5+1 végzetes világítási hiba kiskereskedésekben

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Egy kiskereskedésben a világítás egyike azoknak a dolgoknak, melyeket gyakran magától értetődőnek veszünk.

Kivéve, ha ki van kapcsolva. A világítás esetében azonban ritkán maradnak észrevétlenül a hibák, melyek látványosan ronthatnak az értékesítésen.

Most megmutatjuk azt a 6 végzetes világítási hibát, ami egy kiskereskedésben jelentős pofitvesztést jelenthet.

A fény ereje

Gondolj bele, mi történne, ha az üzletedben hirtelen elmenne az áram?

Egyszerű. Sötétség borulna a polcokra és az árukra. A sok színes és kívánatos áru hirtelen semmitmondó, szürke, hétköznapi tárggyá válna. Elvesztenék vonzerejüket, és az észrevétlenség homályába vesznének.

Most képzeld el, hogy besétálsz egy diszkont áruházba, ahol az üzletvilágítás a négy méter magas mennyezetre szerelt halványan pislákoló neoncsőből áll, és zöldes-penészszínű fénnyel borítja be a polcokon lévő termékeket.

Lenne kedved egy ilyen helyen vásárolni?

Ha tippelhetnék, akkor a válaszod nagy eséllyel a „NEM” lenne.

Az üzletvilágítás a te boltodban is hatalmas jelentőségű. A nem megfelelően megválasztott és alkalmazott üzletvilágítás miatt előfordulhat, hogy a forgalom 10-20%-kal is csökkenhet éves szinten. Ez pedig több millió forint bevételkiesést eredményez.

6 végzetes világítási hiba kiskereskedésekben, amiket ne kövess el

1# A funkcionalitás és a fókuszpontok kiemelésének elvesztése

Az általános mennyezeti világítás sok kereskedésben jelentkezik általános hibaként. A legnagyobb veszélye az, hogy a nézelődők egyszerűen nem veszik észre a kínált termékeket, vagy olyan árnyékban vannak, ami nem teszik őket vonzóvá.

Amikor egy kiskereskedés nem használja ki a kombinált világítási megoldásokat és rejtve tartja az eladásra szánt termékeket, gyakorlatilag hagyja a pénzt kifolyni a zsebéből.

A kiemelt termékeket, az újdonságokat, a gondolák zárórészeit, a próbafülkéket és minden lényeges pontot kiemelő megvilágítással kell a figyelem központjába helyezni.

2# Szegényes kontraszt

A fentiekben részletezett hibák másik hátránya, hogy azok az üzletek, akik nem használnak kiemelő fényeket, nem tudják a vevő útvonalát befolyásolni.

A fény vezeti a vásárlót az üzleten belül, ezért úgy kell rá tekinteni, mint egy értékesítést támogató eszköz. Természetesen a túl sok fény is zavaró lehet. Az extrém kontrasztok, vagy a reflektorfénnyel megvilágított tárgyak éppúgy rontják az észrevehetőséget, mint a fény hiánya.

3# A villamossági berendezések figyelmen hagyása

Gyakran megesik a beruházások során, mire a villanyszereléshez jutnak, nem marad elég pénz a világításra. Hiába szép az épület és a kialakítás, a rosszul megvilágított környezetben a termékek nem fognak érvényesülni.

Utólagosan már nehézkes, sőt a legtöbbször nem is lehetséges a bekötések, a kapcsolók és egyéb villamossági eszközök beépítése. Ezekre a tervezési fázisban kell gondolni, még abban az esetben is, ha a konkrét világítási eszközt csak később helyezed üzembe.

4# A világítás színének és árnyalatának helytelen megválasztása

A világítás tervezésekor figyelembe kell venni az üzlet stílusát, hogy milyen hangulatot szeretnél vele kelteni. Letisztult és minimalista lesz, vagy rusztikusan otthonos? A világítás szempontjából egyáltalán nem lényegtelenek ezek a kérdések.

Ezen kívül egy adott üzleten belül különféle világításokra is szükség lehet a termékek kiemeléséhez. Egy ékszerüzletben például a fehérarany, ezüst, platina és gyémánt darabokat hűvösebb fénnyel kell megvilágítani, a sárga aranyt pedig melegebbel.

5# Régi vagy nem megfelelő technológia használata

Az elavult világítási megoldások nem csak az üzlet légkörét rontják, de jelentősen megnövelik az energiafelhasználást is. A régi típusú villanykörték olcsók, ellenben gyorsan kiégnek.

A körtecsere időigényes, és nagy eséllyel a vevők előbb észreveszik, mint a bolti alkalmazottak, ez pedig rossz fényt vetne a boltra.

6# Karbantartás hiánya

A tökéletes hangulatú üzlethelyiségben minden mindig patyolat tiszta, beleértve a világítótesteket is. A kereskedés takarítási rendjében külön érdemes a világító berendezések karbantartását szabályozni, és ezt a működés során akkurátusan be is tartani.

Egy poros, koszos, pókhálós lámpa rontja a fényszórást, és a világítás könnyen leveszítheti a funkcióját.

Hasonló módon gondoskodni kell valamennyi világítótest égőjének raktáron tartásáról is. Egy kiégett sötét lámpa meglehetősen hervasztó látvány, és rossz benyomást kelt a vevőkben.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: