4 dolog, amivel az eladóid azonnal növelhetik a bevételed

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Mindannyian tudjuk, hogy az ügyfél a legfontosabb személy üzletünkben, de néha elfelejtjük, hogy a „második legfontosabb ember” minden olyan alkalmazott, aki bármilyen módon kapcsolatba kerül az ügyfeleinkkel.

Ráadásul az az alkalmazott, aki úgymond szemtől-szemben kapcsolatba lép a vevővel, képviseli a vállalkozásod a vásárló szemében és elméjében.

Ha ez az emlék nem jelent nagy élményt számára, akkor bajban van a kereskedésed.

Szerintem te is megtapasztaltad már, hogy minden egyes ügyfélélménynek nagyszerűnek kell lennie, hogy versenyben maradj, sőt, hogy beelőzd a konkurenciát.

Unalmas, befásult, motiválatlan eladókkal ezt sohasem érheted el. Pedig tehetnél azért, hogy ez másképp legyen.

Az alábbiakban a négy legfontosabb dolgot foglaltam össze, amiket az eladóid a profit és a márkaépítésért tehetnek (neked).

1. Bánjanak minden ügyféllel milliomosként

Ha egy eladód tudná, hogy a következő ügyfél, aki belép a bejárati ajtón, milliomos, aki készen áll arra, hogy megvásárolja legdrágább termékeket és szolgáltatásaidat a legmagasabb felárak mellett, hogyan kezelné őket?

Egy ilyen ideális helyzetben leterítenék elé a vörös szőnyeget. Boltvezetőként azt az attitűdöt kell átadnod alkalmazottjaidnak, hogy essenek hanyatt minden betérő előtt és a legmagasabb színvonalú kiszolgálást adják.

Tudod? Egy könyvet sem a borítója alapján ítélünk meg. És a gyakorlatban a legtöbb milliomos sem néz ki másképp, mint egy átlagos ember. De még egy gazdag ember is többet költ, ha kiváló bánásmódban részesül.

2. Vonják be a vevőket az értékesítésbe

Egy ékszerüzletet üzemeltető partnerem mesélte egyszer, hogy minden versenytárását felülmúlta azzal, hogy az eladói a lehető legtöbb ékszert próbáltatták fel az érdeklődőkkel.

Amikor egy hölgy ment be a boltba nyakláncot venni, nemcsak nyakláncokat akasztottak a nyakába.

Elővették a felpróbált nyakékekhez illő fülbevalókat, karkötőket, de még bokaláncokat is.

Az összhang, a harmónia, a stílusos megjelenés a legtöbb esetben olyan átütő erejű volt – és ezt látták magukon -, hogy természetesen nemcsak nyakláncot vettek.

Ezt az eladástechnikát gyakorlatilag bármilyen üzletágba be lehet ültetni. Eladóidat tehát képezd ki erre a gyakorlatra!

3. Adják meg a választás lehetőségét

A harmadik dolog, amit minden eladó megtehet az eladások és a nyereség növelése érdekében, hogy mindig megadja a vásárlóknak a választás lehetőségét. Ez azért fontos, mert az emberek hajlanak az olcsóbb utat választani.

Érthető, hiszen könnyebb nemet mondani egy vásárlási kérésre, mint igent.

Az emberek általánosságban nem akarnak lemondani a pénzükről, ugyanakkor

szeretnek vásárolni. Sokan pedig hajlandóak többet költeni akkor, ha megbizonyosodnak arról, hogy a legjobb vételhez jutnak.

Éppen ezért, ha egy vevő egy bizonyos dolog iránt érdeklődik, gondoskodj arról, hogy az eladóid több lehetőséget mutassanak neki.

Több színt, több minőséget, több hasznos kiegészítőt. Ha az eladóid megadják a választás lehetőségét, akkor a vevő már nem azon fog gondolkodni, hogy nálad vagy máshol vásároljon, hanem azon, hogy mit vegyen tőled.

4. Kérjék a vásárlást

A negyedik módja az eladások és a nyereség növelésének, ha az eladók kérik a vásárlást. Becslések szerint az eladók több mint 90%-a soha nem kér aktívan vásárlást.

Persze megmutatják a termékeket és beszélnek a szolgáltatásokról, de nem kérnek vásárlást, mert attól félnek, hogy az ügyfél azt az egyetlen szörnyű szót fogja kimondani, amitől elutasítottnak érzik magukat.

A „NEM” szót. Ez persze mindig benne van a pakliban, de ha a fenti három lépést betartanák, valószínűleg kevesen mondanának nemet.

Az eladások titka az, hogy az eladók folyamatosan olyan termékeket és szolgáltatásokat mutassanak a vevőknek, amire szívük mélyén vágynak, vagy megoldják a problémáikat, igényeiket és szükségleteiket.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: