Fejleszd ezt a 9 kereskedői készséged

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Bár igaz, hogy kezdjük magunk mögött hagyni a járványt, de újabb kihívással kell számolni beleértve az ellátási lánc problémáit, a munkaerőhiányt, az inflációnövekedést és a rezsi árak növekedését.

A legtöbb kiskereskedőtől azt hallom, hogy szó szerint ki kell dolgozniuk a tartalék energiájukat is.

Ennek azonban nem feltétlen kell így lennie.

A siker kulcsa ezekben a kihívásokkal teli időkben az, hogy olyan magasan képzett és elkötelezett eladókat szerezz, akik irányítani tudják a boltodat (vagy többet is) és biztosítják a jövedelmezőséget.

Ha te is megszakadsz a munkában és ki akarsz lépni ebből a mókuskerékből, ezt a 9 kereskedői készségedet emeld a topra!

1. Vezetői készségek

Ha vezetőként azt szeretnéd, hogy kövessenek, akkor le kell menned (a szó pozitív értelmében) a dolgozók szintjére, hogy megtudd, mi segíthet számukra eljutni oda, ahová Te szeretnéd.

Ha például több eladásra szeretnéd őket ösztönözni, meg kell tudni határoznod a motivációjukat és eszerint szervezni a képzéseket és a juttatási rendszereket.

Az is fontos, hogy jó példával járj elő. Ha azt látják, hogy fejleszted magad és a tudásodat megosztod velük, vakon fognak követni.

2. Menedzsment készségek

Ahhoz, hogy hatékony legyen a munkád, képben kell lenned az alábbi kritikusan fontos dolgokkal: üzleti folyamatok, alkalmazottak ismerete, pozíciók és az azokhoz kapcsolódó KPI-k, célcsoport, vevőkör, leltár, raktárkészlet, beszállítók ismerete és felkutatása, hatékony ár stratégia kialakítása stb.

3. Kommunikáció

Kiskereskedelmi menedzserként gyakran beszélned kell a csapatoddal, az ügyfelekkel és a beszállítókkal.

Ahhoz, hogy ezek az interakciók zökkenőmentesen menjenek végbe, ügyesnek kell lenned az információk befogadásában és továbbításában. Ez a jó hallgatással kezdődik. Gyakorold az aktív hallgatást és törekedj arra, hogy valóban megértsd, amit a másik mond.

A kulcs az, hogy a másik fél úgy érezze, meghallják. Innentől kezdve határozd meg a kommunikációd legjobb módját és győződjön meg arról, hogy minden fél egy oldalon áll.

4. Vevőszolgálat központúság

A kiváló ügyfélszolgálat helyzetenként eltérő lehet. Egyes esetekben az ügyfelek kiszolgálása azt jelentheti, hogy segítünk nekik megtalálni a megfelelő termékeket. Más esetekben pedig egy rossz tapasztalat kijavításáról van szó.

Bárhogy is legyen, az ügyfélszolgálat lényege az, hogy a vevők érezzék a törődést és hogy minden vásárlói igényüket kielégíted.

Ha tehát jobban ki szeretnéd szolgálni a vásárlókat, kezdd azzal, hogy felméred az igényeiket és tegyél meg mindent, hogy az üzlet meg is feleljen ezeknek.

5. Csapaterősítés

A kiskereskedelemben dolgozni nem sétagalopp. Vannak ’nehéz’ vásárlók és időnként minden erőfeszítés ellenére visszaesik az értékesítés. Mindezek a csapatszellem gyengüléséhez vezetnek. Kiskereskedelmi menedzserként ügyesnek kell lenned a csapat megerősítésében és motiválásában, mind a jó, mind a rossz időkben.

6. Célorientáltság

A kiskereskedelmi üzleteknek meg kell felelniük bizonyos céloknak (KPI) ahhoz, hogy sikeresek legyenek.

Legyen szó egy bizonyos szintű bevétel eléréséről vagy a vevőkör növeléséről, egy jó vezetőnek meg kell tudnia határozni, milyen célokra összpontosítson. És ezeket jól kell kommunikálnia mindenkivel, akik az üzleti sikerhez hozzájárulnak bármilyen szinten.

7. Adatvezéreltség

Honnan tudhatod, hogy teljesíted-e a kitűzött célokat? Hát persze, hogy az adatok felhasználásával.

Kiskereskedelmi üzletvezetőként tudnod kell, hogyan állítsd elő a megfelelő jelentéseket és statisztikákat. Ez a legjobb módja a teljesítmény nyomon követésének és mérésének.

8. Döntésképesség

  • Vezetőként rengeteg döntést kell napi szinten meghoznod.
  • Ki a megfelelő személy egy új eladói pozíció betöltésére?
  • Melyik termékek legyenek kirakatban, elöl, hátul vagy középen?
  • Hogyan kezeljék az eladók a nehéz helyzeteket?

Ez csak néhány a kérdések közül, amelyek a „tányérodon” landolhatnak. És mint a legtöbb dologra, a „helyes” válasz a konkrét körülményektől függ. Határozottnak kell lenni és mindent meg kell tenni a birtokodban lévő információk alapján.

A fontos döntések meghozatala ijesztő lehet, különösen, ha felgyorsult környezetben vagy. Ezek a dolgok idővel és tapasztalattal könnyebbé válnak, ezért törekedj arra, hogy minden helyzetből tanulj és használd fel ezeket a bölcsességeket a jövőbeli döntéseidnél.

9. Technológiai zseni

Ahhoz, hogy versenyképes maradjon az üzleted, lépést kell tartanod a modern és a fiatalabb vásárlókkal is. Ez pedig nem működik technológiai ismeretek nélkül.

Ha az ügyfelek több csatornán vásárolnak (bolti, e-kereskedelem, mobil, közösségi média), érdemes lehet egyedi stratégiát kialakítani a különféle értékesítési platformokhoz.

Emellett a kiskereskedelmi menedzsment szoftverek és a készlet-ellenőrzési megoldások alkalmazása is elősegítheti a kereskedés hatékonyabb működését.

Készen állsz a menedzser készségeid fejlesztésére?

A kihívások egyben óriási lehetőségek is a szakképzett és ambiciózus emberek számára, akik fejlődni akarnak. Ha magadra ismertél, mindenképp fejleszd a vezetői készségeidet!

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: