Az öt leghíresebb szlogen, ami milliárdokat hozott a márkáknak

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Nem elég csupán fantasztikus termékeket előállítanunk, majd annak jól megjegyezhető, vagy tetszetős márkanevet adnunk.

Kell egy mondat, egyetlen mondat, ami beleég az emberek agyán keresztül a szívébe, és egy életre megjegyzik azt.

Legyen az egy kis cég, vagy hatalmas multi, a mondat, ami az érzelmeken keresztül a vásárlásra ösztönöz, elengedhetetlen.

De Beers: Diamond forever

Felismerve a nagy márkák a mondatban rejlő érzelmi hatásokat, azonnal ki is használták azt.

Leghíresebb ezek közül talán a Diamond forever, A gyémánt örök jelmondata, melyet 1947-ben Frances Gerety talált ki, és tett örök érvényűvé.

Egyetlen mondat, mely egészen más perspektívát nyújtott a gyémánt iparnak, fellendítve azt.

Hiszen ettől a perctől kezdve mindenki a gyémántot akarta, hiszen örök. Így lett aztán a lánykérés valódi köve, hiszen az örökkévalóságot, a soha el nem múlást jelképezte. És ez a mondat hetvenegy év távlatából is él, és csillogtatni képes a gyémánt piacot.

Old Spice: Bizonyíték nem ígéret

Nem csak a hazai kedélyeket borzolta fel az Old Spice vakmerő reklámsorozata. Van, aki imádja, és van, aki utálja, de mindentől függetlenül, nincs olyan ember, aki ne ismerne legalább egyet belőle.

Szlogen, amiből jópofa közhely lett, és mind a mai napig ott van, ahová szánták. Az agyunkban.

Hiszen elhangzott a családban, a barátok között, a bárban sörözés alatt, egész egyszerűen ott voltak az Old Spice szlogenjei mindenhol. És nincs ez másként ma sem.

Nike: Just Do It

Ki gondolta volna, hogy a Nike szlogenje egy halálraítélt, Gary Gilmore utolsó mondata volt a villamosszékben, mely így hangzott: Let’s do this, azaz essünk túl rajta, szó szerinti fordításban, tegyük meg.

Ezt a mondatot kapta fel, és alakította át a kivégzés után 11 évvel később Wieden reklámszakember, aki ezzel a mondatával elérte, hogy az akkor, egymással ádáz küzdelmet folytató Reebook és Nike közti harcot egyszer és mindenkorra a Nike oldalára billentse.

Wieden elmondta, valahol megrázónak találta a rablógyilkosságért halálra ítélt ember utolsó szavait, aki az utolsó pillanatban sem hitt abban, hogy vesztes lehet.

Volkswagen: Think small

Mindössze két szó, ami mindent elárul. „Gondolj kicsinek” Mert a Volkswagen bogárhátúja nem azért lett hatalmas sztár, mert az autó tágas, vagy mert minden luxus igényt kielégített, hanem azért, mert ezzel a két szóval azzá tette, ami. Kicsivé.

Ami pedig kicsi, az szerethető. És innentől megindultak a hatalmas reklámkampányok, hatalmas eladást generálva. A profit pedig messzemenőkig túlszárnyalt minden képzeletet ott, ahol a német autópiac a második világháború után még közel sem volt felépülve, így esélyük sem volt nagy autót gyártani.

Ennek ellenére szembementek a nagy autógyárakkal, és hatalmasat álmodva megalkották a kicsit. „Mert a kis autó mellett a házad is nagyobbnak tűnik”

Apple: Get a Mac

2006-2009-ig ez az egyetlen szlogen is elég volt ahhoz, hogy az Apple maga mögé utasítsa a PC-t. Sejteti a PC hátrányait, kiemelve a saját helyét az informatika világában.

Nem kis mennyiségű borsot törve azáltal a PC gyártók és forgalmazók orra alá, hiszen mindenki almát akart, még akkor is, vitathatatlanul többe került, mint a Pc gépek.

A szakadék a két technikai vívmány között mind a mai napig hatalmas, hiszen filmekben, klipekben, rejtve vagy nyíltan de számtalan Apple termék jelenik meg, hirdetve ezzel vezető helyüket a piacon.

Hazugság a szlogenek mögött

Cliff Dickens grafikus megunva az évek óta egyre nagyobb arányban terjedő hazugságokra épülő reklámszlogeneket, megalkotta a márkához illő, igazságtartalommal felruházott szlogeneket. Ezeket sokszor a márkához kapcsolódó saját tapasztalata, sok esetben pedig mások véleményére építve alkotta meg.

Victoria’s Secret – Csökkentjük a nők önbecsülését 1977 óta

Instagram – Takard el rossz fotóidat filterekkel

Pepsi – Ha nincs Coca-Cola

Nike – Csak vedd meg

McDonald’s – Mert csak 4 dollárod van

Az érzelmeken alapuló marketing évtizedek óta vezető stratégia. Ezt teszi mindenki, akár kicsiben, akár nagyban gondolkodik. Szavakat, mondatokat talál ki annak érdekében, hogy megjegyezhető, szerethető, és felejthetetlen legyen.

A mi szlogenünket ha nem ismered, ide kattintva megtalálod.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: