Változatos fizetési módok – sikerfaktor a kiskereskedésekben

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

A vásárlói élményt és elköteleződést számtalan tényező befolyásolja. Egyik ilyen a kasszánál töltött idő.

Valljuk be, hogy senki sem szeret kígyózó sorban állni és várni, hogy sorra kerüljön. Másfelől egy bolttulajdonosnak sem jó, ha lassú a fizetési folyamat.

Sokan láttunk már olyat, hogy egy türelmetlen vevőjelölt a sorból kiugrik, ledobja valahová, amit összeszedett a kosarába és puffogva kirobog az üzletből.

Változatos fizetési módok – sikerfaktor a kiskereskedésekben

A fizetési folyamat felgyorsítása egy többlépcsős folyamat, aminek fontos része a különféle fizetési módok lehetővé tétele.

Talán a legnagyobb lépés, amelyet megtehetsz a fizetési folyamatod felgyorsítása érdekében, hogy különféle fizetési lehetőségeket kínálsz fel.

Napjainkban a fogyasztók nem csak készpénzzel vagy kártyával fizethetnek. A virtuális pénztárcák és a bolti átvétel csak pár azok közül az új lehetőségek közül, amelyekkel a vevők gyorsan tudnak fizetni és távozni.

Nézzük át tehát, hogyan gyorsíthatod fel a fizetést a boltodban!

Mobilos fizetés

2022-ben alig akad ember, akinek ne lenne okos telefonja, és a mobillal való fizetési forma egyre inkább elterjedt már hazánkban is.

A mobilos fizetést az emberek több, mint 56 %-a használja világszerte. Emellett a szám mellett már nem lehet csak úgy elmenni.

Ez a fizetési lehetőség akkor is működik, ha valaki otthon felejti a pénztárcáját vagy valamilyen okból elutasítják a bakkártyájukat.

Íme néhány mobil fizetős/virtuális pénztárca, amelyet érdemes bevezetned az üzletedben:

  • Apple Pay
  • Google Pay
  • PayPal
  • Samsung Pay

Érintés nélküli olvasók

Az érintés nélküli kártyaolvasók már egy ideje léteznek, de csak pár éve váltak népszerűvé a kiskereskedelmi üzletekben. A Tap to Pay technológiát azért szeretik a vevők és a bolttulajdonosok is, mert sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint lehúzni vagy bedugni a kártyát a leolvasóba.

Online vásárlás, offline átvétel

Ahogy már sokszor írtam róla, az emberek egyre inkább online keresnek, kutatnak.

Információkat gyűjtenek és miután minden kérdésükre választ kaptak, összehasonlították az árakat, örömmel rendelnek online – különösen, ha az még olcsóbb is.

Világszinten már évek óta kedvelt és bevált módszer, ha a vevő online vásárol, majd személyesen veszi át a terméket a boltban. Mert mondjuk közel van a bolt a munkahelyéhez, vagy az otthonához, esetleg az edzőteremhez, ahová jár.

A személyes átvétel ilyenkor ingyenes, tehát spórol vele. Ezzel a fizetési lehetőséggel nem csak a vevők kényelmét lehet kiszolgálni, de drámaian fel lehet gyorsítani a fizetési folyamatot is. Ha egy külön átvevő pultot alakítasz ki ehhez, akkor még gyorsabb a procedúra.

Vezeték nélküli terminálok

Ez a módszer nemzetközi viszonylatban úgy néz ki, hogy az eladószemélyzet bármely tagjánál lehet egy ilyen terminál, amelyek segítségével a vevők a bolt bármely pontján kicsekkolhatnak.

Ez hihetetlenül látványosan felgyorsíthatja a fizetési folyamatot, de csak olyan üzletekben érdemes használni, amelyek a legmagasabb fokú biztonsági rendszerekkel vannak ellátva.

Önkiszolgáló kasszák

Van egy megfoghatatlan erő abban, amikor az ember saját maga szkennelheti be és fizetheti ki a kiválasztott termékeket. Ezt a rendszert nálunk már a legtöbb élelmiszer lánc használja, de világszerte számtalan helyeken találkozhatunk ezzel a technikával.

A Statista szerint az önkiszolgáló kasszákat főként a fiatalabb korosztály használja, akik könnyebben eligazodnak a modern technológia világában. Itthon azt tapasztalhatjuk, főleg az élelmiszerláncokban, hogy az önkiszolgáló kasszák mellé azért még kellenek a segítők.

Az viszonyt tény, hogy sokkal kevesebb humán erőforrást igényelnek és zseniálisan felgyorsítják a fizetési folyamatokat.

Remélem, ezzel az írásommal is olyan értéket adtam, amit hasznosítani tudsz a kereskedésedben.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: