hidd el, sem az alkalmazottak, sem pedig a vevők nem akarnak értékes perceket veszíteni azért, mert egy menedzserre várnak egy probléma megoldásához.

2020-ban minden eddiginél jobban számít az interakciók minimálisra csökkentése, ráadásul a profizmus megbízhatóságot tükröz, ami miatt nagy eséllyel gyakran visszatérnek majd a boltodba.

Legyél rugalmas!

Ha valaki visszavisz az üzletedbe egy karácsonyi ajándékba kapott terméket, és élni szeretne a csere vagy a visszavásárlás jogával, hajlítsd meg az elveid.

Nem éri meg megkockáztatni egy bolti jelent kialakulását: ha egy mód van rá, térítsd vissza az összeget. Ne feledd! A cél az, hogy növeld az eladásokat, nem pedig az, hogy szembe fordítsd magaddal a potenciális vevőket.

Pörögjön az üzlet!

Ha minél több vásárlót szeretnél megcsípni, és kiváló ügyfélélményt akarsz teremteni, akkor nincs helye a lustálkodásnak.

Ha az eladók túl lassúak, a vevők feladják a várakozást, dühösek lesznek, és azt mondják, inkább máshol költik el a pénzüket.

Szerezd meg a vevők adatait!

A pénztárosok mutassák meg és magyarázzák el a törzsvásárlói rendszereteket, ha szükséges, ott helyben vegyétek fel az adatokat.

Gondoskodj arról, hogy a vásárlók csatlakozzanak a közösségi oldalaidhoz, és ha már megvannak az e-mailjeik, bombázd őket hírlevelekkel.

Igaz, ez plusz munkával jár, de jóval olcsóbb megoldás egy törzsvásárlói kör kialakításához, mint a folyamatos hirdetés.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: