Üzletberendezés trendek 2020 – Kiskereskedelmi kihívások egy digitális világban

Szerző: Váróczi Ákos | Rólunk

Munkánkból kifolyólag imádunk inspirálódni, a legaktuálisabb innovációkkal megismerkedni, ezért is látogatjuk meg évről-évre a világ legnagyobb kiskereskedelmi vásárát, az EuroShop-ot.

Idén is kiutaztunk, hogy elhozzuk és megismertessük veletek a kiskereskedelem, ezen belül is az üzletberendezésekkel kapcsolatos legújabb trendeket.

Kiskereskedelmi kihívások egy digitális világban

A vásár kapcsán David Stain, a Zebra Technologies vezetője megosztotta cége páratlanul nagy ismeretét és szakértelmét a kiskereskedelmi üzlettervezés és az új technológiák bevezetése területén.

David szerint egy olyan világban kell a kiskereskedőknek boldogulniuk, ahol jól tájékozott, digitálisan hozzáértő fogyasztókkal van dolgunk.

Míg a kényelmes és gyors internetes kereskedelem virágkorát éli, addig a kiskereskedőknek két fontos dologgal kell megküzdeniük:

1/ Az üzletbe terelni a potenciális vásárlókat

2/ Az üzleten belüli értékesítés és a kosárérték növelése

Ezeknek a célkitűzéseknek az eléréséhez teljes erővel kell összpontosítaniuk a marketingre, a technológiai fejlesztésekre és az üzletberendezések aktualizálására, korszerűsítésére.

A vásárlói észjárás

Annak érdekében, hogy profitmaximalizáló üzletet alakítsunk ki, meg kell érteni a digitálisan tájékozott emberek észjárását. Az interneten könnyen és gyorsan lehet információkhoz jutni, amik alapján a dolgozószobánk foteljéből egy kattintással megrendelhető gyakorlatilag bármi.

A mai kor embere egy kiskereskedelmi egységbe is hasonló elvárásokkal lép be: a vásárlási élmény legyen személyes és testreszabható. Ha nem kapja meg ezt az élményt, a jövés-menés helyett a netes kattintást választja.

Az elmúlt 5 évben az internetes vásárlások exponenciálisan nőnek, ezért a kiskereskedőknek be kell állni a sorba, és ki kell használniuk az internet adta lehetőségeket. A webshop, a facebook oldal, az Instagram oldal, az e-mail marketing, azaz az online marketing kikerülhetetlen része lett az üzlettervezésnek is.

Online szolgáltatások a kiskereskedelmi egységekben

A többcsatornás kiskereskedelmi korszakban szükség van a fogyasztói élmény zavartalan fenntartásához. Egy hagyományos üzlet ilyen és hasonló szolgáltatásokkal tudja megfogni a digitális barangolókat.

„Rendelj online, és vedd át az üzletben!” – nem kell sorban állni, nem raboljuk az időd.

„Rendelj online házhozszállítást” – nézd ki a boltban, de ne pazarolj órákat az adminisztrációval, rendelj online.

„Rendelj az üzletben házhozszállítást!” – megértjük, hogy nem akarsz cipekedni, kiszállítjuk a megrendelt termékeket.

A vásárlási élmény

Az üzletberendezés kialakítása és a vásárlói útvonal megtervezése természetesen még mindig jelentősen hozzájárulnak a vásárlók befolyásolásához, ám a digitális térben a kiskereskedők újabb és újabb kihívásokkal kell szembenézniük. A boltba csábításnak és a vásárlói kosárérték növelésének már új forgatókönyve van.

Abban a pillanatban, amikor egy vevő átlépi az üzlet küszöbét, a kereskedőnek tálcán kínálja a lehetőséget, hogy egy izgalmas utazásra vigyék. Az irányított vásárlási útvonal modellje évek óta működő technika, de a fogyasztók egy része már nem vevő erre, hiszen azonnali hozzáférést igényelnek egyes árukhoz.

Jó példa erre az IKEA, ahol az irányított vásárlási célok továbbra is érvényesülnek úgy, hogy közben igyekeznek a sietős vásárlók igényeit is kielégíteni.

  • A kapós termékeket például az áruház több pontján, az irányított útvonalat megszakítva is be lehet szerezni.
  • Az információs pultoknál az interneten kinézett termék kódját beírva villámgyorsan testközelbe lehet kerülni a termékkel, amivel rengeteg időt tudnak megspórolni maguknak az emberek.
  • Az önkiszolgáló pénztárak biztosítják a gyors kijutást azoknak, akik csak pár apróságért ugrottak be az áruházba.
  • A házhozszállítási szolgáltatás nyújtotta kényelem szintén fokozza a vásárlói élményt.

Minden kiskereskedőnek, akár új üzletet nyit, akár modernizációban gondolkodik, érdemes ezeket a megváltozott digitális szokásokat számba venni már a kialakítás során. A vásárlói élmény egyik sarokpontja a könnyű hozzáférés lett, amivel, ha érvényesül, elkötelezett törzsvásárlókat nyerhetünk.

Követező cikkünkben az üzletberendezés kialakításának legújabb kosárérték növelő trendjeiről írunk.

Forrás: https://www.euroshop-tradefair.com

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: