Próbababa – tutanhamontól az év marketingese verseny színpadáig

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A nők a ruhát nézik, a férfiak a viselőjét – akkor is, amikor a kirakatból egy próbababa néz vissza ránk. A próbababák többnyire szupermodellek hasonmásai, amelyek méreteikben is megegyeznek a kifutók sztárjaival.

Most pedig azt is megmutatjuk, hogy a próbababa hogyan jutott el Tutanhamontól az RTL Klub Fókusz című műsorán át a Marketing Szuperkonferencia Év marketingese verseny színpadáig.

Próbababa evolúció – így született az első

Cynthia kissé szeplős, galamb arcú lány volt. Valahogy a tekintete mégis teljesen üres maradt. Ugyanolyan üres volt a pillantása a színházban, Bergdorf New York-i luxusüzletében, vacsora közben, de még a fodrásznál is. Bárhová ment, Cynthiát gyötörték a lesifotósok és a rajongó közönség.

Állandóan a híres Lester Gaba karjai fonták át. Cartier, Tiffany készítette az ékszereit, Lilly Dache tervezte a kalapját, mindig a kifutók legújabb ruháit viselte, amik a 45 kilós lányon mindig kifogástalanul mutattak. Mégsem élvezte a New York-i éjszakai életet. A tekintete sem árult el soha semmit.

Cynthia hamarosan vakítóan híressé vált. Kapott egy Saks Fifth Avenue hitelkártyát, bérelt helye lett a Metropolitan Opera House-ban.

Szerepelt a Life Magazin címlapján, saját rovata volt egy újságban, de szerepelt egy sikeres rádióműsorban is. Részt vett Jack Benny-vel 1938-ban a Hollywood-i Artists and Models Abroad-on, rengeteg rajongói levelet kapott, ráadásul maga Alfred Eisenstaedt készített róla képeket. A New Yorki-i Broadhurst Theater-ben még a Bovarynét is megnézte 1939-ben.

Aztán egy szépségszalonban lecsúszott a székről és széttört.

Igen, széttört! Cynthia ugyanis egy próbababa volt.

Nem is ez a nagy dolog, hanem a születésének története az, ami igazán érdekes.

Bár sokak szerint Lester Gabát a próbababák atyja, mégis nagyon is valószínű a régészek állítása. Tutanhamon 1922-ben feltárt sírjában is találtak már a fáraó képmását és méreteit idéző farönköt, ami valljuk be, sok mindenben hasonlít a mai szabóbabára.

A mellszobrot valószínűleg a király ruháiért felelős emberek használták.

„Ez olyan volt akkoriban, mint manapság a szabók és varrónők segítségéül szolgáló baba. Végül ebből lettek a divatot eladó próbababák” – mondja Dr. Marsha Bentley Hale, a világ egyik első próbababa szakembere.

Hale kutatásai szerint a próbababákat elsősorban a gazdag vásárlóknak készítették azért, hogy a szabóságokban könnyebben bemutathassák a legújabb stílusú ruhákat. Ám az ipari forradalom magával hozta a sorozatgyártást is. Így a sok újonnan nyílt áruház számára is elérhető áron kapható lett a próbababa.

Próbababa evolúció – központi szerep

„A legtöbb kutató egyetért abban, hogy az ipari forradalom egymást követő szakaszai hozták be a próbababákat a köztudatba. A gyárak szaporodása, a városok iparosodása, a varrógép feltalálása, valamint az üvegezett kirakatokkal nyíló áruházak mind a próbababáknak taposták az utat. A körutakon sétáló férfiak és nők egyre inkább szerettek kirakatokat nézegetni.

Hamar megszokott időtöltéssé vált a „shoppingolás”, a próbababák központi szerepet töltöttek be az áruházak életében” – olvasható Emily és Per Ola d’Aulaire történelmi áttekintése a Smithsonian Magazinban.

A XIX. században ezek a kirakati babák egyetlen funkciót töltöttek be, így senki nem is gondolkozott azon, hogy fej nélküli, fából, bőrből, drótból vagy papírmaséból készült bábura kell tennie ruháit.

Ha a bábuk véletlenül mégis végtagokat kaptak, csak korlátozott pózokban lehetett beállítani.

Próbababa evolúció – élethűbb kirakati babák

Az egyik első próbababát kínáló cég, a párizsi székhelyű La Vigne a XIX. század közepén jelent meg a piacon. Ők még papírmasé fejeket adtak bábuiknak, de nem sokat kellett várni arra, hogy különböző szolgáltatók fantáziát lássanak a papír mellett a viasz vagy épp a gipsz figurákban is.

A még valósághűbb megjelenés érdekében többen üvegszemet és igazi emberi hajból készült parókát is adtak bábuikra.

„Az, hogy végül teljesen emberi alakot kaptak, a társadalmi normáknak köszönhető. A XIX. század végén a próbababák még fűzőt viseltek a derekukon, majd a második világháború közeledtével eltűntek a fűzők, aminek köszönhetően a bábuk karcsúbbak, széles vállúak lettek. Mire a második világháború véget ért és a katonák hazatértek, addigra a próbababák hirtelen nagyon érzéki, majdnem szirénszerű formát öltöttek” – mondja Hale.

Ennek megfelelően a kezdetleges, merev és természetellenes próbababák jól illeszkedtek a viktoriánus korszak konzervatív eszméihez, melyek jócskán korlátozták a nők jogait és öltözködési szokásait.

Ahogy egyre jobban előtérbe kerültek a realizmus eszméi, úgy lettek egyre lazábbak a próbababák is, melyek a szexualitástól való tartás miatt kulturális feszültséget szültek a XIX. század legvégén.

1899-ben például egy alsóneműt „Miss Modesty” (Szerény kisasszony) néven állítottak a kirakatba: a kezét az arca elé tévő próbababa szexepilje saját álszerénysége volt, ami még csábítóbbá tette az általa reklámozott fehérneműt. Körülbelül ezzel egy időben az alkoholtilalmat támogató csoport, a Women’s Christian Temperance Union is törekedett arra, hogy a szeszes italok mellett az általuk vulgárisnak kikiáltott próbababákat is kiszedjék a kirakatokból.

Nem jártak sikerrel. Maradt a 4P, a provokatív pozíciókban pózoló próbababa.

Mielőtt L.Frank Baum megírta volna híres meseregényét, az Óz, a csodák csodáját, egy magazint szerkesztett „The Show Window” címmel, illetve 1900-ban egy könyvet is kiadott „The Art of Decorating Dry Goods Windows and Interiors” címen.

A témaválasztás egyik esetben sem véletlen. Baum támogatta a próbababák innovatív használatát, sőt kifejezetten szexuálisan provokatív helyzetekben is elképzelte azokat írásai során.

Próbababa evolúció – strapabíróbb anyagok

Bár a XIX. században létrehozott viasz próbababa igen élethű volt, a könnyen forrósodó gázlámpák miatt mégsem ez tűnt a végső megoldásnak. A hő hatására ugyanis a bábuk elkezdtek olvadni.

A próbababa-készítők gyorsan tudomásul vették a problémát, és átálltak más, strapabíróbb anyagokra, a papírmasé valamint a gipsz használata kezdett elterjedni. Ezzel párhuzamosan a növekvő középosztály bőséges szabadidővel rendelkezett, ami növelte, sőt szükségessé tette a hétköznapi viseletek és a sportruházat beszerzését.

Ennek köszönhetően jóval több áruház nyílt, ezekben jóval több próbababára volt szükség, mint előtte bármikor. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen foglalkoztattak nőket a munkaerőpiacon, így a trendek a lazább szabású, bokavillantós ruhák felé tolódtak.

A nők munkába állásának és az első világháborúnak köszönhetően a huszadik század elején a mozgatható végtagú próbababák élethűbb formában jelentek meg a kirakatokban. Azonban a férfi próbababák elmaradtak női társaiktól, fásult, rajzfilmszerű arcot, túl sok sminket kaptak készítőiktől.

Próbababa evolúció – dinamikus fejlődés

A húszas évek korai évtizedeiben a próbababák dinamikus fejlődésnek indultak, hála olyan tervezőknek, mint Pierre Imans. Ő új magasságokba emelte a műfajt. Imans az art nouveau és az art deco mozgalmakhoz igazodva kecses vonalakat, karcsú, modernista, emberi formát adott bábuinak, de ő volt az első, aki Josephine Baker mintájára sötétebb bőrszínt is készített próbababáinak.

„Abban az időben a francia és a német próbababák meglehetősen provokatívak voltak. Pierre Imans Moulin Rouge-ban is kiállított bábui között volt egy leszbikus pár, de volt, amelyiknek nagyon férfias, rövidre nyírt haja volt és szoknyát viselt. A ruhák többnyire feketék voltak, a kacér, szőke parókás bábuk mindegyikén sötét harisnya volt.” – mondja Hale.

Imans mellett a francia Siegel and Stockman is art deco stílusban dobta piacra rendkívül népszerű próbababáit.

„Siegel and Stockman egy lépéssel mindenki előtt járt, amikor bemutatta rejtélyes tekintetű, idegenekre hasonlító, világító szemű próbababáit” – mondta a viaszból és műanyagból kiöntött jellegtelen arcú bábukról Hale.

Próbababa evolúció – Lester Gaba és Cynthia

1937-ben Lester Gaba megalkotta Cynthia nevű bábuját, melyet később csak „The Art of Window Display” néven hirdetett Manhattanban. A New York-i előkelőségről, Cynthia Wellsről mintázott báburól az a fáma járta, hogy készítője beleszeretett. Emellett a legenda mellett szól, hogy a művész szinte mindenhova magával cipelte újdonsült társát. Lencsevégre kapták vele az operában és különböző éttermekben is.

Próbababa evolúció – Salvador Dalí

Néhány évvel később olyan szürrealista művészeket ihletett meg a kirakati bábu, mint Salvador Dalí, aki egy meglehetősen furcsa, oltárszerű szekrényt rakott össze a próbababák végtagjaiból. A közfelháborodást okozó végeredményen természetesen a megrendelő, Bonwit Teller is megbotránkozott.

Próbababa evolúció – az első műanyag próbababa

A különc kísérletek ellenére a második világháború korszakában a bábuk visszatértek eredeti funkciójukhoz, visszafogott külsővel várták ki a háború végét. Bár a háború is hozott magával egy-két fejlesztést, például a műanyagot, aminek köszönhetően a Wolf&Vine az 1940-es években piacra dobhatta az első műanyag próbababát.

Nem tartott sokáig, míg más cégek is megalkották a saját műanyag babájukat, de ezúttal, elsősorban az amerikai cégek messziről elkerülték a szexualitást.

Próbababa evolúció – ipari szabvány az üvegszál

Az 1960-as években ipari szabvánnyá vált az üvegszál, mely könnyebb, erősebb alternatívát biztosított a gipsszel vagy a műanyaggal szemben. A szexuális forradalomnak köszönhetően pedig mind a férfi mind a női próbababák kezdtek reális, emberi méreteket ölteni.

A szupermodell korszak berobbanásával egy időben a próbababák egyre jellegzetesebb arcot kaptak gyártóiktól. A brit próbababa designer, Adel Rootstein például megalkotta Twiggyt, Donyale Lunát, vagy a japán modellt, Sayoko Yamaguchit próbababaként.

A hetvenes-nyolcvanas években a legtöbb próbababa arca beleolvadt a szürke hétköznapokba, arctalan, illetve néha fej nélküli volt. A kilencvenes évekre a fehér, fekete vagy szürke tónusú bábuk voltak jellemzőek, melyekből egyértelműen hiányzott az egyedinek ható futurisztikus vagy modern hangulat.

Próbababa evolúció – Fókuszban a próbababa

Próbababa evolúció – próbababa a 2016-os Marketing Szuperkonferencia Év marketingese verseny színpadán

Kollégánk az Év Marketingese versenyen az előadásához szintén próbababa segítségét vette igénybe.

Hát így jutott el a próbababa Tutanhamontól az RTL Klub Fókusz című műsorán át a Marketing Szuperkonferencia Év marketingese verseny színpadáig.

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: