7 tipp az eladók motiválására ünnepek előtt

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Javában benne vagyunk az ünnepi vásárlási roham sűrűjében és biztos vagyok abban, hogy a legtöbb kereskedés látványos értékesítést folytat.

A karácsonyt megelőző hetek mindig erősek, de most mintha mindenki félre tette volna az elmúlt hónapok pesszimizmusát és csalódottságát. Mindenki hajt, embereket toboroz és cselekszik. Ami jó hír.

Nincs sok időnk, ezért hoztam pár tippet az eladók motiválására, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a forgalomból és az emberidből.

7 tipp az eladók motiválására

1. Legyen terved

Ha eddig nem volt hivatalos képzési programod, készíts egyet, még akkor is, ha egyetlen papírlapon van. Legyen logikus és érthető módon magyarázza el a legalapvetőbb feladatokat.

2 Ne hagyd abba az új emberek megfigyelését

Azzal, hogy egy eladó átment az interjún, csak belépőt adtál neki a játékba. Még sok mindent meg kell mutatnod és tanítanod neki. Figyeld a képzés során és ha nem a te érdekeidet szolgája, válts.

3. Jutalmazd a kezdeményezést

Betanítottad az eladóid, látod, hogy jól végzik a feladatukat. Sőt, jobban, mint gondoltad volna. Proaktívak, új ötletekkel állnak elő, amiket meg is tudnak valósítani. Akkor mutasd ki, hogy nagyra értékeled azt, amit tesznek.

Adhatsz ezért extra pénzt, de ha rám hallgatsz, apró figyelmességgel lepd meg őket. Ha például tudod, hogy valaki imádja a Starbucks-os kávét, hívd meg egy italra.

Vagy lepd meg egy olyan vásárlási kártyával, amiről tudod, hogy örömet okozna számára. Az ilyen gesztusokra emlékeznek az emberek.

4. Állj be az eladók sorába

A tapasztalatok szerint a legtöbb kiskereskedésben kevés vezető van, akik többnyire a ’pultok mögött’ állnak és csak ellenőrzik az eladók munkáját. Az a rossz hírem, hogy ez nem hoz pénzt a kasszába.

Ki kell lépni az eladótérbe és az eladókkal vállvetve kell dolgozni a bevétel növelése érdekében. Ezt akkor is meg kell lépni, ha az ünnepi szezonban átmenetileg több eladót alkalmazol.

5. Legyen egy kijelölt értékesítési tanácsadód

Az eladók képzése nem könnyű. A kiemelt szezonokban pedig az idő is az ellenséged. Ezért szükséged van valakire, aki igazán élvezi az eladók képzését, aki nem tér el a kijelölt tervtől, akinek egy dolga van csupán: az, hogy megkönnyítse a ti munkátokat.

Egy jó tanácsadó pontos elvárásokat támaszt és megadja a megfelelő instrukciókat ahhoz, hogy az eladó mindent megtegyen az eladások növeléséért és a vevők elégedettségéért.

6 Kérdezz, kérdezz, kérdezz

Az eladók képzése csak egy lépés. A megértéshez át kell látniuk a termékpalettát és az üzlet által biztosított szolgáltatások sorát.

A munka során tegyél fel kérdéseket!

Nézd meg, hogy az eladóid tudnak-e különbséget tenni a termékek között egy beszélgetés során. Derítsd ki, hogy meg tudják-e állapítani, kinek mire lehet szüksége.

És ami kulcsfontosságú: tudják-e milyen kiegészítő terméket lehet ajánlani egy-egy tétel mellé. Ha zseniális ötlettel rukkolnak elő, oszd meg a logikájukat a többiekkel. A büszkeség érzése még jobban fogja motiválni őket. (Ezért is fontos, hogy ott legyél a frontvonalban.)

7. Ne kapkodj

Csak azért, mert valaki felmond és neked azonnal szükséged van valakire, betanítás nélkül ne dobj egy új alkalmazottat a mélyvízbe. Nem várhatod el senkitől, hogy kitalálja, mit akarsz, ráadásul a meglévő embereidnek sem az a feladata, hogy kozmetikázzák az új ember hiányosságait.

A betanítás a te, vagy az általad megbízott szakember feladata.

A Kellemes karácsonyi Ünnepeket kifejezés többet jelent, mint pár szó egy képeslapon. Az ünnepekre való felkészülés során az üzletedet át kell járnia az öröme szellemének. Ennek megteremtése alapfeltétele annak, hogy sikeres szezont zárj.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: