Így loptok ti! Avagy történetek és megoldások a tolvajok ellen.

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Szájba rejtett rúzs, vagy púder a harisnyában, ezerféle trükkös megoldás létezik már arra, hogy a tolvaj gondtalanul sétálhasson ki az üzletből azzal az árucikkel, ami lássuk be, a miénk.

Évente, több, mint tíz milliárdos mínuszt termelnek a hazai tolvajok az áruházak számára. Pedig minden üzlet jól, vagy egyre jobban felkészült, de ezzel egy időben valahogy a tolvajok sem tétlenkednek.

De nem tudnak mindig egy lépéssel előttünk járni. Legalábbis ebben reménykedünk.

Tévés dobozokkal rohantak ki az üzletből

Tavaly előtt karácsony előtt hihetetlenül alacsony áron tudtunk 82 centis televíziókat árusítani – emlékszik vissza Zsolt, aki egy nagy multi egyik üzletének vezetője.

A biztonság kedvéért azonban úgy gondoltam, jobban járunk, ha csak a dobozokat tesszük a polcra. Bevallom, nem a lopásra gondoltam, hiszen egy ekkora árut nem lehet csak úgy észrevétlenül ellopni.

De hatalmas a tülekedés ilyenkor, így a munkatársaimmal egyetemlegesen úgy döntöttünk, csak a dobozokat tesszük ki. Pár nappal karácsonyig minden szépen is ment, majd megjelent egy pár fős fiatalemberből álló társaság. Olyanok voltak, mint bárki más.

Vettek zsemlét, felvágottat, majd egyetlen pillanat alatt teremtek a tévés dobozok mellett, és mire észbe kaphatott volna bárki, mindegyik megfogott egyet, és kirohantak velük az áruházból. A biztonsági őr pedig utánuk. Még ma is mosolygok, ha arra gondolok, melyik lehetett az a pillanat, amikor ráeszméltek, hogy sikerült egy halom értéktelen dobozt ellopniuk.

Zsóka egy kis csemege bolt üzletvezetője és tulajdonosa.

Számára nem csupán a tolvajok, de a betévedt családok is tetemes károkat okoznak.

Értem én, hogy nyűgös a pici gyerek, és azonnal kell a banán, vagy a megvásárolt túrórudi, amit a szülők még a pénztári kifizetés előtt nagyon lelkesen oda is adnak a kicsinek.

De borzalmas érzés azt látni, hogy a banán nem lett lemérve, a túró rudis papír pedig egy polcon landol majd, és nem a pénztárosnál.

Persze egy ideig nagyon szépen megkértük a szülőket, hogy a pénztárnál mutassák be az árut, szereztünk mérleget a zöldséges pulthoz, így kevesebb lett az ebből adódó kár, de számtalan esetben tapasztaltuk, hogy a mérés előtt landolt a kicsi kezébe a banán, és a csokoládés papírok is továbbra is a polcokon landoltak.

Így hát befejeztük ezt a dolgot, és azonnal ott termünk, ha valaki a kicsinek odaadja a megvásárolt, de még ki nem fizetett terméket. Többen megsértődtek, vannak, akik azóta nem jönnek be hozzánk gyermekkel vásárolni, a többség azonban teljesen megértette a helyzetet. A forgalmunk nem csökkent, a hiány azonban jelentősen.

Így nem bántuk meg ezt a döntést. Hozzáteszem, számtalan akciónk van, ahol a hozzánk betérő gyermekeknek apróságokkal kedveskedünk, mert érezniük kell a vevőinknek, nem ellenük vagyunk. Értük.

Zita pénztáros egy drogériában.

A napja nagy részét minden esetben a kasszánál tölti, így sok tolvajlást nem ér tetten. Számtalan ember megfordul nálunk. Van, akit jól ismerünk, mert folyton beszél, van, aki csendesebb, és van, akik csak betévednek, vásárolnak, aztán ki tudja mikor látjuk ismét.

Egyik napon az egyik cserfes vásárlónk jött be a boltba. Köszönt, majd ment vásárolni. Nem volt ebben semmi feltűnő, míg nem a kasszához nem ért. Ugyanis meg sem szólalt, még akkor sem, amikor kiderült, hogy helytelen volt a pin kód, amit beütött fizetésnél.

Majd amikor ránéztem láttam, hogy a szája furcsán áll. Hogyan is állhatott volna másként, amikor legnagyobb megdöbbenésemre egy rúzs volt benne természetesen dobozzal együtt, fóliázva, keresztben. Még ma sem hiszem el. Hozzá teszem, akkor több tízezer forintért vásárolt, a rúzs pedig akcióban, alig pár száz forint volt. Érthetetlen.

Mariann egy ékszerüzlet vezetője.

Hogy mindenki megtalálja azt, amire vágyik, nem csak ezüst és arany ékszereket, de neves tervezőktől is árusítanak bizsu ékszereket. Ezeket minden esetben állványokra teszik, míg az értékesebb áru előttük, üvegvitrinben és üvegpult alatt várnak a vevőkre.

– Egyszerűen elképzelhetetlen számomra, miért lopnak. Míg én az arany, vagy ezüst ékszert próbáltatom fel a vevővel, addig a másik arrébb megy és az állványról lopja le az ékszert. Pedig mondanom sem kell, nem rég szereltünk be lopásjelző készüléket a kijárathoz, de sajnos sokan vannak, akik a másodperc tört része alatt szabadulnak meg a vonalkód jelző szalagtól. Így amikor azt hisszük, hogy nem vásárolt semmit, tulajdonképpen hatalmas kárt okozott. És ez ellen nem lehet igazán védekezni. Hiába a plusz alkalmazott, hiába minden elővigyázatosság, tetszik, avagy sem, minden ékszerünket, értéktől függetlenül vitrinbe fogjuk rakni. Másként nem lehet.

Hazánkban az éves kár, amit a tolvajok okoznak, több, mint tízmilliárd forint.

Ha belegondolunk, mennyi mindent, és milyen eszközökkel tulajdonítanak el tőlünk, látni fogjuk, egyetlen berendezés nem oldja meg a problémát. Hiába a csipogó, amikor az internetnek hála már ezernyi videó kering, hogyan lehet a próbafülkében megszabadulni tőlük.

Így ide bizony a bevitt árut számolni kell, akkor is, amikor beviszik, és akkor is, amikor kihozzák őket. De beszélhetünk a kamerás megfigyelésről, melynek felhasználása, bizonyító ereje ezernyi jogszabályba ütközik, megnehezítve ezzel egy esetleges bírósági eljárást.

Egy dolog bizonyos.

Együttes erővel, és eszközök garmadával kell fellépni a tolvajok ellen, hiszen a kár, amit elszenvedünk, tetemes. Épp ezért érdemes valóban tolvaj mentesíteni az üzletünket. Legyen az a bejárat mellett elhelyezett táska, vagy csomag megőrző szekrény, mely egyrészt szűkíti a tolvajok lehetőségét, másrészt a vásárlók kényelmét és komfortérzetét is növeli.

Természetes a kamerák használata, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az értékesebb árukat érdemes vitrinben tartani. Mindemellett pedig tetszik, vagy sem, át kell rendezni az üzletet, hogy mindenképp könnyebben belátható legyen, hiszen ez mindenkinek jó.

A vásárló is kellemesebben érzi magát, a lopási szándékkal érkezőket pedig elrettenti. Legyen a forgalom is közös ügyünk.

Ha pedig segítségre van szükséged, keress minket bátran a +36-1-283-10-45 telefonszámon vagy a varoczi@varoczi.eu email címen.

 

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: