Hogyan tűnj ki a konkurencia közül?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A vevők jelentik minden kereskedés „kenyerét”. De ahhoz, hogy nálad és ne a versenytársaidnál költsék el a pénzüket, neked szó szerint el kell csábítanod a vásárlókat.

Ennek rengeteg módja van, de nézzük most az üzleted kialakítását, és azt is, hogyan befolyásolja ez a profitodat.

A nagy nemzetközi üzletláncok azt a luxust élvezik, hogy minden üzletükben ugyanazt a tervezési koncepciót és berendezési tárgyakat használják termékeik bemutatására.

Ez a brand építés egyik formája, mivel az emberek bárhol járnak-kelnek a világban, mindig ugyanaz az üzletfelépítés fogadja őket.

Könnyen beazonosíthatók, az állandóságot és a megbízhatóságot sugallják.

De mit tehet egy helyi kisebb üzlettulajdonos, hogy felhívja magára a figyelmet?

A legerősebb marketing eszközöd az üzleted

Mindannyian tudjuk, hogy marketing nélkül nem lehet ügyfeleket szerezni. A digitális korszakban pedig már nagyon könnyű elérni, majd visszakövetni az érdeklődőket és a vevőket.

Ám ha fizikai üzleted van, akkor a bolt megjelenésére legalább annyira figyelni kell, ha nem jobban, mint a hirdetéseidre.

A boltod önmagában a legnagyobb marketing „fegyvered”.

Az üzleted kialakítása, színvilága, az áruk kihelyezésének a módja mind meghatározzák, hogy az emberek be akarnak-e menni, szeretnének-e ott tartózkodni és vásárolni.

Ennek egyik módja, ha teljesen egyedi megjelenést adsz a fizikai üzletednek.

Tökéletes testreszabhatóság megalkuvás nélkül

Mindegy mit árulsz. A boltod tervezési koncepciója és az arra egyedileg legyártott üzletberendezés óriási hatással lesz az üzletviteledre.

Az egyedi tervezésű üzletberendezésnek számtalan előnye van.

Bármekkora méretű és kialakítású is az üzlethelyiséged, az egyedi tervezéssel minden négyzetcentit hatékonyan ki lehet használni.

Mi minden esetben egy 3D-s tervvel kezdjük a munkát, ha egyedi üzletberendezés gyártására kapunk ajánlatkérést. A megrendelővel folyamatosan egyeztetve tervezzük meg a bútorok méretét, elhelyezését, színét, egyedi formáit.

Megnézzük, hogy az egyes árucsoportnak mi lenne az ideális kihelyezési módja, és ezeknek megfelelően alakítjuk a terveket.

Van, amikor egy típusú bútorrendszerre építjük fel a tervezési koncepciót, más esetekben kombináljuk a különféle megoldásokat. Ez minden esetben attól függ, hogy milyen a cég imázsa, profilja és milyen típusú a vásárlói közönségük.

A titok

A világ nagyon megváltozott és a termékközpontú értékesítést felváltotta az ügyfélélmény alapú kereskedelem. Ez egy soktényezős képlet, aminek az üzleted egyedi megjelenése is egy fontos tényező.

Ha ki szeretnél tűnni a versenytáraid közül, ezt a négy szempontot mindenképp figyelembe kell venned.

1. Mi a víziód?

Mielőtt egyedi üzletberendezés gyártásába kezdesz, gondold át az alábbi kérdéseket!

  • Mit, kinek, hogyan szeretnél értékesíteni?
  • Milyen üzenetet akarsz sugallani a bolt kialakításával?
  • Mit szeretnél, hogy a vevő érezzen, amikor belép a boltodba?

2. Maxold ki az érzékszerveket

Bármekkora növekedést mutatnak az online értékesítések, a fizikai boltoknak van egy adu ászuk.

Csak egy fizikai boltban tudunk megfogni, megszagolni, fel- vagy kipróbálni dolgokat. Éppen ezért az egyedi üzletberendezésedet úgy kell kialakítani, hogy maximálisan kihasználd ezeket az érzékszervi lehetőségeket.

De ne csak a szemnek kedvezz! Használd a hangokat, illatokat, a textúrákat. Ezek mind hozzájárulnak a boltod megítéléséhez.

3. Az emberi tényező

A fizikai üzletek másik kulcsfontosságú előnye az online kereskedelemmel szemben, hogy emberi.

Gyakorlatilag bármit meg tudunk már vásárolni az interneten. Minden technikai paraméterhez hozzá tudunk jutni, de csak egy emberrel vagyunk képesek érzelemből kommunikálni.

Ha ki szeretnél tűnni, akkor az eladóidnak kiváló kapcsolatépítőnek és empatának kell lenniük. Olyanoknak, akik képesek ráhangolódni a vevő hullámhosszára és ennek megfelelően tudnak szakszerű és egyénre szabott ajánlatokat tenni.

4. Egyedi üzletberendezés

Amikor egy vevő megáll a kirakatod előtt, majd belép az üzletbe, összhangot kell látnia.

A bútorok elosztása, a termékek kihelyezése, a fények, az eligazító és az információs táblák, az illatok, a hangok, a fal színe, a burkolat anyaga egységet kell sugározzon.

Ebben jelent nagy segítséget az, ha előre kigondolod, mit szeretnél elérni az egyedi kialakítással. A 3D-s tervezés során gyakorlatilag életre keltjük a víziódat, amit a tervezés fázisában lehet alakítani, finomítani.

Egy üzlet nyitása vagy átalakítása előtt sok üzlettulajdonos nem veszi figyelembe a vásárlásra inspiráló, átgondolt üzletberendezés fontosságát.

A tervezési, a gyártási és a beszerelési folyamat egy bonyolult és összetett feladat, amit érdemes szakértő kezekre bízni.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: