Így védd meg kiskereskedésed a koronavírus hatásaival szemben

Szerző: Váróczi Ákos | Egyéb

Miközben a világ kétségbeesetten nézi, milyen mértékben kihat a koronavírus a társadalom egészére, a kiskereskedőknek azonnali megoldásokat kell találniuk a megélhetőségük érdekében. A kisvállalkozásoknak azonnali terveket kell készíteniük a koronavírus okozta bevételkiesések mérséklésére, ami magába foglalja a vásárlók csökkenésének kezelését, a beszerzési folyamataikat, a cach flow-jukat, a pénzügyi helyzetüket.

Mindezeket figyelembe véve összegyűjtöttünk 9 tippet segítségül, hogyan veheti fel egy kiskereskedő a harcot a koronavírus esetleges hatásaival szemben.

#1 Alternatív beszállítók keresése

Ha a vállalkozásod jellege engedi, kutasd fel a potenciális hazai vállalkozókat, és töltsd fel készleteid az itthon gyártott termékekkel. Közös érdekünk, hogy biztonságos termékekkel lássuk el a vevőköreinket, miközben mi sem az armageddon miatt aggódunk. A jelenlegi helyzettől mindenki fél, segítsük egymást ilyenkor is.

#2 A tervek újragondolása

Nagy eséllyel megeshet, hogy visszaesik a forgalmad, vagy a készletekkel adódnak problémák. Az sem lehetetlen, hogy a termékkörödre jelen helyzetben nincs akkora kereslet, mint korábban. Gondold át, hogy a kereskedésed körzetében milyen összetételű és habitusú emberek élnek, és miből van hiány, vagy mire lenne több szükség. Töltsd fel a polcaid olyan termékekkel, amikre van kereslet, és természetesen, amikhez engedéllyel is rendelkezel.

#3 Cash flow kimutatás készítése

Az első napok tapasztalataira alapozva nézd át, milyen hatással van a pénzforgalmadra a bevételkiesés folyamatos csökkenése. Ez hatással lesz a beszállítóid kifizetésére, amivel tisztában kell lenned, hogy ne kerülj pénzügyi csapdába.

#4 Pénzügyi kimutatás készítése

Bizonyosodj meg arról, hogy a pénzügyeid rendben vannak-e. Mennyire volt a vállalkozás eredményes az elmúlt időszakban, vannak-e tartalékaid, kintlévőségeid, tartozásaid, milyen szinten áll a készleted.

#5 Kommunikáció az ügyfeleiddel

A folyamatos és becsületes kommunikáció ebben a nehéz periódusban még fontosabb, mint valaha. Ha szükséges, tárgyald újra a beszállítóiddal a fizetési kondíciókat, vagy konzultálj a bankoddal, ha késni fogsz a hitel törlesztéseddel.

A vevőidet folyamatosan tájékoztasd az ellátás folyamatosságáról, vagy az esetleges készlethiányokról. Ha tartozik neked valaki, ajánlj fel kedvezményt a gyorsabb kifizetés érdekében.

Amennyiben bérleményed van, és úgy érzed, csúszni fogsz a fizetéssel, kérj haladékot.

A nyílt kommunikáció a legtöbb esetben pozitív eredménnyel zárul.

#6 Vis maior

Amennyiben van biztosítása a vállalkozásodnak, derítsd ki, hogy egy ilyen vis maior esetben számíthatsz-e bármiféle támogatásra, hogy a vállalkozásod átvészelje ezt az időszakot.

#7 Alkalmazottak képzése

Az alapvető higiéniai oktatás mellett most figyelj arra is, hogy a kollégáidat több posztra is alkalmassá tedd. Megeshet, hogy páran hosszabb időre kiesnek a betegség vagy a gyermekeik felügyelete miatt, de ez nem akadályozhatja a mindennapos üzletmenetet.

Képezd ki a kulcs személyzetet a lehető legtöbb területen, ami a vállalkozásodat érinti. Például arra, hogy az eladószemélyzet is be tudjon állni a kasszába, ha erre van szükség.

#8 A kiadások optimalizálása

Nézd át a költségeid, és húzd ki a listáról a felesleges kiadásokat. Hidd el mindig találni néhány olyan tételt, amellyel szép kis összeget spórolhatsz majd meg.

#9 Pénzügyi és szakmai tanácsadás

Akár benne vagy már az érintettek körében, akár csak a szele érintett meg, életbevágóan fontos, hogy kérj szakértő tanácsot a válság túléléséhez, ha úgy érzed, egyedül nem megy. Most nem lehet leülni és arra várni, hogy egyhamar vége lesz a koronavírus okozta válságnak.

Jelen cikk nem tekinthető hivatalos pénzügyi tanácsadásnak, csak és kizárólag figyelemfelkeltés a célja. Ha segítségre van szükséged, keress fel egy erre szakosodott szakértőt.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: