A vásárlási döntés 5 lépése

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Akár a hagyományos kiskereskedelmi vásárlásokról, akár az online értékesítésről beszélünk, egyet kijelenhetünk: a vásárláshoz vezető út más, mint korábban.

Cikkünkben most azt nézzük meg, mi határozza meg napjainkban a vevők vásárlási döntéseit és ami még fontosabb, hogyan értheted meg ezt a folyamatot, hogy előnyt kovácsolj belőle.

A vásárlási döntés folyamata

A vásárlási döntési folyamat egy olyan ’élmény’, amin az ügyfelek keresztülmennek, hogy el tudják dönteni, vásárolnak vagy sem. A folyamat akkor kezdődik, amikor a vevőben megszületik a vágy és akkor ér véget, amikor már fizetett a kasszánál és megbizonyosodott arról, hogy jól döntött.

Gondolj csak vissza a legutóbbi személyes vásárlásaidra! Melyikre emlékszel? Hol volt és miért a legemlékezetesebb? Miért térsz vissza egy adott kereskedőhöz rendszeresen?

A vásárláshoz vezető út nem egy egyenes út, amely minden vásárlót egy irányba terel. A kiskereskedőknek tisztában kell lenniük és meg kell érteniük a különféle kiskereskedelmi valóságokat, amelyek befolyásolják a vevők vásárlási döntéseit.

Íme az 5 legfontosabb lépés, ami hatással van a vásárlói döntésekre!

1. Kényelem

A kényelem mindenkinek mást jelent, beleértve azt, hogy mit és hol szeretnénk megvenni, hogyan akarjuk hazavinni és mivel szeretnénk fizetni. A legfontosabb, hogy megértsd, hogy a kényelem egyre fontosabb az emberek számára.

Tudnod kell mérni az egyes vásárlói típusaid kényelmi preferenciáit és ezekre minden megnyilvánulásod, kommunikációd során hivatkozni is kell.

2. Elköteleződés

Valljuk be: a vásárlók céltudatosan és szórakoztatásból is vásárolnak. Akár azért, mert egy új farmerre van szükségük, akár azért, mert új farmerre vágynak. A valóság az, hogy a vásárlók értékelik, ha a vásárlási folyamat során jól érzik magukat.

Ez történhet lényegre törő termékinformációk megosztásával, szórakoztató termékbemutatókkal, humoros közösségi média tartalommal, kiváló bolti ügyfélszolgálattal és izgalmas bolti eseményekkel is.

Végső soron a cél egyszerű: kapcsolatba kell lépni az ügyféllel. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a vásárlási folyamat minden pontján támogató és figyelmes maradj.

3. Opciók

Az ügyfelek a vásárláshoz vezető útjuk minden érintkezési pontján kedvelik a lehetőségeket. Attól kezdve, hogy hol fedeznek fel termékeket – például hagyományos weboldalakon, közösségi médián, e-mail marketingen, egy bolti kirakatban –, a bemutató modelleken át, a fizetési módokon keresztül a kiszállítási lehetőségekig, a kulcs a változatosság.

A vásárlási döntés bevonása mellett törekedj tehát arra is, hogy különféle opciókat kínálj fel, amik közül választhatnak.

4 Bizalom

A közösségi médiának köszönhetően az emberek minden eddiginél jobb képet kaphatnak egy üzletről vagy a termékekről a vásárlói vélemények megosztásának köszönhetően. Ehhez hozzáadnak a kifejezetten vásárlói vélemények megosztására létrehozott oldalak is.

Az Internet tele van ’hangokkal’, amik segítenek az embereknek eligazodni a vásárlási döntéseik folyamatában. Emiatt kulcsfontosságú, hogy minden egyes lépésed és cselekedeted olyan pozitív és magabiztos legyen, hogy jó híred terjedjen az online térben.

5. Ár

Meglepetés. Meglepetés. Vagy nem?

Igen, az ár számít. De nem csak a termékek ára hívja fel a vásárlók figyelmét. A termékek ára és a vásárlás élménye együttesen befolyásolják a vásárlók döntéseit.

Ezt szem előtt tartva fontold meg, hogy az általad értékesített termékek árai hogyan illeszkednek – vagy sem – a vevők által nálad tapasztalt vásárlási folyamathoz. Ezenkívül hasonlítsd össze ezeket a tapasztalatokat versenytársaiddal és ugyanazokkal a termékekkel, amelyeket értékesítenek.

Ha ebből a szemszögből nézed ezeket a részleteket, vajon jól árazol?

Tudnod kell ugyanis, hogy az emberek hajlandók többet is fizetni ugyanazért a termékért, ha nagyobb vásárlási élményt, több választási lehetőséget, jobb ügyfélszolgálatot és szakértőbb eladói hozzáállást tapasztalnak.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: