Új üzletet nyitsz? Így indítsd el a szájreklámot!

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Szóval úgy döntöttél, hogy üzletet nyitsz vagy terjeszkedni fogsz? Gratulálok a döntésedhez!

Fontosnak tartom azonban elmondani, hogy egy üzlet nyitása nem tartozik a „megnyitom és jönnek a vevők” forgatókönyvek közé. Szerintem te sem gondolod azt, hogy emberek özönlenek az ajtódhoz, amikor megnyitsz.

Hacsak…

nem teszel bele minden energiát az üzleted megismertetésébe már az első üzleti lépések alatt.

Segítségképp most összegyűjtöttem pár hasznos tanácsot, amivel már a megnyitás előtt szájhagyomány útján terjedhet az ’igéd’, ami már a nyitáskor hozza neked az érdeklődőket.

1. Már a nyitás előtt beszélj az új helyről

Ha tolongó sorokat szeretnél nyitáskor az ajtódban, akkor már az első szög beverésekor érdemes elkezdened a felhajtást. Kezd azzal, hogy a kirakatba kiteszel egy krétatáblát, amin jelzed a tervezett nyitást és az üzleted profilját.

Ha már van cégéred, azt tedd ki elsőként és az sem gond, ha az üzletfronton szórólapokat helyezel ki. Amennyiben a szórólap egy nyitási kedvezményes kupon is egyben, garantáltan lesz már az első napon forgalmad.

A helyi sajtóban publikálj egy hírt, hogy hamarosan nyílik az üzleted. Ha már van másik boltod a környéken, akkor ott is jelezd hasonló módon az új hely várható nyitását.

2. Told az információt a közösségi médiában

Még sehol sem állsz, csak a papírok vannak a kezedben? Nem baj! Kezd el a közösségi média oldalaid építeni (Facebook, Instagram, TikTok stb.). Mutass be minden fontos lépést a burkolástól, a fal festésén át a bútorok beszereléséig. Gerjeszd a hangulatot, hogy a kiéhezett vevők már alig várják a nagy megnyitót.

3. Tervezd meg a megnyitót

Az ünnepélyes megnyitónak jelentős eseménynek kell lennie, ezért szánj időt a tervezésre. Mennyi a költségvetésed? Milyen témájú lesz a megnyitó? Milyen lesz a kirakatod és az üzlet dekorálása?

Ki fog fotózni?

A termékek vásárlásán kívül milyen egyéb tevékenységeket végezhetnek az emberek a rendezvényen? Ez csak néhány kérdés, amelyekre előre kell tudnod a válaszokat, hogy ne csak az eladóid és az ismerőseid legyenek ott a megnyitódon, hanem a potenciális érdeklődők is.

4. Legyen egy ellenállhatatlan ajánlatod a megnyitóra

Találd meg a módját, hogy felkeltsd az emberek figyelmét a nyitás napján. Mit tudsz ajánlani, ami arra késztetné a vásárlókat, hogy felkeressék az üzleted?

A megoldás az üzleted típusától függ, de bármit is választasz, tedd az ajánlatod ellenállhatatlanná.

Ha például egy illatszer boltot nyitsz, adj minden betérőnek a megnyitó napján egy mintaillatot vagy egy határidős kupont. Ha az ajánlatodban kombinálod az ajándékokat, igazán magával ragadja majd az érdeklődőket.

5. Ösztönözd a vásárlókat, hogy terjesszék a hírt

Régi mondás, de örök érvényű, hogy a legjobb reklám a szájreklám. A megnyitódra tervezz olyan aktivitásokat, amelyek arra ösztönzik a résztvevőket, hogy vigyék hírét az üzletedről.

Hozz létre hashtag-eket és kérd meg a vásárlókat, hogy posztoljanak a közösségi médiában ezeket a hashtag-eket használva. Cserébe természetesen szintén ajánlj fel valamilyen ellenállhatatlan ajándékot. Egy trendi termékkel sokan szívesen lefotózzák magukat, különösen akkor, ha haza is vihetik magukkal.

Egy új üzlet nyitása nem garantálja az azonnali forgalmat. Amint ebben a cikkben is említettem, sokat kell dolgozni annak érdekében, hogy felhívd a figyelmet az új helyre és forgalmat generálj. Szóval dobd ki a „megnyitok és jönnek a vevők” hozzáállást és kezdd el megvalósítani a fenti ötleteket.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: