9 hatékony, de tisztességes bolti fortély

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Ha belépünk egy üzletbe, tudat alatt mintegy 90 másodperc alatt hozunk ítéletet a környezetről vagy egy áruról. Ebben legnagyobb részt a színek játszanak szerepet.

Fogyasztói társadalomban élünk, amikor már nem csak a nagy bevásárlóközpontokban figyelhetünk fel az akciós termékekre.

A sarki boltok is élni próbálnak a forgalom növelésének, a vásárlók csábításának különféle eszközeivel.

A komoly konkurencia, az éles versenyhelyzet a kereskedőket arra kényszeríti, hogy fennmaradásuk érdekében komoly hangsúlyt fektessenek a vásárlás pszichológiájára. Megfigyelhető, mennyire tudatosan próbálnak a vásárlók érzelmeire hatni, így serkentve őket termékvásárlásra.

A polcok elrendezése, az árpolitika, a boltban hallható halk zene és más apró turpisságok mind arra valók, hogy a forgalom növekedését érjék el vele.

A kereskedők értékes gyakorlati tapasztalatai mellett ma már a pszichológusok által feltárt mechanizmusokat is igyekeznek kiaknázni a vásárlók pénzköltési hajlamának serkentésére, új vásárlási szokások kialakítására.

Hatás az érzékszervekre

Elsősorban az érzékszervekre próbálnak hatni, és emellett a tudatalattit is megpróbálják befolyásolni.

A potenciális vásárlók szaglását próbálják ingerelni azzal a trükkel, amikor a babaholmikat árusító üzletben babahintőport szórnak szét. Illatával a hintőpor szintén olyan érzelmeket ébreszt, ami vásárlásra serkent.

Felmérések bizonyítják, hogy az üzletekben szétszórt a hintőpornak ilyen hatása van.

Akik behatóbban foglalkoztak ezzel a szakterülettel, azok azt is pontosan tudják, hogy milyen stílusú zene milyen típusú termékek vásárlását ösztönzi. Ezért hallhatunk gyakran lassú, andalító számokat az üzletekben.

Kutatások igazolják ugyanis, hogy ilyenkor az emberek lelassítanak, és többet időznek egy-egy polc előtt, mindez pedig gyakrabban végződik vásárlással.

A klasszikus zene például a drágább termékek vásárlásának ösztönzésére alkalmas, ezért hallhatjuk gyakran ékszerüzletekben vagy luxuscikkeket forgalmazó boltokban.

A színekről is régen ismert, hogyan hatnak a vásárlókra. A meleg színek bevonzzák az embereket az üzletbe, a hideg színek pedig nézelődésre ösztönzik.

A piros színt ma már mindenki az akciós árakkal köti össze.

A kereskedők gyakran ragasztanak piros matricát a nem akciós termékekre is, mert közismerten növelik az eladást, hiszen a pirosat meglátva automatikusan valamiféle kedvezményre asszociálunk.

A méret hatása

A kereskedelem az élet egy olyan területe, ahol a méret igenis számít.

A szűk, rosszul elrendezett boltokban az emberek általában nem jól érzik magukat, kevés időt töltenek, könnyen zavarttá, idegessé válnak.

A felmérések érdekes eredményeket hoztak: az ázsiaiak jobban tűrik a tömeget, míg például az angolok egyáltalán nem tolerálják a tolongást.

Bevásárlókocsi mérete

Nem csak a helyiség, de még a bevásárlókocsi mérete is fontos.

A kerekes bevásárlókocsit 1938-ban találták fel. Az eredeti cél természetesen az volt, hogy a vevő még nagyobb mennyiséget tudjon könnyedén elszállítani.

Termékek elhelyezése

A méreteken kívül szintén fontos a beosztás, a termékek elhelyezése is. A lényeges, jól fogyó termékeket bolt legtávolabbi végében helyezik el, hogy ezzel is hosszabb maradásra bírják a vásárlókat.

A vevőnek így végig kell menni a sorokon, amivel megnyílik a lehetősége annak, hogy útközben valamilyen más áru is a bevásárlókocsijába kerül.

Szinte mindig tudatos az is, hogy a nagyáruházak a vásárlókat jobbról balra irányítják, a már megszokott autós közlekedésnek megfelelően.

A legnépszerűbb, legvonzóbb árukat jobbra helyezik el, hogy a bevásárlókocsik „vezetői” számára szembetűnőbb legyen.

Kölcsönösség elve

A kereskedők általában tudatosan építenek a kölcsönösség elvére is. Tudják ugyanis, hogy az emberi természet velejárója, hogy egy szívességet igyekszik viszonozni.

Amikor például valamilyen váratlan ajándékot kap a vásárló, akkor megérik benne az érzés, hogy a szívességet viszonoznia kell, meg kel vásárolnia a kereskedő által ajánlott terméket.

Limitált széria

Egy másik fortély a limitált szériákra való hivatkozás. Ha a vásárló úgy érzi, hogy adott termék vagy szolgáltatás limitált, tehát nem férhet hozzá mindenkor, vagy valamiből kimarad, ha a terméket nem vásárolja meg, akkor nagyobb lesz a vásárlási motiváció is.

Módszeresen elvégzett kutatások a közelmúltban azt is megerősítették, hogy egy vélhetően hasznos termék megvásárlása után valószínűbb, hogy vesznek valamit a kevésbé fontosnak tituláltak kategóriájából is.

A szemmagasság titka

Azt a legtöbb vásárló maga is tudja, hogy azokat a termékeket, amelyeket az üzlet a leginkább el akar adni, szemmagasságba helyezi.

Ezek gyakran a drágább, márkásabb tételek. Az olcsóbbak alulra kerülnek, a legnépszerűbbek pedig a sor végére. Ilyenkor végig kell érte mennünk az egész folyosón, közben pedig megakadhat a szemünk valami máson is.

A kisgyerekek kedvencei a polcok alsó részeire kerülnek, szemmagasságba a kicsiknek, hogy azok azonnal észrevegyék, és megpróbálják rávenni szüleiket a „kiszemelt” termék megvásárlásra.

Vásárlási szokások

Módszeresen elvégzett felmérések bizonyítanak több érdekes tényt a vásárlási szokásainkkal kapcsolatban. Egyik felmérés szerint gyakran a pénztársor az üzlet legjövedelmezőbb része.

Néhány perc sorban állás közben ugyanis az emberek többsége csak nehezen tud ellenállni a kísértésnek, hogy ne tegyen a kosarába még valamit.

Általában levesznek egy-egy apróságot az ott elhelyezett polcokról, árukínáló állványokról.

Gyakori fogás, hogy akciósként tüntetnek fel valamilyen terméket, odateszik a pénztárgép mellé és a pénztáros is minden vevőtől megkérdezi, kér-e belőle.

Mindig elcsábulnak néhányan, így kimutatható, hogy az ilyen propaganda is növeli a forgalmat.

Ön melyik fogást alkalmazza mától?

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: