A nevetés ereje – pörgesd fel az eladásokat mosolygós eladókkal

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Egy üzletben a közös nevetés mindenkit megnyugtat. A vásárlás és eladás közbeni nevetés csökkentheti mindkét fél (eladó és vevő) oldalán az esetleges ellenállást és nyitottá teszi az embereket.

Próbálj meg semleges hangvételben vagy nagy hallgatások mellett eladni! Nem tudsz. Olvass tovább, nevess és pörgesd fel az eladásokat mosolygós eladókkal.

Amikor a vásárlók és a munkatársak egyaránt jól érzik magukat, az mindenki számára vonzó egy boltban. Egy kiskereskedelmi értékesítés során ugyanis nem csak az a siker tényezője, amit szakmailag hall a vevő.

Döntését nagyban befolyásolja, hogy a vele szemben álló eladó mennyire tűnik kipihentnek, nyitottnak, magabiztosnak, és hogy fancsali képet vág, vagy szó szerint egy mosolyalbum.

A nevetés ereje

A nevetés az öröm, az elfogadás és az igen hangja. A legjobb eladók ráadásul a legkülönfélébb értékesítési helyzetekben is tudnak mosolyogni. A nevetés egy laza poénban, egy finom viccben vagy egy félreértés során áthidalja az esetleges nehéz pillanatokat is.

De vajon a nevetés valami olyan dolog, amit erőltetni vagy gyakorolni lehet?

Nem feltétlen.

Az emberek nem egyformák, és az elemző személyiségtípusú embereknél az erőltetett poénkodás még káros is lehet.

De azt gondolom, hogy ha jó embereket veszel fel, jól képzed őket és azt érezteted velük, hogy nem robotok – hanem az értékes részei a csapatnak -, akkor az értékesítés minden szintjén mosolygós emberekkel tudod körbevenni magad.

A nevetés pedig az egyik leghatékonyabb módja a rendkívüli vásárlói élmény megteremtésének. A nevetés ugyanis örömet okoz a vevőnek, amit semmilyen kedvezménnyel sem tudsz kompenzálni.

Az tud jól eladni, aki önmaga lehet

A nevetés azt sugallja, hogy az ügyfél egy valós emberrel áll szemben. Aki nyitott, megnyerő és elkötelezett. A legtöbb üzletben nem hallani sok nevetést, még a világjárvány előtt sem volt ez jellemző.

A hanyag eladók leggyakrabban a „Tudok valamiben segíteni?” kérdéssel kezdik a kapcsolatfelvételt, és igyekeznek kielégíteni a megfogalmazott igényeket.

A probléma ott van, hogy az, amit a vevő mond, és amit valójában akar, az két külön dolog.

Ahhoz, hogy áttörjük a lélektani határt, olyan eladókra van szükség, akik önmaguk lehetnek.

De ez még nem elég a vevő bizalmába féréséhez. Örök ökölszabály, hogy nem viccelődünk addig a vevővel, amíg nem építettünk ki vele egy bizalmi kapcsolatot.

De akkor hogyan találjuk meg a megfelelő pillanatot a nevetésre?

Egyesek szerint elég ehhez egy vicces sztori. A tapasztalt értékesítők képesek is erre, de a legtöbb eladó nem. A nevetés kulcsa a vevő kezében van. Ha ő elneveti magát, akkor kell elkapni a lehetőséget, hogy a nevetés „fertőzővé” váljon.

5 tipp az eladások felpörgetéséhez

  • Hallgasd meg a vevőt, és modellezz le egy olyan helyzetet vagy problémát, ami megnevetteti.
  • Ne hagyd, hogy az eladók gúnyolódjanak valakivel azért, mert más a nemzetisége, a bőrszíne vagy a háttere.
  • Legyél világos, és ne hagyd, hogy a vevő sötétben tapogatózzon a problémájával.
  • Saját magunk kinevetése mindig jó kiindulópont.
  • Ha egy vicc nem jut célba – és lehet, hogy nem -, akkor ne próbáld megnevettetni a vevőt azzal, hogy te kényszeredetten nevetsz. Ilyenkor egyszerűen csak tegyél fel egy újabb kérdést.

Ne feledd! A nevetés lényege, hogy megosszuk egymással a pillanatot az eladáson keresztül.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: