Hat vásárló szerző titok

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Mi a módja annak, hogy a kiskereskedő is forgalmat bonyolítson, ugyanúgy, mint a nagy márkák üzletei?

Valóban a márkanév vonzza a tömeget, vagy a titok ennél jóval egyszerűbb?

Hiszen a bolt nem kisebb, az áru minősége nem rosszabb, a forgalom azonban mégis alacsonyabb.

Míg a nagy márkák pénzt és energiát nem kímélve promózzák a termékeket, kutatják a réseket, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy boldog és boldogtalan megjegyezze és megszeresse magát a márkát.

Addig a kiskereskedők hatalmas számban hónapról hónapra élnek, a fejlődéshez elengedhetetlen bevétel nélkül.

Az RPM Shopper Marketing stratégiai vezetője, John Viccars, összegezve 24 év tapasztalatát azt kutatta, hogyan érheti el a kiskereskedő azt marketing stratégiát saját büdzsével, amit a nagy márkanevekkel rendelkező üzletek.

A marketing tér olyannyira túlzsúfolt, hogy hatalmas összegeket kellene elkölteni annak érdekében, hogy elérjük azokat a vásárlókat, akik célközönsége annak a piacnak, amit mi teremtettünk számukra.

Az egyre bonyolultabb elérési útvonalak megvásárlásával sem biztos, hogy elérjük a célunkat, hiszen a nagy márkák folyamatosan több lépéssel járnak a kiskereskedők előtt.

Marketingben is. A https://retailshopfittingsummit.co.uk/six-ways-to-supercharge-your-shopper-marketing/ oldalon azt taglalja, miként lehetséges mégis felvenni a küzdelmet a jól ismert márkák világával, és kidolgozott hat marketinges lépést, amivel nagyobb profitot érhetünk el.

Az RPM Shopper Marketing stratégiai vezetője, John Viccars, összegezve 24 év tapasztalatát azt kutatta, hogyan érheti el a kiskereskedő azt marketing stratégiát saját büdzsével, amit a nagy márkanevekkel rendelkező üzletek.

A marketing tér olyannyira túlzsúfolt, hogy hatalmas összegeket kellene elkölteni annak érdekében, hogy elérjük azokat a vásárlókat, akik célközönsége annak a piacnak, amit mi teremtettünk számukra.

Az egyre bonyolultabb elérési útvonalak megvásárlásával sem biztos, hogy elérjük a célunkat, hiszen a nagy márkák folyamatosan több lépéssel járnak a kiskereskedők előtt. Marketingben is.

A https://retailshopfittingsummit.co.uk/six-ways-to-supercharge-your-shopper-marketing/ oldalon azt taglalja, miként lehetséges mégis felvenni a küzdelmet a jól ismert márkák világával, és kidolgozott hat marketinges lépést, amivel nagyobb profitot érhetünk el.

  1. Igazítsd a nyitva tartást a vásárlóid életéhez

Ki ne érezte volna a nagy márkák reklámjait nézve, hogy ez pont neki szól. Pont azt a problémát oldja meg, amivel küzdünk, vagy azt a vágyat testesíti meg, amit épp mi akarunk.

Ez azért lehetséges, mert pozicionálta a célközönséget és felmérte az igényeket, problémákat és vágyakat. Így a reklámokkal nem fog mellé lőni, mint ahogyan a jól felépített stratégiával sem. De hogyan jön a kiskereskedő a képbe? Egészen egyszerűen.

Hatalmas vásárlói bázist lehet elveszíteni abban az esetben, ha a nyitva tartásunk nem igazodik a vásárlóink életéhez. Hiába leszünk nyitva reggel nyolctól este hatig, ha az a réteg, akit mi óhajtunk elérni csupán hat után tudna bejönni a boltba.

Ebben az esetben ki kell tolni a nyitva tartást, és ezt kell meghirdetni azokon a helyeken, ahol a vásárlóink élnek, vagy dolgoznak.

Hiszen ebben az esetben nem a mi napirendünk a sorsdöntő, hanem azoké, akik tőlünk vásárolnak majd.

Ha azonban abban az időben, amikor a pénzüket nálunk szeretnék elkölteni zárt ajtót találnak, mennek majd máshová.

  1. Alakíts ki vásárlói útvonalakat.

Amikor a Part of the shop global network (POPAI) megállapította, hogy a vásárlói döntések 76%-a a boltokban, üzletekben történnek, az üzletberendezési iparág megduplázódott, és elkezdte rangsorolni az eladási pontokat.

Egész marketing struktúrák és stratégiák nőttek ki a semmiből, csak azzal foglalkozva, hogyan érje vásárlói impulzus a boltba belépő embereket. Mindenki érezte, az igazi marketinges csatatér nem a külső hirdetések, nem a reklámok, hanem maga az üzlet belső tere.

A P&G nem véletlenül nevezi a boltba belépés pillanatát az „igazság első pillanatának”, hiszen ez az a pillanat, az a lehetőség, ahol a vásárló elkötelezetté válik a termékeink, a boltunk iránt. Hiszen a vásárlás nem más, mint pszichológia. Melynek ebben az esetben az első alappillére a jóérzés.

Ha jól érzi magát a vásárló, és a vásárlói útvonalon felkelti a figyelmét az áru, nyert ügyünk van.

De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a vásárló visszafelé is közlekedik, így amikor az üzletet be, vagy átrendezzük ezt is számításba kell vennünk.

Hiszen minden üzletnek két útvonala van. Az egyik, amin bemegy, a másik, amikor a kasszához tart. Éppen ezért érdemes úgy gondolkodni a berendezések, polcok kiválasztására, hogy az nem más, mint eszköz annak érdekében, hogy az árukészletünket minél hangzatosabban, minél figyelemfelkelőbben tudjuk megmutatni.

Abban az esetben, ha a bemeneti útvonalon nem látta volna azt, amit kitettünk, kifelé tartva biztosan megakadjon rajta a szeme, hiszen a cél nem más, mint a termék eladása. Ha úgy érzed, ebben segítségre van szükséged, keress minket bátran, Egyedi üzletberendezés gyártás

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az üzlet berendezése nem más, mint egyfajta kommunikációs csatorna az ügyféllel, ahol először mi szólítjuk meg őt, majd ennek visszacsatolásaként történik meg a majdani vásárlás.

Érdemes tehát a vásárló szemszögéből végigsétálni a bolton, és így változtatni, vagy új stratégiát kitalálni. Egy üzlet számára életveszélyes elfelejteni azt a tényt, hogy minden négyzetmétere, minden sarka és polca az ügyfél motivációjáról kell, hogy szóljon.

  1. Az érzelmekre és az értelemre egyaránt ható marketing

Teremts olyan hangulatot, olyan környezeted az üzletben, ami a fogyasztók számára lehetővé teszik az általad nyújtott lehetőségek kihasználását.

A bolt helyiségébe megálmodott minden berendezés, nem más, mint egyfajta parancsikon a programban, mely a vásárló agyában fut először át. Ez nem más, mint a memória struktúra, mellyel minden nagy márka él.

Az emlékezet működésének használata ugyanis az egyik leghatékonyabb és legjobban felépíthető eladási forma a vásárlók számára. Az epizodikus memóriára kell építenünk, amely az események és tapasztalatok tárolásáért felelős, és lehetővé teszi, hogy lelki kapcsolatokat hozzunk létre a dolgok és a pillanatok között.

Egyszerűbben: Gondolj egy napsütéses nyári délutánra egy parkban, vagy a karácsonyra – mik azok a márkák, amelyek eszünkbe jutnak? A kontextus segít az agyunknak, hogy hosszútávú kapcsolatokat hozzon létre a márkák és az életükben adódó alkalmak között.

Ez különösen fontos egy kiskereskedelmi környezetben, hiszen a vásárlók az alkalmat mindig szem előtt tartják.

Épp ezért különösen fontos, hogy a vásárló amikor tőlünk távozik, ne csupán az áruval a szatyorban távozzon, de a memóriájában emléket is vigyen magával.

Nyilván, hogy a vásárlási impulzus minden esetben más, és más, így a vásárlási motiváció is, de az üzletben eltöltött idő az, ami beleéghet, vagy kieshet a hosszútávú memóriából.

A kiskereskedelem lényege azonban nem más, mint beépülve a hosszútávú memóriába ott maradni, amikor ismét kell egy nadrág, egy cipő, vagy ajándék. Ezt a vásárláskor eltöltött időn belül kell elérni, hiszen nincs több sansz.

Épp ezért egyre inkább fontossá válik, hogy az üzleted ne egy kaptafára készüljön, hanem hangulatot, pozitív érzéseket sugározva akarja vissza a vásárlót. Itt nyer ismét bizonyságot az a tény, hogy ma már a tökéletes árukészlet kevés ahhoz, hogy visszatérjenek a vásárlók.

Minden négyzetméter minden pillanata szükséges hozzá.

  1. Merj egyedi üzeneteket közvetíteni a vásárlók felé

Ha a boltod ugyanúgy néz ki, mint a másik száz, vagy ezer, nem adsz semmi különleges impulzust a vevőid irányába. Épp ezért mindenképp az egyediségre kell törekedni, és egyedi ötletekkel kell előállni.

Ma, amikor szinte minden sarkon lesz egy ugyanolyan terméket árusító bolt, a legnehezebb feladatok egyike kitűnni a tömegből, és olyan üzeneteket közvetíteni a vásárlók felé, ami a vásárlás mellett visszatérő törzsvásárlást, tehát elköteleződést generál.

Elég hozzá egy megújult kirakat, olyan, ami merész és ötletes, vagy egy neon világító pult a boltba, és máris újabb

külsővel, érdekesebben fest a boltod, mint a tucat. Mert kitűnni a tömegből nem csupán lehetőség, de kötelesség is, ha azt szeretnénk, hogy valóban hosszú távon is jól jövedelmező vállalkozásunk legyen.

Csupán kereskedőként gondolva az üzletre hatalmas baklövés, hiszen nem őket várod. Te a vásárlóknak adsz el, annak, aki hozzád betér. Éppen ezért az ő szemükkel kell tekintened a boltodra.

Ki kell küszöbölnöd annak a lehetőségét, hogy unalmas legyen a vevőtér. Ha kell neontáblán hirdesd egyes polcok előtt az akciót, vagy minden nap találj ki valami kellemes, vagy humoros szlogent és vésd a bejárat közeli megállító tábládra.

Öltöztess fel másként egy kirakati babát, ami meghökkentő, vicces vagy épp elgondolkodtató. Ezer meg lehetőség rejlik abban a közegben, ami a megélhetésed, a szenvedélyed, ez pedig nem más, mint az üzlet, amiért nap, mint nap teszel. Termékeinket a kellemes és biztos eladás érdekében itt találod: Váróczi Üzletberendezés

  1. Érték a vásárlás

A vásárlók hajlamosak azt hinni, hogy a márka drága, és ami akciós, vagy kevésbé bevezetett termék, az csak rossz lehet. Ez a felfogás azonban komoly károkat tud okozni a kereskedelemben.

A kérdés azonban soha nem az, hogyan add olcsóbban a terméked, mint a konkurencia, hanem az, hogyan emelj árat, és adj többet. Hiszen lássuk be, hogy a lefelé zuhanó árversenynek sosem lesz nyertese.

Épp ezért ideje lenne elfelejteni az akciókat és árleszállításokat, helyette azon kell gondolkodni, mi az a többlet szolgáltatás, amit a vásárlónak nyújtva nálunk veszi meg az árut akkor is, ha többe kerül, mint két sarokkal arrébb.

Erre pedig a megfelelő környezetben, igényes és minőségi vásárlási idő mellett a többletszolgáltatás a megoldás.

Ne félj kivételesen hosszú garanciát, vagy ajándékot adni a termékeid mellé, például ha nálad vásárol, koncertjegyet kap, vagy tanácsadást, – stílust, vagy üzletvitelit, esetleg egy PDF fájlban,- ha megadja az email címét.

Bármit adhatsz, aminek te is örülnél. Épp ezért nem árt kimozdulni a komfortzónából és a magas minőségi termékeken túl összedolgozni más cégekkel a siker érdekében.

Adhatsz recepteket az üvegtálak mellé, vagy magazint a ruhaneműhöz, de elég az is, ha a garanciád biztos, elérhető, lekövethető és ha kell, valóban igénybe vehető. A mi garanciánkat, mellyel valódi és visszatérő vásárlókat érünk el itt olvashatod: Garanciáink

  1. Ne magad mellé, felfelé tekints

Folyamatosan figyelni kell a nagy cégek marketinges megmozdulásait, és ezeket nem elég ismernünk, mögé is kell látnunk. Mert a titok bizony náluk van, úgy, hogy ezekre évente hatalmas összegeket költenek.

Mert ismerik a célközönség mentális ráutaltsága mellett az igényt, a vásárlói pszichét, és könnyen megfejtik mire vágyik az, aki potenciális vásárlója lesz az adott terméküknek. Éppen ezért nem a konkurenciát kell figyelni, hanem a nagyokat.

Nem véletlen az sem, hogy a franchise rendszerben működő cégeknél még az is meg van szabva, milyen lehet a fal színe, az egyedi üzletberendezésekről már ne is beszéljünk. Mert hatalmas és mindenre kiterjedő felmérések és kutatások előzték meg ezeket.

Épp ezért nem lesz új a nap alatt, de ha elkötelezett vásárlókat akarsz, elkötelezett kereskedővé kell válnod, és be kell látni, nem elég a magas minőségű kínálat, vagy a szívélyes kiszolgálás, egyben és komplexen kell látnod azt az igényt, amit a vásárlód érez, de nem tud megfogalmazni.

A kiskereskedelem győzelméhez meg kell találni a módját annak, hogy áthágva az eddigi megrögzött szokásokat, vásárlókat, ezen felül pedig visszatérő vásárlókat szerezzünk. Mert csak a kivételes és egyedi ötletek és megoldások hozhatnak olyan konverziót, ami mellett nem csak talpon maradni, de fejlődni is lehet.

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: