9+1 kérdés, amelyet szinte minden kirakati baba vásárló feltesz

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A kirakat, mint vizuális történetmesélő, bepillantást nyújt az üzlet fala mögötti világba. A kiskereskedők első számú marketing eszköze így a kirakat.

Ezen múlik nagyrészt, hogy az utcán nézelődő emberekből fizető vevő válik, vagy sem. Az egyre erősödő online kereskedelem mellett a fizikai bolttulajdonosoknak is lépést kell tartaniuk a vizuális történetmeséléssel, ami tehát az utcafronton kezdődik.

A kirakatod gyakorlatilag bármivel vonzóvá teheted, de ha ruházati kereskedésed van, a kirakati babákkal kezd a marketingmunkát!

Az ideális kirakati babák kiválasztásában segítségedre lesz ez a 9+1 pontos ellenőrző lista.

1# Milyen babát válasszak?

Erre a kérdésre kérdéssel válaszolunk.

Mire fogod használni a kirakati babát?

Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy sportruhát, öltönyt, farmert, fehérneműt vagy mondjuk munkaruházatot szeretnél a babákra adni. Minden esetben a ruházatnak megfelelő típusú babákat és torzókat érdemes választanod.

2# Milyen baba illik a kirakatba, és milyen az üzlettérbe?

Bár a nevében is szerepel, hogy kirakati baba, nem ritka, hogy az üzlet különböző pontjain is megjelennek ezek a felöltöztetett néma értékesítők.

A kirakat az egyik legfontosabb fizikai reklámja egy kiskereskedésnek. Itt dől el, hogy a bámészkodóból ügyfél lesz-e. Ezért a kirakatba olyan babákat javaslunk, amik részletgazdagon kidolgozottak, flexibilisek és/vagy emberi arcuk van a festésnek köszönhetően.

A kirakatban lévő babákról a parókák sem hiányozhatnak.

Ne feledkezz meg arról, hogy a kirakatod egy történetmesélő eszköz, ami megállítja a potenciális vevőt. A storytelling eszköze lehet egy ülő kirakati baba is, ami a feszes pózban álló modellek közül garantáltan kitűnik.

Ha sikerült az érdeklődőket a boltba csalni, akkor a belső terekben elhelyezett babáknak nem kell már ennyire kidolgozottnak lenniük. Az üzlettérbe az olcsóbb babák is ideálisak, de ügyelj arra, hogy azok is igényesen legyenek felöltöztetve.

3# Milyen kirakati baba illik az üzletem stílusához?

Az üzletekbe térő vevőknek számít az összkép, ami fogadja őket. A harmonikus hatás érdekében előnyös, ha a babák és a berendezések illeszkednek az egyéb építészeti és lakberendezési (színek, formák) kialakításokhoz.

Biztosan egyetértesz azzal, hogy egy naturális miliőben furcsán hatna egy futurisztikus, UFO fejű kirakati baba. De a fémes hatású (ezüst, arany, króm színű) babák sem passzolnának egy ilyen közegbe.

Egy természetes hatású üzletbe natúr (pl. ekrü) színű huzattal bevont babákat szoktunk javasolni.

Játszhatsz a színekkel is!

Sötét tónusú üzletekben jól értékesítenek a fényes vagy matt fehér kirakati babák, egy világos helyiségben pedig a fekete és kreol babák mutatnak jobban.

4# Illik-e a baba színe a ráadott ruhához?

Hasonlóan az előbb említett okokból az ellentétes színpárosítások, illetve az arany középút szokott a legjobb választás lenni.

Fekete babákon fehér, világos, vagy színes ruhák mutatnak jól, a fehér babákra sötétebb ruhákat adj. A semleges szürke vagy testszínű babákon szinte mindenféle színű ruha jól áll.

Praktikus megoldás lehet, ha az olcsóbb torzókból szerzel be többféle színű darabot.

5# Jó lesz-e a ruha mérete a babára?

Fura kérdés, de mindjárt kiderül, hogy nem is annyira az. Tudtad, hogy a kirakati babák testalkatát csont sovány manökenekről mintázzák? Ezért láthatsz a legtöbb kirakatban Barbie baba alakú és akár 185 cm magas babákat is.

Mit tehetsz, ha a te kínálatodban nem csak 34-36-os méretű ruhák találhatók?

Válassz állítható méretű babákat vagy akár molett modelleket!

Talán nem is gondolnád, de sok vevőt elriasztanak a karcsú kirakati babák a kirakatban, mert nem tudnak velük azonosulni.

Növelheted az értékesítéseid, ha többféle méretű babát is kihelyezel a kirakatba.

6# Hogyan álljon a baba?

A kirakati történetmesélés lényege az, hogy a babát egy teljes szettben mutatod be, kiegészítőkkel, táskákkal, esetleg mozgást imitálva.

Itt jön képbe a testtartás, a karok és a lábak helyzete, a baba feje és a tekintete is.

Ha mozgást imitál a baba, a vevő sokkal inkább el tudja képzelni magát a bemutatott ruházatban, és ennek hatására nagy eséllyel betér az üzletbe.

7# Ülő vagy álló babát válasszak?

Ezt az adott kirakat mérete és elrendezése határozza meg.

A legtöbb kirakatban álló babákat helyeznek ki, de nem ritka az ülő modell sem. Az utóbbiak azonban jól mutatnak az üzlettérben, például a próbafülkék közelében.

8# Parókás vagy kőhajú babát válasszak?

A legújabb kirakati baba trendekre jellemző, hogy „hajas” babákat használnak a kopasz modellek helyett.

A hajjal természetesebbé tehető a megjelenésük, könnyebb velük azonosulni. Hajat viszont nem csak parókával tudsz a babára varázsolni.

A kőhajú babák haja a saját anyagukból (PVC vagy üvegszálas műanyag) készülnek. Előnyük, hogy nem kell fésülgetni őket, és a baba árában benne van a haj is.

Hátrányuk, hogy nem lehet átalakítani a hajkoronát. A parókával mindig van valami teendő, viszont ezzel lehet még emberibbé tenni a baba megjelenését.

9# Mit adjak a baba lábára?

Az egész alakos babák közül a legtöbb típus már többféle rögzítési móddal is kapható.

Alapvető rögzítési lehetőség a baba talpán lévő furat, melybe a nehezékként is szolgáló üveg-, fém- vagy fatalp rögzíthető.

A modern kor gyártói azonban már arra is gondoltak, hogy ne kelljen egy cipőt tönkre tenni (a talpát kifúrni), ha rá akarunk adni egy cipőt vagy papucsot.

A legtöbb babához már vádli-, vagy bokarögzítés néven kapható alkatrészt is vásárolhatsz, mellyel a baba vádlijába csatlakoztatható a talp. Így akár magas szárú cipő vagy csizma is ráadható.

+1. Mekkora legyen a baba mérete?

Általánosságban elmondható, hogy a normál, kereskedelmi forgalomban kapható méretű női babák a 34-36-os európai méretnek felelnek meg.

Testmagasságuk 175-185 cm között mozog, ebből adódik, hogy a lábuk is nagyobb az átlagnál. A női babáknál nem ritka a 41-42-es méretű láb sem.

A férfi kirakati babák is vékonyabbak és magasabbak az átlagnál. 48-50-es konfekcióméretük 185-190 cm-es magassággal párosul, cipőjük mérete pedig általában 43-44-es.

Magasszárú cipő vagy csizma feladásnál ügyelj arra, hogy a baba lábfeje (a normál emberével ellentétben) nem hajlik, így sokkal nagyobb méretű lábbeliket kell rájuk adni.

Léteznek természetesen kisebb kirakati babák is. A méret meghatározásának legbiztosabb módja, ha megkéred a kereskedőt, mérje le a babát. A jobb helyeken ezeket a paramétereket alapból feltüntetik.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: