2020-as Üzletberendezési trendek: a vevő, a termék és a technológia triumvirátusa

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Az idei EuroShop szakkiállításon tett látogatásunk során rengeteg új trenddel és törekvéssel találkoztunk, amikről a vásár hivatalos oldalán hasznos összefoglalók is kikerültek. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy a legnagyobb szakértők szerint milyen digitális kihívásokkal kell a szembenézniük a kiskereskedéseknek, ha versenyképesek szeretnének maradni.

A digitalizáció mellett három kulcsfontosságú tényező befolyásolja egy profitorientált üzlet kialakítását. Cikkünkben ezt a három szempontot mutatjuk be.

Mitől függ az üzletberendezés kialakítása

1# Vásárlói szokások

A fogyasztók vásárlási szokásainak és speciális igényeinek ismerete alapvető fontosságú. Sokszor megeshet, hogy elbagatellizáljuk a statisztikákat, ám ezek a gyakorlatban kulcsszerepet játszhatnak a fogyasztó megértésében. Ha megértjük a vevők igényeit, jobban kiszolgálhatjuk őket, növelhetjük a vásárlói élményt és csúcsra járathatjuk a profitunkat.

Egy holland áruházlánc egy hőtérképes vizsgálattal megállapította, hogy a vásárlók 17 %-a nagyjából egyharmad idővel többet tölt azzal, hogy egy adott helyen álldogálnak.

Kiderült, hogy ételérzékeny emberek hosszú perceket töltöttek azzal, hogy alaposan elolvassák a termékek címkéin lévő összetevőket. Érthető, hiszen egy allergén életveszélyes állapotot is okozhat, ha nem figyelmes a vevő.

Az áruházlánc egy zseniális ötlettel és megoldással csökkentette ezeknek a vevőknek a vásárlásra fordított idejét, miközben jelentősen növelték a bevételüket is.

Egy hűségkártyát vezettek be, amire feltöltötték a vevők adatait kitérve az ételallergiákra is. Ezzel egy időben létrehoztak egy óriási adatbázist az áruházban fellelhető valamennyi termékkel és azok összetevőivel. A termékeket be tudják szkennelni az emberek, és a rendszer jelez, ha olyan ételt tenne a kosarába, amit nem ehet.

Ezzel a módszerrel nemcsak csökkentették ezeknek az embereknek a vásárlási idejét, hanem jelentősen növelték a vásárlói élményt is, ami igencsak személyesre sikerült. A hűségkártya kidolgozásával az áruházlánc saját márkás termékeinek eladása 30 %-os növekedést hozott.

A speciális igényű étrendhez kapcsolódó termékek egy helyre való lokalizálásával még jobban megkönnyíthető a vevő dolga.

2# A termék ismertetése

Egy üzlet kialakításakor részletes tervet készítünk a termékek elhelyezésére, egymással való társítására, hogy modellezve irányítani tudjuk a vásárló útvonalát az üzletben.

Vannak erre kidolgozott sémák, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy a vásárlói szokások és az ízlés országonként, régiónként teljesen különböző lehet. Ami működik az egyik országban, lehet, hogy kudarcra van ítélve egy másikban. Ezért egy üzlet kialakításakor tűpontosan ismerni kell a vásárlók szokásait és igényeit.

A fogyasztói élmény is ennek megfelelően eltérő lehet. Van, akinek elég, ha jól látható és értelmezhető plexiken jelzik a termékleírásokat. Mások attól ájulnak el, ha érintőképernyős tableteken szerezhetik be az egy-egy termékkel kapcsolatosan keresett információkat.

Vannak olyan vevőtípusok is, akiknél a személyes szakértelem és kiszolgálás, a tájékozott eladógárda adja a legnagyobb vásárló élményt.

3# A technológia integrációja a hagyományos kiskereskedésekben

Egy nagyobb áruházlánccal szemben egy kiskereskedésnek nem minden esetben sikerül a teljes árukészletet megjelenítenie az üzletben.

A kiskereskedelem ezért sokszor háttérbe szorul az Internetes vásárlásokkal szemben vívott harcban. Hiba lenne azonban az online vevőteret ellenfélnek tekinteni.

Előremutató megoldás lehet a többcsatornás modell. A kiskereskedéseknek napjainkban rendelkezniük kell webshoppal, közösségi oldalakkal, hogy megfeleljenek a mai digitális igényeknek.

Képzeld el, mennyivel több eladást tudnál generálni, ha a webáruházadból is lehetne rendelni!

Ha lenne olyan szolgáltatásod, hogy „rendeld meg, online, vedd át személyesen”! Egy webshopban olyan termékeket is be tudsz mutatni minden méretben és színben, amik nem feltétlen kerülnek ki a boltod polcaira. Ne veszíts ügyfelet csak azért, mert korlátozott méretű az üzleted.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: