Kiskereskedelmi árpolitika: 6 hiba, amit ne kövess el

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Szezonvégi akció, early bird akció, készlet kisöprés, vevő csalogató akciók. Amerre nézünk, szinte minden kiskereskedő megpróbál valamilyen figyelemfelkeltő akcióval előrukkolni, hogy behozza az elmúlt hónapok veszteségeit.

Érthető, hiszen a Pandémia emberfeletti csapásokat mért a fizikai kereskedelemre. A kiskereskedőnek azonban rendkívül tisztában kell lenniük az árazási stratégiájukkal kapcsolatosan annak érdekében, hogy az árváltozásokat pontosan és időben elvégezhessék.

Egy apró hiba ebben a látszólag egyszerű kérdésben mindenféle problémához vezethet, a profitot elnyelő nem szándékos veszteségtől a zavarodott ügyfelekig, akik – érthető módon – felháborodnak, ha a rosszul kihelyezett árat nem tarja be egy üzlet.

Íme 6 árképzési hiba, amelyet a kiskereskedőként el kell kerülnöd

1# Megtévesztő árengedmény

Semmi sem dühíti fel jobban az embereket, mint amikor meghirdetnek egy terméket mondjuk 1500 helyett 999 forintért, majd a terméken (véletlenül) megtalálják az eredeti 850 forintos árcímkét is. Ez a stratégia egyébként már az online kereskedésekben sem megy át az embereken, hiszen egyre többen monitorozzák az árakat és aki szemfüles, azonnal lefüleli a trükközést.

Egy fizikai kiskereskedésben azonban azonnal lefülelhető egy ilyen ferdítés, hiszen nyoma van. Azon kívül, hogy nem etikus így hasznot húzni, az érvényes rendeletek szerint egy terméken egy árcímke lehet, ha ennek ellenére több is van rajta, a legolcsóbbat köteles a bolt lehúzni a kasszánál.

2# Téves árképzés

Ez az a tipikus eset, amikor a leolvasó rendszer a beolvasáskor a megfelelő árat számolja fel, az ügyfél pedig egy téves jelöléssel ellátott tételért követeli az olcsóbban kiírt árat.

Sokszor mondják azt, hogy aki dolgozik, az hibázik. De egy kiskereskedés árazásánál a korrekció elmaradása végzetes lehet, mivel minden egyes így eladott termék esetében kockáztatja a haszonkulcsát.

Ha ennek a fordítottja van, azaz a polcon már a drágább ár van feltüntetve, de a POS rendszerben ez nincs átvezetve, akkor búcsút mondhat a kereskedő a haszonnak. Egy olcsóbb számla miatt általában nem reklamálnak a vevők, így nehezebb észrevenni ezt a hibát.

3# Jelölési hibák

A termék árazása nem különösebben nehéz feladat, de találni valakit, aki felelősen és helyesen csinálja, az már egy másik történet. Túl- és alulárazás általában akkor következik be, ha a bolt tulajdonosa vagy vezetője nem határozza meg az eladási árat már a megrendelés pillanatában.

4# Az érték felnagyított becslése

Időnként megesik, hogy a kereskedők egy-egy árucikkből túl jó árat kapnak a beszállítótól és megpróbálják túlárazni azokat.

Mindazonáltal a készletforgalom és a bruttó árrés tekintetében megéri a többi hasonló kategóriájú termékkel azonos értéken beárazni. Miért is? A túl szép árnak általában oka van, amire rá kell jönni.

5# Túl alacsony ár

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy érték alatt árazzák be a termékeiket attól félve, hogy a drágább árat nem fizetnék meg a vevők. Ezzel az (is) a gond, hogy a kereskedő lemond a profit reményéről.

Az árukat ki kell válogatni, meg kell rendelni, el kell szállítani, ki kell helyezni a polcokra, reklámozni kell. Egyszóval rengeteg vele a munka, ezért pedig megjár a „jutalom”. A túl alacsony ár olyan, mintha a kereskedő fizetne azért, hogy vásároljanak tőle.

6# A naprakészség elmulasztása

Az az igazság, hogy a puszta lustaság okozza az árképzésekkel kapcsolatos legtöbb hibát.

Kulcsfontosságú dolog minden rendelésnél leellenőrizni a beszállítói költségeket és ha kell, korrigálni az árakat a termékeken és a leolvasókban is. Ellenkező esetben a haszonkulcs csökkentésével könnyen kiírhatja magát a forgalomból egy üzlet.

A téves árképzés az egyik leggyakoribb (és gyakran rejtett) hiba, amely megbéníthatja a kiskereskedőket.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: