Hogyan segítheti egy üzletberendező a bolt növekedését?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Minden bolttulajdonos fő célja, hogy növelje az értékesítést és sikeres üzletet üzemeltessen. Sokan sok mindent próbáltak már. Különböző stratégiákat és marketing módszereket, de még mindig elégedetlenek a jelenlegi értékesítéssel.

Vajon figyelembe vették egy üzletberendező tanácsait?

Mivel több mint 20 éve üzletberendezéssel foglalkozunk, nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy egy jó üzletberendező meg tudja növelni a bolt eredményeit.

Egy tapasztalt üzletberendezőt megbízva a boltja tetszetősebb és praktikusabb lesz, amely így képes befolyásolni az ügyfelek viselkedését és döntéseit.

A megfelelő világítás, színvilág, elrendezés és üzletberendezés kéz a kézben segítenek magasabb bevételt termelni.

Ebben a cikkben leírom, hogyan segítheti egy hozzáértő üzletberendező az Ön üzleti növekedését.

Tökéletes színeket a boltba

Igaz, hogy ma már az üzleteket könnyebb átfesteni mint régen, de még mindig jó ideig ugyanolyan marad a bolt. Éppen ezért bölcsen válasszon! Amellett, hogy milyen a cég arculata, sok más tényezőt is figyelembe kell venni.

Először is tudnia kell, hogy a színek befolyásolják az érzelmeket. Ezt mindig tartsa szem előtt, miközben egy belsőépítésszel vagy üzletberendezővel beszél a színekről.

Továbbá ha úgy dönt, hogy trendi színeket alkalmaz, lehet, hogy gyakrabban kell majd változtatni az üzlet színeit. Ám a vevői így látni fogják, hogy követi legújabb divatot, és ez meg is nyugtatja őket: jó helyen járnak.

Mik a legújabb bolti szín trendek?

A semleges szín biztonságos választás, és leggyakrabban ezeket kérik a bolttulajdonosok. Ez persze nem jelenti azt, hogy az üzlet egy színű, hiszen az árnyalatok rengeteg lehetőséget adnak a játékra.

A sárga és arany nagyon meleg színek, és fényűző hatást adnak a térnek. Kitűnő választás ha egy olyan vonzó légkört szeretne, ahol a vásárlók királyoknak és királynőknek érzik magukat.

A kék egy nagyon nyugtató szín, és mint semleges, nagyon jól kombinálhatóak a különböző árnyalatai. Egyébként ez a szín önmagában is nagyon jól működik.

A legújabb trendek szerint ajánlom a páva kék, indigó, bíbor és lila árnyalatait. Azok számára akik egy semleges színpárt keresnek, az antracitszürkével kombinálva lehet jó választás.

Egy másik, divatos kombináció a kék és zöld árnyalatai, amik a természetre emlékeztetnek.

A fémes árnyalatok, mint például a réz, króm, acél és az ezüst egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ha a hétköznapi színeket túl unalmasnak találja, a fém kiegészítők csillogó és kifinomult megjelenésükkel nagyon jól ellensúlyozzák azt.

Egyéb szín trendek

A mintákat és nyomatokat miután éveken át elhanyagolták, újra visszajöttek a divatba, és nagyszerű stílust teremtettek. Nagy arabeszkek és barokk minták, valamint az egyenetlen színű megjelenés, különböző anyagok, a kő és beton utánzatai nagyon népszerűek.

Mi is egyre gyakrabban alkalmazzuk.

A vintage stílusú üzletberendezés a maga ”újrahasznosított” és “felújított” megjelenésével ma még itthon picit idegen, mert a legtöbb ember szerint olcsó megoldásnak tűnik. Ugyanakkor globálisan egyre népszerűbb.

Pont hogy nem olcsó, cserébe segít hogy kifejezze saját magát és elégedett legyen. Mivel nem lehet két egyforma vintage boltot berendezni, garantáltan egyedi lesz az üzlete.

Játék az érzékekkel

Az üzletek mindig is erős befolyás alatt tartották az érzékeket. A finom, frissen sült kenyér illatára a gyanútlan vásárlót azonnal éhségérzet fogja el.

Kutatások szerint a friss kenyér illata aktiválja leginkább a nyálmirigyeket, éppen ezért a pékárut előszeretettel helyezik közel a bejárati ajtóhoz. De nem csupán a szupermarketek élnek ezzel a trükkel.

A gyermekruhaboltokban például gyakran alkalmaznak babahintőport

Az illatát ugyanis tanulmányok szerint a gyermekkorral kapcsoljuk össze. Ez ellazítja a vásárlót, és nyugalommal tölti el, így többet is vásárol.

De nem csupán az illatok ösztönöznek pénzköltésre, az egyes színeknek és hangoknak is megvan a maguk szerepe.

A zene célja egyértelműen az, hogy minél inkább ellazuljunk

Ezért hallhatunk gyakran lassabb számokat az élelmiszerüzletekben. Kutatások igazolják, hogy ilyenkor az emberek is lassítanak, és többet időznek egy-egy polc előtt.

Érdekes megfigyelés, hogy a klasszikus zene például a drágább termékek vásárlásának ösztönzésére alkalmas, míg a francia számok hatására valamiért ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy francia borokkal kényeztessük magunkat.

A színek úgyszintén a legősibb ösztöneikre hatnak

A meleg színek vonzzák be az embereket a boltba, míg a hideg színek szemlélődésre ösztönöznek, növelik az eladásokat. A pirosat mindenki az akciókkal köti össze.

Az üzletek gyakran azért ragasztanak piros matricát olyan árukhoz is, amelyek nincsenek leértékelve, mert ilyenkor automatikusan kedvezményre asszociálunk.

Elrendezés

Ugyanilyen fontossága van a termékek elhelyezésének. Az alapvető, napi rendszeresség szempontjából lényeges árukat általában a bolt lehető legtávolabbi végében rejtik el, hogy hosszabb maradásra bírják a vásárlókat.

Így végig kell menni a sorokon, és fennáll a lehetősége, hogy valamilyen más, amúgy felesleges áru is a bevásárlókosárba kerül. Érdekes, hogy a nagyáruházak a vásárlókat jobbról balra irányítják az autós közlekedésnek megfelelően: a legnépszerűbb, legvonzóbb árukat jobbra helyezik el.

Azokat a termékeket, amelyeket az üzlet a leginkább el akar adni, szemmagasságba helyezi. Ezek a drágább, márkásabb tételek. Az olcsó tételek alulra kerülnek, a legnépszerűbbek pedig a sor végére, így végig kell érte menni az egész folyosón.

A gyerekeknek szóló termékek persze az alsó polcokra kerültek, hogy a csemeték észrevegyék, és rávegyék szüleiket a vásárlásra.

Vásárlásösztönző trükkök

Ez az a terület, ahol a méret igenis számít. A zsúfolt boltokban az emberek kevesebb időt töltenek, kevésbé szeretnek vásárolni, mert közben idegesek. Érdekes, hogy a felmérések szerint például az ázsiaiak sokkal toleránsabbak e tekintetben, míg a britek egyáltalán nem tűrik a tömeget.

A bevásárlókocsi mérete is fontos. Célja pedig az volt, hogy az ügyfél még nagyobb mennyiséget tudjon elszállítani.

És hogy melyik a legjövedelmezőbb részük az üzleteknek? Természetesen a pénztársor. Ez az a hely, ahol néhány perc sorban állás után a legtöbben nem tudnak ellenállni a kísértésnek, és biztosan leemelnek egy-egy impulzus terméket.

A vásárlás pszichológiája

A fogyasztókat vonzza az áruházakban található tömeg, de nem valószínű, hogy a zsúfolt helyeken venni is fognak valamit – állítja a Journal of Consumer Research-ben megjelent tanulmány.

A szerzők, Sam K. Hui (New York Egyetem), Eric T. Bradlow, és Peter S. Fader (mindketten a Pennsylvania Egyetemről) a Pathtracker nevű elektromos készülék adatait elemezték, melyet a bevásárlókocsi aljára erősítettek. A szerkezet öt másodpercenként rögzítette a vásárló útvonalát.

Az adatok az Egyesült Államok keleti részének egy nagy bevásárlóközpontjából származtak.

Az adatok szerint bár a fogyasztókat vonzza a tömeg, nem valószínű, hogy ilyenkor vásárolni is fognak. A kutatók azt is felfedezték, hogy minél több időt töltenek egy üzletben az emberek, annál céltudatosabbak lesznek.

„Ahogy a fogyasztók egyre több időt töltenek az áruházban, egyre inkább nyomasztja őket ez a tény. Ehhez úgy alkalmazkodnak, hogy megváltoztatják a vásárlási szokásaikat: kevesebbet nézelődnek, ehelyett inkább olyan üzletrészeket keresnek fel, melyben megtalálják a vásárolni kívánt cikkeket” – írták a szerzők.

A kutatók megerősítették a korábbi feltételezéseket, hogy egy “hasznos” termék vásárlása után (mint például egészséges étel) valószínűbb, hogy vesznek valamit a “haszontalan” kategóriából is (egészségtelen rágcsálnivaló).

A tanulmány megerősíti a korábban csak laboratóriumi körülmények közt vizsgált feltételezéseket és teóriákat. “Új betekintést nyerhettünk a valódi vásárlási szokásokba.”

Végezetül az eredmények segíthetnek a kereskedőknek és tervezőknek megérteni a fogyasztók vásárlási élményeit. “Az integrált modell használatával a kereskedők különféle elrendezési módszerekkel kísérletezhetnek a vásárlók útvonalainak és vásárlásainak szimulálásával” – következtettek a szerzők.

Mi a modern design?

A modern üzletben tiszta vonalak, élek és görbék vannak. Az üzlet egyszerű, letisztult, tágas, minimalista, a hangsúly pedig a kiváló helykihasználáson és a funkcionalitáson van.

Ezt legkönnyebben a felhasznált anyagokkal érjük el. Semleges színek és elsődlegesen üveg, króm és fém kerülnek felhasználásra. A modern designnal a teljes helyiség nyitott, letisztult, tökéletesen berendezett, és mégis egyszerű. A modern design számos előnnyel jár.

A modern üzletberendezés design előnyei

A tiszta és modern design kiemeli a termékeket a boltban. A modern üzletberendezési design alkalmazásával a hangsúly pontosan ott lesz, ahol lennie kell – a termékeken.

Amikor az ügyfelek bemennek az üzletbe, akkor a figyelmük az árura összpontosul. A termékek előtt fognak állni, mert a tér zavartalan, jól átgondolt és tiszta, felesleges figyelemelterelő apróságok nélkül.

A termékek a leginkább szemet gyönyörködtető módon jelennek meg, és így vonzzák a vásárlók tekintetét.

A modern kialakítás lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy könnyedén eligazodjanak a boltban. Még ha kicsi is a boltja, válasszon modern designt! Akkor biztosan nagyobbnak fog hatni.

A vásárlók könnyedén mozoghatnak a térben, böngészhetnek a termékek között, és egyszerűen élvezni fogják a vásárlás élményét. Másrészt, ha a bolt zsúfolt, és rendezetlen, a vevők valószínűleg túlterheltek fogják érezni, és rövid időn belül el akarják hagyni a helyiséget.

Mivel bolttulajdonosként mindent meg kell tennie, hogy egy igazán magával ragadó élményt biztosítson az ügyfeleinek, az egyedülálló, modern design minden bizonnyal megoldást nyújt erre.

Az egyszerűség soha nem megy ki a divatból, mondhatni időtlen. Ezt nagyon fontos tudniuk az üzlettulajdonosoknak, hisz ez azt jelenti hogy nem kell olyan gyakran átépíteni az üzletet.

Példák a modern designra

Néhány a legjobb modern üzletek közül: Wieden + Kennedy iroda New York, Alexander Wang áruház Tokió, Japán, Graz Tourismus Information Center Graz, Ausztria Hotel Icon Kowloon, Hong Kong, Boutique Las Chicas, Belo Horizonte Brazília…

Ám nem kell ilyen messzire menni jó példáért. Itt van karnyújtásnyira a Blue Shoes üzlete.

Tiszta, modern design. A nyitott tér és az egyszerűség állnak a középpontban, és úgy néz ki, igen látványos is. Egyértelmű, hogy ez egy globális trend, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar leáldozóban lesz.

Következtetés

Sok előnye van a modern üzletberendezés designnak. Az Ön áruja nagyobb hangsúlyt kap, a vásárlók pedig teljes mértékben összpontosítanak a termékekre. A vevők képesek lesznek könnyedén eligazodni a boltban, mert a tér egyszerű, letisztult, funkcionális és tökéletesen rendezett. Ráadásul mivel nem kell gyakran átalakítani az üzletet, pénzt takarít meg.

Ne aggódjon ha van egy régi felújítandó üzlete, vagy azt tervezi, hogy nyit egy újat. De legyen résen!

Az egyik legfontosabb mielőtt építtetésre adja a fejét, hogy terveztessen egy olyan helyet, ahol az emberek jól érzik magukat. A színek meghatározása nagyon fontos, mégis sokan átsiklanak a kérdés fölött. A legújabb trendeket és egyéb elemeket bizony be kell csempészni a boltba.

A hatalmas választék megnehezíti a döntést. Ha elkezdi tervezni az üzletét, ne habozzon! Hívjon minket és segítünk.

Ez lesz az egyik legjobb döntése, amit valaha is tett az üzletéért!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: