5 lehetséges ok, amiért nem a te kiskereskedésedben vásárolnak

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Nem számít, mit árulsz, nincs annál frusztrálóbb érzés, mint kitalálni, miért nem vásárolt tőled egy vevő, vagy miért nem sikerült jól lezárni egy értékesítési folyamatot.

Persze vigasztalhatod magad azzal, hogy ez gyakran megesik, de az esetek többségében az eladás technikájával vannak problémák. Sok üzletnek nincs kidolgozott értékesítési folyamata, ezért pazarolják a saját és a vevőik idejét is.

Íme 5 lehetséges ok, amiért nem a te kiskereskedésedben vásárolnak

1# Nincs kereslet

Igen gyakran előfordul, hogy a vásárló olyan termékkel találkozik az üzletben, amit nem szándékozott megvásárolni, mégis megbámulja, kérdéseket tesznek fel a karbantartással kapcsolatban, megérinti vagy megpróbálja.

Ahhoz, hogy a nézelődőből vásárló váljon, az eladónak kiváló értékesítési technikát kell gyakorolnia. Olyan kérdéseket kell feltennie, amitől az érdeklődő magától jöhet rá arra, hogy az adott termék hogyan illeszkedhet az életébe, hogyan teheti azt kényelmesebbé, szebbé stb.

2# Nincs pénz

Van egy régi mondás, miszerint az idő múlásával jobban bánunk a pénzzel, azaz jobban megnézzük, mire is költünk. Ezért, ha egy nézelődő valamire azt mondja, hogy nincs rá pénze, gyakran azt jelenti, hogy nem biztos abban, hogy szüksége van rá.

A fiatalabb generációkat könnyebb megfogni, hiszen, ha látják egy termék hasznosságát, a föld alól is előteremtik rá a pénzt. Az eladók dolga, hogy megmutassák az érdeklődőknek, hogy megéri a pénzt az adott termék.

3# Nincs fantázia vagy elképzelés

Az agynak három része van. Van a dinoszaurusz agy, innen származik a harc vagy a menekülés érzése.

Aztán ott van az agy „kritikus szülői” része, ami megvizsgálja a dolgok hasznosságát.

Végül van a neo-cortex, ami a rácsodálkozásokért és a felismerésekért is felelős.

Az eladóknak ezt a harmadik agyi tevékenységet kell elcsípniük, hogy felkeltsék egy termék iránti vágyat.

Amíg az érdeklődő nem tudja a terméket elképzelni a saját életébe épülve, addig csak egy tár a bolt polcán. Amint látja a lelki szemei előtt, hogyan teszi kényelmesebbé vagy boldogabbá valami az életét, megfogtuk.

Ehhez jól képzett eladókra és tökéletes, történeteket mesélő árukihelyezésre van szükség.

4# Nem sürgős

Azok az emberek, akiknek nem fontos a vásárlás, nem sürgős a dolog. Mégis. Semmi sem kísértőbb érzés, mint egy olyan termék után sóvárogni, ami tetszett egy üzletben, mégsem vettük meg.

Lehet ez egy tökéletes átmeneti kabát, egy túrakerékpár, amivel munkába járhatnánk, miközben mozgunk, vagy egy full extrás kávéfőzőgép, amivel minden reggel érezhetnénk a frissen darált kávé illatát.

Az életszerűen, vagy funkció közben bemutatott termékek a rácsodálkozó agyra hatnak, ha még ki is lehet próbálni a terméket, még közelebb juthatunk a vevő pénztárcájához.

5# Félelem a rossz választástól

Előfordul, hogy a vásárlók egyik helyről a másikra mennek, hogy minél több információt szerezzenek be egy termékről. Mivel ellentmondásos információkat is hallhatnak, halogatják a vásárlást.

A számukra tökéletesre várnak. Az ilyen típusú vásárlónak mindent el kell mondani a termékről, és az esetleges kiegészítőivel együtt érdemes bemutatni, hogy lássa, hogyan tudja kihozni belőle a legjobbat.

A fenti okok gyakran abból erednek, hogy a vevők nem érzik eléggé, hogy el szeretnénk neki adni.

A te feladatod, hogy kiskereskedőként kellő figyelmet fordíts a vásárlóra, hogy megbízható tanácsadónak lásson.

Szakszerű és elegendő kapcsolatot kell teremteni az érdeklődővel, hogy őszintén elmondhassa, mit érez, és a bemutatás során egyértelműen el tudja képzelni, milyen érzés magával vinni azt a terméket.

Ehhez eladási folyamat és ellenállhatatlan üzletkialakítás kell. Neked van?

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: