Állati biznisz

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Rengeteget foglalkozunk azzal, miként lehetséges kitűnnöd a tömegből, miként érheted el, hogy visszatérő vásárlóid legyenek, és miként teheted az üzleted stabil lábakon álló, profitorientált bolttá.

És bizony most azt vettük a fejünkbe, hogy szétnézünk a vadon állatai, íratlan törvényei között, és vicces, vagy épp megható pillanataikon keresztül mutatjuk be a Váróczi Üzletberendezés egyik hitvallását, mely szerint a lehetetlen nem létezik.

Minden esetben az első, ahol a csatát meg kell nyerned, nem más, mint a kirakat.

Kirakat

Ez az első csatatér, ahol nyerned kell. Lehetsz vicces, vagány, extravagáns, vagy megdöbbentő, a lényeg, hogy semmiképp ne engedd, hogy egy legyél a sok közül.

Tetszik vagy sem, olyan hatást kell elérned, ami nyomot hagy az arra járó leendő vásárlódban.

Vásárlói útvonal

Ha elérted, hogy a vásárló betérjen a boltodba, fontos szem előtt tartanod, hogy a vásárlói útvonalnak minden esetben egyértelműnek kell lennie. Nem lehet kesze-kusza, nem lehet zavaros, hiszen a vásárló ebben az esetben elveszíti a komfortérzetét, ami sosem szül jó végeredményt.

Vásárló feloldása

Fontos tudnod, hogy minden alkalmazottadnak egy kicsit pszichológusi vénával is rendelkeznie kell, hiszen oly sok különböző vásárló lesz, aki betér az üzletedbe. Őket minden esetben kezelni kell tudni.

Lesz, aki szorong. Nem ismeri az árakat, eleve nem szeret idegen helyre betérni, épp ezért a szorongását is oldani kell majd annak érdekében, hogy feloldódva vásároljon.

Magabiztos vásárló

Lesz olyan vásárlód, aki tudja mit akar, és egyetlen pillanat alatt meg is szerzi azt. Legyen bármilyen magas is az a polc, vagy állvány, ahol az adott terméket tartjátok.

Félénk vásárló

Olyan is akad majd számtalan, aki félve benéz, és ha az eladó nem elég szemfüles, a vevő már távozik is, persze vásárlás nélkül.

Egy kis pszichológia

A bolt berendezésénél minden esetben szem előtt kell tartanod a pszichológiát. Így a küszöb utáni területet mindenképp szabadon kell hagynod, hogy a vásárló ráhangolódhasson a vásárlásra, legyen ideje, és kedve szétnézni.

Biztosítsd a vásárlónak az érzékelést

Ma, amikor az interneten több tízezer, százezer online bolt van, aki hozzád betér, tapintani, érezni akar. Tedd ezt számára lehetővé. Helyezd az árukészletet elérhető magasságba, és a vállfákat is helyezd úgy, hogy kényelmesen szét tudjon nézni.

Megfelelő hely

Ne feledkezz meg arról, hogy a túlzsúfolt helyeken a vásárló hamar elveszíti a türelmét. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor nem fér el a vevő táskája, amikor nem tudja letenni a kosarat, vagy a babakocsival küzd, mert nem fér el a sorok között.

Használj ki minden helyet

A boltod minden négyzetmétere az eladást kell, hogy segítse. Épp ezért egyetlen négyzetcentit sem hagyhatsz kihasználatlanul. A vizuális élmény minden esetben eladást generál.

Ingereld a vevőt

Folyamatosan adj ingereket a vevőknek. Legyen lehetősége felfedezni az akciókat, az új, vagy extra termékeket, a kifutó árukészletet. Ehhez pedig használj táblát, babát, vagy fényforrásokat. A lényeg, hogy figyelemfelkeltő legyen.

Ezekkel a segítségnyújtásokkal meg is előzöd a vásárlóid tanácstalanságát. Hiszen ha nem tudja mit hol talál, előbb-utóbb feladja a keresést és másik boltba megy át.

Oda, ahol mindent megtalál, mert táblákkal, feliratokkal segítik a vásárlását.

Unatkozó gyermek

Nem várható el a vásárlóidtól, hogy a gyermeket a bolt előtt hagyja. A gyermek viszont attól függően, hogy érzi magát a boltodban, lehet a bevételed barátja, vagy ellensége.

Épp ezért nem árt elgondolkodni azon, hogy az unatkozó gyermeket lefoglald a korosztályának megfelelően.

Jól tud jönni a játszósarok, ahol építhet, vagy rajzolhat a kicsi, a kamaszoknak pedig az ingyen wifi. Így, amíg a szülő kényelmesen vásárol, a gyermek sem unatkozik.

Készülj fel az akcióra

Az akcióidra minden esetben fel kell készülnöd. Előre érdemes meghirdetned, és idejében érdemes átrendezned a boltod is. Így elkerülhető a tolakodás, az ingerültség és a tumultus, ami általában ismét üres kosarakat eredményez majd.

Elegendő árukészlet

Fel kell készülnöd arra is, hogy az akciós árukészletből legyen elegendő. Hiszen ha idejekorán elfogy a termék a hoppon maradt vásárlóidból nem lesz visszatérő vásárló.

Előzd meg a kellemetlen helyzeteket menj elébe a nem kívánt szituációknak. Inkább legyen eggyel több, mint kevesebb.

Arra is fel kell készülnöd, hogy egy-egy ilyen akció alkalmával lesz, akinek semmi nem elég majd, és évekre előre betáraz majd a kedvezményes árukészletből. Éppen ezt elkerülendő, érdemes az egyet fizet kettőt kap elvét alkalmazni, a most minden akciós helyett.

Szezonalitás

Bármit is árusítson a boltod, érdemes minden esetben a berendezést is szezonálisra változtatni. Nem csak az árukészlet az, ami fontos, hanem a vásárlók jó érzése is. Csempéssz bele egyediséget, humort, vagy csak némi melegséget, máris nyert ügyed van.

Varázslat a pénztárnál

Számtalan üzletvezető gondolja úgy, hogy a pénztár már a vásárlás végét jelenti, tehát egyáltalán nem hangsúlyos terület. Pedig de. Ez az utolsó olyan része az üzletnek, ahol még el tudsz adni.

Épp ezért nem szabad hagyni, hogy miközben a sorban áll a vevő, unatkozzon.

Egyrészt ilyenkor esélye van átgondolni, valóban szüksége van-e a megvásárolandó termékre. Minél többet unatkozik a sorban, annál inkább lehetőséget teremtesz, hogy átgondolja ezt.

Attól függ, mennyire unatkozik, előfordul, hogy feladja a várakozást, és nem fizet, hanem megszünteti a vásárlást.

Tegyél a pénztár közelébe olyan dolgokat, melyek szorosan kapcsolódnak a nálad vásárolható termékekhez. Ezzel felkelted a vágyat, és kisebb összegben, de több minden pluszba kerülhet a kosárba.

Havi szinten hatalmas összeget jelenthet számodra a pénztár melletti terület, és a vásárlók kíváncsisága. Érdemes használni.

Bolti tolvajok

Természetesen jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan védekezz az áruházi tolvajok ellen? Hiszen mindannyian tudjuk, nincs olyan helyzet, és árukészlet, amit ne próbálnának meg kijátszani.

Erre számtalan módszer létezik, többek között a zárható vitrin, melybe érdemes a drágább, exkluzívabb termékeinket beletenni. Egyrészt így óvjuk őket, másrészt felkeltjük a vásárlói vágyat is.

Ajándékozz

A vásárlás végén pedig merj ajándékot adni. Nem kell hatalmas dologra gondolni. Elég egy piciny parányi kedvesség, ami megmosolyogtatja a vásárlót, és később is eszébe jut róla az üzleted.

Hiszen ha kellemes élménnyel távozik valaki az üzletedből, szívesen tér majd vissza oda.

Tűnj ki a tömegből

Ne félj kitűnni a tömegből, és más lenni, mint bárki más. Ha beleolvadsz a kereskedelmi piacba, könnyen azt veszed észre, hogy semmivel nem különbözöl, mint a többiek.

Márpedig az egyediség egyedi profitot, egyedi hangulatot, és egyedi, stabil piacot eredményez a számodra.

Épp ezért nem hiszünk a konkurenciában. Épp ezért nem hiszünk az árversenyben sem.

Mert tudjuk, hogy apró pici változtatásokkal igenis elérhető az, hogy különbözzünk, hogy ne mi nézzük a szomszéd boltját, hanem minket nézzenek. Hiszen mindannyian mások vagyunk!

Mi, és azt gondolom mindenki, aki a kereskedelemben él abban hisz, hogy nem létezik lehetetlen. Épp ezért nem léteznek holt szezonok, vagy olyan időszakok, amiket nem lehet a bevétel javára fordítani.

Ehhez kínálunk továbbra is üzletberendezési eszközöket.

Hiszen másként látni az üzleted nem kötelesség, hanem kiváltság. Sok sikert!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: