3 kiskereskedelmi trend a 2022-es ünnepi szezonban

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A legjobban várt ünnepi vásárlási szezon már a sarkon van és úgy tűnhet, hogy a COVID-19 miatti kétéves kihagyás után végre visszatér a normális kerékvágásba.

Ám annak ellenére, hogy a COVID-aggodalmak enyhülnek, most a készlethiányok és az eget verő infláció miatt fájhat a fejünk.

Ez azonban a nagyvilágban nem nagyon ijeszti meg a kereskedőket. Ezt támasztja alá a Deloitte éves kiskereskedelmi statisztikája is.

A kutatások alapján az üdülések 4-6 %-os növekedést mutattak idén, az előrejelzések pedig egy biztató 2 %-os növekedést jósolnak a 2022-2023-as ünnepi szezonra.

Ami attól lesz izgalmasabb, hogy már most látszik, hogy a karácsonyi vásárlás előbb elkezdődik, azaz hosszabb lesz, mint korábban.

A vevők már kint vannak a ’piacon’ és lesik a legjobb ajánlatokat.

Most nézzünk meg 3 kiskereskedelmi trendet, melyekkel könnyebben kitűnhetsz te is a konkurencia közül.

1. Egyre szemfülesebb vevők

Ahogy a kiskereskedők egyre ügyesebbek az online marketing és értékesítési szokások terén, a fogyasztók is egyre szemfülesebbek, mikor, mit és hol érdemes megvásárolniuk.

Az NRF (National Retail Federation) kutatása alapján idén a kedvezményes napok és a kupon akciók jobban ösztönzik az embereket.

A válaszadók 58 %-a azt nyilatkozta, hogy megfontoltabban vásárolnak és kivárják az akciós lehetőségeket (ez 10 %-kal több az előző évhez képest). A Black Friday már az ünnepi vásárlások kezdetét jelenti általában, de idén a válaszadók 17 %-a már ezt megelőzően elkezdte a karácsonyi vásárlásokat.

Az akció tehát idén még nagyobb vonzerő lesz, de csak akkor hatékony, ha nem megy a profit rovására.

Promócióidat tervezd szűkre, reklámozd meg előre, hogy fel tudjanak rá készülni és építsd a kampányaidba a ’sürgetés’ elemét (csak 2 napig pl.).

2. Márkaértékek = Ügyfélértékek

A PWC Research egy másik kiugró jelenségre hívja fel idén a figyelmet. Az ő felmérésük szerint a válaszadók 88 % azt mondta, hogy ha egy márka, vagy egy üzlet elnyeri a bizalmukat, akkor teljesen biztos, hogy ajánlják barátaiknak, ismerőseiknek és a rokonaiknak.

A világjárvány óta megfigyelhető, hogy vásárláskor egyre többen és nagyobb figyelmet fordítanak egy kereskedés átláthatóságára. A bizalmat összekapcsolják a biztonsággal, a megbízhatósággal, az egészséggel, így a márkabizalom nagyon fontossá vált az elmúlt években.

Tehát hiába nincsenek már érvényben a korlátozó intézkedések, az odafigyelés, a gondoskodás ereje óriási. Nagyobb, mint gondolnánk.

Nézd meg egészségügyi biztonsági termékeinket!

3. A személyesebb mindent visz

Szinte kötelesség mindenkinek ajándékot venni karácsonyra, ami gyakorlatilag szinte lehetetlen feladat még a feketeöves és szemfüles vásárlók számára is.

2022-ben az ajándékozás szíve nem annyira az lesz, hogy adunk-e valamit, sokkal inkább az, hogy kinek és mit. A személyre szabott ajándékok piacán sok domináns szereplő van és itt jön képbe az időalapú verseny.

Ez az iparág az elmúlt öt évben megnégyszerezte magát 25 %-os növekedéssel és hozzáadott értékkel. Ez azt jelenti, hogy az emberek egyre nagyobb számban mondanak le a drága és trendi ajándékokról a személyes jelentésű ajándékok vagy az egyedi élmények javára.

Bármit is árulj, ha nagyobb forgalmat szeretnél, legyen több terved arra, hogyan tudod a legtöbb terméked egyedire szabni és ezt reklámozd a médiában.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: