Ezért fontos, hogy elérhetőbbé tedd üzleted a fogyatékkal élők számára

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A KSH 2016-os statisztikája szerint több, mint 400 000 ember él valamilyen fogyatékossággal vagy mozgáskorlátozottsággal hazánkban.

Ez az adat felteheti bennünk a kérdést: vajon megteszünk-e mindent a kiskereskedésekben a kiszolgáltatottabb emberek szükségleteinek a kielégítésére?

Hozzáférhetőség a fogyatékkal élők számára: miért számít?

Sok esetben látom, hogy amikor a kereskedők szembesülnek a fogyatékkal élők vásárlási problémáival, tévesen azt feltételezik, hogy a rossz bolti élmény kiváltható az online kereskedelemmel.

Ez azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a fogyatékkal élőknek ne kelljen kompromisszumot kötniük a társadalom érdekében. Üzleteinket úgyérdemes kialakítani, hogy azok megfeleljenek az ő igényeiknek is.

Számos oka van annak, hogy miért fontos az elérhető kiskereskedelem. Az első és legfontosabb, hogy egyszerűen ez a helyes dolog. A fogyatékossággal élő embereknek egyenlő hozzáférést kell biztosítani ugyanazokhoz a szolgáltatásokhoz és termékekhez, mint mindenki másnak.

Az élelmiszerek megrendelése például nem pótolja a boltba járással történő mozgást és annak szociális vonatkozásait. A ruhák személyes felpróbálása továbbra is a legjobb módja annak, hogy mindenki megtalálja a tökéletes darabokat.

Ezen túlmenően, ha boltod hozzáférhetőbbé válik, az valóban jót tesz az üzletnek.

Az Egyesült Királyságban végzett Click-Away Pound felmérés (2019) szerint a kereskedők a fogyatékkal élő vásárlók igényeinek figyelmen kívül hagyásával 11,75 milliárd fontot veszítettek el. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem ez az egyetlen oka annak, hogy boltja elérhetőbbé váljon.

A hozzáférhetetlen kiskereskedelem negatív következményei

A legtöbb üzleti tanácsadó anyag a hozzáférhetetlen kiskereskedelem pénzügyi következményeire összpontosít, valamint arra, hogy ez milyen negatív hatással van mind a vásárlókra, mind a vállalkozásokra.

Ez persze elég ’tisztességes’ megfigyelés, hiszen a fogyatékkal élők száma nem elhanyagolható és csak növekszik.

Sokkal fontosabb azonban figyelembe venni, hogy a hozzáférhetetlen kiskereskedelem milyen hatással van a fogyatékkal élők mindennapi életére.

Az empátia itt kulcsfontosságú

Ha egy vállalkozás nem tud ésszerű megoldást nyújtani a fogyatékkal élő ügyfelei számára, akkor azt az üzenetet mutatja magáról, hogy ezeket a személyeket nem látják szívesen és hogy az ő igényeik nem fontosak.

Ez az elszigeteltség és a kirekesztettség érzéséhez vezethet, ami jelentős negatív hatással van a mentális egészségre.

Íme néhány negatív helyzet, amely a hozzáférhetetlen kiskereskedelem következtében előfordulhat.

  1. A bútorok, a falazat és egyéb eszközök sérülések a megfelelő infrastruktúra hiánya miatt.
  2. Sérülések a túlzott rendetlenség vagy hibásan működő berendezések miatt.
  3. A termékekhez vagy szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei miatt a fogyatékkal élőknek esetlegesen messzebbre kell utazniuk. Számukra ez megterhelő, a bolt számára pedig veszteség.
  4. Az akadálymentesítés hiánya miatt százezrek vannak kizárva a társadalmi tevékenységekből. A boltok számára ez negatív szájreklámként csapódhat le.
  5. Stressz és szorongás, amelyet a mindennapi tevékenységekben való részvétel képtelensége okoz a tevékenységeikben korlátozottak számára.
  6. A hozzáférhetetlen kiskereskedelem komoly akadályt jelenthet az önálló életvitelben, mert az érintettek mások segítségére szorulnak.

Talán mondanom sem kell, hogy a hozzáférhetetlen kiskereskedelem következményei messzemenően túlmutatnak az egyénen.
A vállalkozásokon múlik, hogy megtegyék a szükséges lépéseket üzleteik hozzáférhetőbbé tétele érdekében, hogy ezáltal mindenki számára befogadóbb társadalmat teremtsenek.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: