Bennfentes forgalomnövelési útmutató

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Ha csak egy cikket olvas el az üzlet forgalomnöveléséről, ez legyen az!

Ha belépünk egy üzletbe, tudat alatt nagyjából 90 másodperc alatt hozunk ítéletet a környezetről vagy egy áruról.

A jelentős konkurencia, a versenyhelyzet arra kényszeríti a kereskedőket, hogy fennmaradásuk érdekében komoly hangsúlyt fektessenek a vásárlás pszichológiájára.

Megfigyelhető, mennyire tudatosan próbálnak a vásárlók érzelmeire hatni, így serkentve őket termékvásárlásra. Mi pedig most megmutatunk néhány verhetetlen trükköt.

Bejárat

Ez az első, amivel egy leendő vevő találkozik. Legyen óvatos a bejáraton elhelyezett feliratokkal! Akaratán kívül ne tegye idegessé, nyugtalanná és lobbanékonnyá az ügyfeleit.

Még mindig sok bejáraton látni zavaró kiírásokat, amik valamiben gátolják az ügyfeleket és megteremtik a negatív hangulatot a boltban. Ügynökök kíméljenek, ezt vagy azt tenni tilos, és sorolhatnám akár reggelig is.

Az ilyen és ehhez hasonló feliratoktól csak megszólal az a bizonyos vészjelző a vevő fülében, és jogosan teszi fel a kérdést:

Tessék mondani, vásárolni azért még szabad?

Na de akkor milyen a jó felirat?

Rövid, informatív, barátságos és tiszta. Különösen a kisebb kereskedők, a regionális láncok és az utcai butikok használhatják ezeket komoly sikerrel.

Bár vicc, de kiváló példa:

Az öreg bácsika régi cipőboltja mellé beköltözik két másik, nagyon nagy cipőbolt-hálózat üzlete is. Látja az egyik multi, hogy erősíteni kéne a marketingen, hogy fellendítsék az eladásokat.

Összeül a stáb, meetingelnek, brainstormingolnak, majd kijön a nagy plan: ki kell írni a bolt fölé, öles nagy betűkkel, hogy:

„A legjobb cipők nálunk kaphatók!”

Észreveszi azonban ezt a másik multi is, és vakarják a fejüket: nem jó ez így, lenyom minket marketingben a konkurens, nekünk is ki kéne találni valami ütőset.

Ott is összeül a marketing stáb, meetingelnek, brainstormingolnak, majd előjön a nagy plan: ki kell írni a bolt fölé öles nagy betűkkel, hogy:

„A legolcsóbb cipők nálunk kaphatók!”

Vakargatja a fejét az öreg bácsika, hogy mit csináljon. Itt van ez a két multi, rontják az ő régi jó cipőboltjának a forgalmát. Majd a homlokára csap, és gyorsan kiírja öles betűkkel a boltja fölé:

„Bejárat itt!”

Bennfentes forgalomnövelési útmutató - Neno Shoes bejárat

Bennfentes forgalomnövelési útmutató – Neno Shoes bejárat

 

Az ajtón belül

Az első dolog, amit észrevesznek a vásárlók a boltban, az a csomagolás. A bolt csomagolása. Rögtön, ahogy beléptek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy milyen az a bizonyos „dekompressziós zóna”.

A dekompressziós zóna bejárati ajtó utáni területet jelenti.

A mérete függ az üzlet méretétől is, de a nagysága általában 5-15 négyzetméter között változik. Célja, hogy a vevőket lelassítsa, megnyugtassa és vásárlásra ösztönözze még akkor is, ha esetleg a parkolóban valamilyen inger kizökkentette őket.

Nyitottnak, csalogatónak és könnyen átláthatónak kell lennie. A vásárlóknak szükséges ez a hely, ezért nem ideális itt tartani a bevásárlókocsikat és kosarakat. Ehelyett ezeket tegye a dekompressziós zónán kívül eső helyre, ahol a vásárlók számára könnyen megtalálhatóak.

Bennfentes forgalomnövelési útmutató - A vevőáramlás iránya

Bennfentes forgalomnövelési útmutató – A vevőáramlás iránya

A dekompressziós zónában olyan dolgokat helyezzen el, amik bevezetik a vevőket a boltba.

Ezek úgy működnek, mint a fekvőrendőrök: lelassítják az ügyfeleket. Megragadják a figyelmüket, és bevezetik őket a termékekhez. Tegyen ide akciós, vagy „filléres” termékeket. A kis asztalok is jól működnek, így a szezonális termékekre vonatkozó információkat is megoszthatja a vevőkkel.

A legbiztosabb, ha ezeket a „fekvőrendőröket” legalább hetente egyszer változtatja.

Nálunk Magyarországon bevált elrendezés, hogy a bejárattól jobbra helyezkednek el a termékek. Ehhez kell igazítani a dekompressziós zónák kialakítását is. A vevők 90%-a ezt az elrendezést szokta meg. Kár lenne ezen pont Önnek változtatni.

Menjen a bejárati ajtóhoz, ahol a dekompressziós zónája van és nézze meg a jobb oldalt. Azok a falak az úgynevezett energiafalak. Ezek szintén fő helyek az értékesítésben. Mivel ezt a falat látják meg először a vásárlók, itt alkotják meg az első benyomást is az üzletről. Hiba, ha itt a bolt prémium terméke található.

Útbaigazító táblák, jelek, jelzések

Stílusosan ez a rész állhatna csupán ennyiből: legyen rövid és lényegre törő.

Mégis, egy kicsit azért jobban kifejtem.

Ellenőrizze, hogy a használt betűtípusok könnyen olvashatóak-e! Ha az ügyfél nem tudja gyorsan elolvasni, akkor bizony nem foglalkozik vele.

Adjon okot a termék vagy a szolgáltatás megvásárlására!

Miért ezt a sampont vegyem meg? Hogy olyan jól nézzek ki, mint egy szupermodell? Hogy hamar elkészüljek? Hogy könnyen kezelhető legyen a hajam?

Akkor mondja ezt:

„Légy ma este szupermodell!”

„Legyen több időd a randira!”

„A göndör hajat ez teszi igazán könnyen fésülhetővé.”

Kirakat

Mindegy hogy New York, Los Angeles, Hong Kong, Rio, Tokio, Párizs, Zürich vagy Budapest, sok kirakatot láttam már. Nagyon sokat. És bizony sokszor ráztam a fejem, miközben azt kérdeztem magamtól:

„Vajon ki követte el ezt a barbárságot a kirakattal?”

Mi késztet valakit arra, hogy ennyire rossz kirakatot építsen? Hogy a nézelődőnek esze ágában se legyen bemenni a boltba?

A kirakatépítő a felelős azért, ha a vevők a bolt helyett inkább haza mennek…

A kreatív elme célja nem lehet más, mint megalkotni azt a legszebb kirakatot, amit csak egy butikos kívánhat magának.

Először is mi a kirakat?

A kirakat olyan vásárlásösztönző eszköz, amely a benne elhelyezett árukon, az ott közölt információkon és a kialakított hangulaton keresztül hat.

A kirakat szerepe, megjelenése megint csak attól függ, hogy önálló épületben, egy többfunkciós épület utcafrontján, egy bevásárlóközpontban van-e az üzlethelyiség, és maga az épület hogyan közelíthető meg.

Az utcafronton lévő kirakat fontos befolyásoló eszköz, segíthet a vevők becsalogatásában. A bevásárlóközpontokban kialakított üzletek zöme nem rendelkezik önálló kirakattal.

Ha mégis kapcsolódik hozzá kirakat, akkor hasonló elvek alapján kell kialakítani, mint a külső portálra nézőt. A cégfelirathoz hasonlóan a lényeges eltérés itt is a méretben van. A külső portál esetében már messzebbről is oda kell vonzani az arra járók tekintetét, míg a belső kirakat esetében kisebb térben kell gondolkodni.

A betekintő kirakat szabadon láttatja a vevőkkel az üzlet belső terét is. Azoknál a termékeknél előnyös, amelyeket úgy tudunk elhelyezni a kirakatban, hogy közben hagyják érvényesülni a belső látványt is.

Ilyen például a Spuri futóbolt is. Az üzlet belső elrendezésénél figyeljünk arra, hogy mi látható a kirakaton keresztül. Azokat az árukat tegyük a kirakathoz közel, amikre fel szeretnénk hívni a vevő figyelmét, illetve ami maga is figyelemfelkeltő.

Bennfentes forgalomnövelési útmutató - Betekintő kirakat

Bennfentes forgalomnövelési útmutató – Betekintő kirakat

A hátfalas kirakatban általában kevesebb, illetve kisebb terjedelmű árut helyezhetünk el. A kirakat önmagában lesz reklámeszköz a belső tér nélkül.

Előnyös lehet például cipőboltnál, illatszereknél, ékszerüzletben.

Hátfalas kirakatot új üzleteknél már ritkán alakítanak ki, mert a betekintő kirakat kivitelezése olcsóbb, helyigénye kisebb (ugyanakkora területen több áru fér el). A zárt hátfalas megoldás viszont a kirakat témáját leválaszthatja az üzlet eladóterétől.

Reklámhatása az értékesítés helyének közvetlen közelében érvényesül.

Bennfentes forgalomnövelési útmutató - Hátfalas kirakat

Bennfentes forgalomnövelési útmutató – Hátfalas kirakat

Tekintsük át a kirakat legfontosabb előnyeit!

  • Akkor is hat, amikor az üzlet zárva tart. A vásárló bármikor, akár éjszaka is megnézheti, ezáltal tájékozódhat az áruválasztékról, árakról.
  • A kirakat elősegíti az impulzusvásárlást. A vevő úgy is kedvet kaphat a vásárláshoz, hogy eredetileg semmit sem akart venni. Meglát egy érdekes árut, akciót vagy más ajánlatot, és ennek hatására tér be a boltba. Ez a hatás az utcai portálos boltoknál, ezen belül is a sétálóutcák üzleteinél, valamint a ruházati termékeknél, divatáruknál a legerősebb.
  • A kirakat előnye a többi vásárlásösztönző eszközzel szemben, hogy olcsó, gyorsan változtatható, emiatt mindig aktuális lehet.
  • A kirakat hatását viszonylag egzakt (jól kimutatható) módon mérhetjük. Megfigyelhető, hogy közvetlenül a kirakatrendezés után a forgalom jelentősen megnő a rendezés előtti napokhoz képest. A forgalomnövekedés a kihelyezett áruknál a legerőteljesebb, de az új kirakat hat a többi termékre is.

Íme 6 azonnal javító tipp:

  1. Mondjon el egy történetet! Például Valentin-nap körül óriási a kísértés, hogy a polcról minden piros terméket levegyünk, és a kirakatba gyömöszöljük. Ez túl egyhangú. Kezdjünk el egy témát, majd apránként illesszük hozzá a darabokat. Például legyen a téma egy eltört szív megjavítása. Fessünk egy fekete szaggatott vonalat egy hatalmas rétegelt lemezből készült szívre, és tegyük rá azokat a termékeinket, amikkel egy ilyet javítani lehet. Szerszámboltban zsanérokat, papírboltban celluxot. A halloween is egyre jobban bekúszik az életünkbe. Egy lakásfelszerelési boltban például nagyon jól mutat ilyenkor egy narancssárga háttér, rajta egy „Melyik seprűt választja?” felirat, és egy tucat lógatott seprű. Így nem csak aktuális, de a hatalmas seprűválaszték is bemutatható.
  2. Érdemes az utcáról egy szalaggal megjelölni a szemmagasságot, hiszen a padló gyakran nem az utca szintjén van. A fókuszpont és a legfontosabb elemek ebbe a magasságba kerüljenek, de használjuk ki a teljes magasságot!
  3. Ha azt szeretné, hogy észre vegyék a kirakatát, ne legyen hétköznapi. Tegyen a kirakatba váratlan, furcsa tárgyakat. Ajándékboltban például nagy papírmasé makkot, habból vágott erdei állatokat, óriás muszlin és vastag lánc díszeket. Ezek elcsípik a nézelődők figyelmét. Lehet, hogy csak nézelődni fognak a kirakat előtt, páran selfieket fognak készíteni, de lesz betérő vásárló is, higgye el!
  4. Bátran használjon merész formákat és színeket. Például egy ékszereket bemutató asztal körül lógasson lila és szürke krepp papírt. Bár maga a termék apró, az ügyfelek ezt a kirakatot már messziről látni fogják. Olcsó megoldás, de tízből két vevője ennek köszönhetően megy majd be. Kérdezze csak meg őket!
  5. Tartsa tisztán és szellősen a kirakatot! Az akciós, túlzsúfolt kirakatoknál sokkal hatékonyabb a kevés, de minőségi árut bemutató. Bár… Egy termékből többet kitenni akár még előnyös is lehet. Például amikor Ön a zöldségesnél őszibarackot vesz, melyikből venne? 4 teli rekesz, apró barackból válogatna, vagy megvenné az üres ládában árválkodó egyetlen szem gyönyörű gyümölcsöt?
  6. A világítás legyen nagyon profi, tűnjön ki a többi közül. Vigyázzon, mert utólag fúrni-faragni nem túl költséghatékony! Megfelelő helyen és megfelelő szögben kell megvilágítani a termékeket, így nem lesznek csúnya árnyékok. Sőt, a jól alkalmazott világítás kiemeli a fókuszpontokat is.

Belső elrendezés

Miután az ügyfelünk már a bolton belül van, nagyon fontos, hogy megtalálja, amit keres. Többek között ennek köszönhető, hogy gyakrabban jár majd vissza, és nem csak azt veszi meg, amire szüksége van. A bolt berendezését pontosan meg kell tervezni, hogy a vevőt az egész bolton végig tudjuk majd vezetni.

A legjobb tanácsunk az, hogy egy jó hírű üzletberendezési céggel terveztesse meg a boltját. E cégek szakemberei az alaprajz ismeretében tanácsot adnak az ügyfél hívókkal kapcsolatban. Mi például az áru bolton belüli legoptimálisabb elhelyezését 3D–ben is megtervezzük.

Gondoljon csak az IKEA-ra: az elrendezés maximálisra növeli az egy vevőre eső árbevételt, mivel a vevő kénytelen körbe menni a boltban.

Körbe megy, és közben magához vesz ezt-azt. Ráadásul épp olyan termékeket, amelyek nem kerülnek sokba, viszont nagyobb rajtuk az árrés. Egyszer próbálja meg elkerülni a gyerek részt. Ön is helyezze el úgy a vevők számára fontos termékeket, hogy egymástól távol essenek.

Ezek között pedig használjon marketing eszközöket, akciós plakátállványokat, polcmegállítókat. Bármit, sőt inkább mindent, amivel irányítja a vevői útvonalát, és amivel felhívja a figyelmüket egy-egy termékre.

Polcok, vitrinek és állványok

Annak érdekében, hogy a bolt tetszetős legyen, fontos a rendelkezésre álló teret a lehető legjobban kihasználni mind tárolásra, mind termék bemutatásra.

Szerelhetjük ezeket falra, vagy akár folyosókat is kialakíthatunk a gondolákkal.

Az üvegvitrinek pedig hihetetlenül széles körben használható termékbemutató állványok, és a polconkénti, akár változtatható színű világítás nagyon könnyen magára vonja a tekintetet.

Nagyon jól mutatnak benne az apró, de magas árú termékek.

Egyre azonban fokozottan figyeljen: nem mindig az olcsó kerül a legkevesebbe!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: