Az optimális üzletvilágítás hogyan tesz jobb hellyé egy üzletet?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A jó üzletvilágítás fél siker.

Nyilvánvaló, hogy építészet nem létezik fény nélkül. A terek, formák, színek mind-mind csak akkor válnak érzékelhetővé, ha fényben látjuk őket.

Ha pedig a fénynek ilyen alapvető szerepe van, akkor az összhatást nagyban befolyásolja a fény minősége, az üzletvilágítás módja is. Ennek ellenére gyakran találkozunk azzal, hogy a beruházások során mire a villanyszereléshez érnek, a üzletvilágításra már nem jut elegendő pénz.

Hiába szép az épület, igényesek a burkolatok és a bútorok, egy rosszul megvilágított környezetben ezek nem fognak maradéktalanul érvényesülni.

A kereskedők réges-rég tudják ezt.

Persze vannak a kereskedelemnek olyan területei, ahol az optimális üzletvilágítás sejtelmes félhomályt és színes fényeket jelent, de a legtöbb üzletben a természeteshez közelítő szín-hőmérsékletű, jó láthatóságot biztosító fényerő a legjobb választás.

Tudja miért a legjobb dolog a ledes üzletvilágítás a szeletelt kenyér óta?

Az üzlet fény nélkül olyan, mint a boltba pénz nélkül betérő ember.

A múlt század harmincas éveiben egy hazai kirakat világítási kampánynak ez volt a jelmondata:

„Világítás vevőt vonz!”

Már a modern világítástechnika kezdetén ismert volt, hogy egy jó üzletvilágítás milyen kedvező hatással lehet egy bolt forgalmára. A termékek értékétől, jellegétől függően különböző mértékű kiemelő üzletvilágításokat alkalmazhatunk.

Egy hipermarketre például az egységes megvilágítás jellemző, míg egy exkluzív ékszerboltban a különleges termékeket vitrinben, mint megcsodálni való múzeumi műtárgyakat jeleníthetjük meg.

Ebből is pontosan látszik, hogy a korszerű, a vásárlók számára komfortos és dekoratív bolt egyedi, speciális üzletvilágítást igényel.

Még akkor is érdemes ezt megfontolni, ha a teljes üzletet fel is kell újítani hozzá, hiszen felütötte a fejét egy új trend az üzletberendezés területén, ez pedig a minimal vagy high-end üzletberendezési stílus.

Szögezzük le már az elején: a speciális üzletvilágításnak nem az a célja hogy megtévesszük a vevőt, hanem hogy a minőségi áruk egyedi tulajdonságait magas fokon szemléltessük.

Az üzletvilágítást akkor tekinthetjük optimálisnak, ha az értékesíteni kívánt terméket vonzó módon tudjuk bemutatni a vásárlóknak, és ez az üzletvilágítás a boltban olyan légkört teremt, ahol a vevők jól érzik magukat.

A jó üzletvilágítás tehát pozitív érzelmeket képes kiváltani.

A bennünk kialakult pozitív emlékek fognak ugyanis minket arra ösztönözni, hogy az adott helyre visszatérjünk. Mivel ott egyszerűen jól éreztük magunkat. Köszönhető ez a termék, szolgáltatás minőségének, a mosolygós eladóknak, és nem utolsó sorban az üzletvilágítás által kialakított légkörnek.

Az optimális üzletvilágítás mindig egy tervezési folyamat végeredménye.

Így az üzletvilágítás igazodik az eladótéri bútorozás elrendezéséhez, a belmagassághoz, a megvilágítandó termék színén és csomagolásán felül figyelembe veszi a természetes fény mennyiségét, a mennyezet-, fal- és padlóburkolatok színét és anyagát is.

Az üzletvilágítást két felé tudjuk bontani

Az általános üzletvilágítással a saját szándékunk szerint irányíthatjuk a vevőket, míg a kiemelő üzletvilágítással nagyobb figyelmet vonhatunk az értékesíteni kívánt termékekre, termékcsoportokra.

Tudta, hogy egyes – LED-del előállított – összetett fehér fények, amelyek nagyrészt kékből állnak, a szem retinájában található melatopszinok működésére hatnak?

Ezek pedig a melatonin nevű hormon termelését serkentik. Ez a hormon felel az alvás és ébrenlét egyensúlyáért, így jelenlétének fokozásával éberebb, érdeklődőbb vásárlókat kaphatunk.

Kísérletek igazolták, hogy az így megvilágított üzlethelyiségekben növekszik az értékesítés mennyisége.

Jan Taminiau, holland divattervező mondta:

„A ruháim sokkal jobban néznek ki a ragyogó, tiszta fényben, és emellett az egész munkát áthatja a professzionalizmus érzése.”

Az alusínes panellel készült falakat is feldobja a jó világítás.

A polcokra szerelt led csík például nagyobb hangsúlyt ad a termékeknek, amik így kevesebb ideig lesznek a polcokon. De kiemelhetjük a kínálatunkat például világító ársínnel, vagy egyéb fénytechnikai marketing eszközökkel is.

Az olyan márkák, mint a Lacoste, az üzletek polcain válnak igazán vonzóvá. A polcok fényes világítása és a színváltó kiemelő hatások személyes élményt biztosítanak, így a ruhákat a legjobb oldalukról mutatják be.

Az ilyen belső térben a vásárlók is szívesebben tartózkodnak.

A vásárló a próbafülkében egyedül marad a termékkel, és fontos hogy jól nézzenek ki együtt. A belgiumi Levis üzletben ezért egy előnyös, kevés árnyékot vető üzletvilágítás üzemel.

A kifinomult, dinamikus üzletvilágítás pedig az évszakokkal együtt változtatható.

Az üzlet a színpad, és a termékek a főszereplők.

Ezt a Bostonian mindenkinél jobban tudja. A mennyezeti üzletvilágítás olyan hangulatot és színhőmérsékletet áraszt, amely jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a cipők szinte eladják magukat.

Ha a forgalom nem is másfélszereződik meg, már 10 százalékos bővülés is sokat jelent.

Miért érdemes ledes üzletvilágítást alkalmazni?

Mert az üzletvilágítás költséghatékonyabb lesz, 70-80 százalékkal csökkenthető az energiafelhasználás.

Mert a ledes üzletvilágítás élettartama extrém hosszú, így a karbantartás költsége is minimális. Arról nem is beszélve, hogy üzletvilágításról lévén szó, a vásárlókat zavarhatja a karbantartással járó mizéria.

A LED gyártók nem csak a minőség, hanem a design területén is elkényeztetnek bennünket, így bármilyen stílusú üzlethez könnyen megtalálhatja az ideális fényforrást.

A LED fényforrások nem teszik tönkre a termékeket, ez pedig kiemelten fontos az üzletvilágítás területén. A ledek nem bocsátanak ki UV sugarakat, így nem szívják ki az üzletben lévő termékek színét.

Ráadásul a hagyományos fényforrásokhoz képest kevésbé melegednek fel, ezzel is megkímélik az árukészletet a károsodásoktól.

Ha üzletvilágítás céljára a kiváló minőségű fényeket kibocsátó ledeket választ, akkor a termékek vonzóbbak lesznek a vásárlók szemében.

A ledes üzletvilágítás modern, „menő”, környezetbarát, javítja az üzlet megítélését, fokozza a vásárlók bizalmát.

A fény olyan, mint egy nyersanyag, amelyet gondos tervezéssel kell úgy alakítani, irányítani, hogy az adott környezetben az a legideálisabb komfortérzetet hozza létre.

Egy csupasz izzó adhat ugyan elegendő fényt egy boltban, de a minden irányban szóródó fény és a káprázás miatt nem fogunk sokáig ott tartózkodni. A fényt meg kell szelídíteni.

A világítástechnika nem csupán fotonokról és lux értékekről szól. A fent leírtak végső soron mind értünk, emberekért vannak. A jó bolt megvalósuláshoz pedig emberek összehangolt munkájára van szükség.

A megrendelő, az ügyfél igényeit meg kell ismerni, a szakági tervezőkkel le kell ülni, és egyeztetni a tervezés különböző fázisaiban, a szerelők rendelkezésére kell bocsátani a szükséges segédleteket…

A projekt sikeressége gyakorlatilag a hatékony kommunikáción, a partneri együttműködésen múlik. Az üzleti szempontokon túl érdemes azt is meglátni, hogy ha a másik ember érdekeit is szem előtt tartjuk, az minden résztvevő javát fogja szolgálni.

A siker kulcsa az együttműködés.

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: