3 árukihelyezési hiba, ami szabotálja az eladásokat

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

A kiskereskedelmi üzletberendezések széles skálája által nyújtott lehetőség ellenére sok üzlet még mindig figyelmen kívül hagyja ezt a fontos értékesítési eszközt.

Az alábbiakban 3 okot mutatunk be, miért nem működnek a bolti kiskereskedelmi kijelzők és mit tehetünk helyette.

1. Egydimenziósak

Az egyik gyakori hiba, amit a kereskedők elkövetnek, hogy olyan egydimenziós árumegjelenítést hoznak létre, amelyből hiányzik a mélység és a magasság, ami a vonzó látvány egyik legfontosabb jellemzője.

Napjainkban igen divatos, hogy a fal mentén függőlegesen lógatják le a termékeket. Ez nagyszerű és olcsó ötlet (elsőre), de valójában túlságosan egyhangúvá teszi a miliőt, ami könnyen elveheti a nézelődők kedvét a vásárlástól.

Hasonló problémát okozhat az is, ha a termékek egy magasságúak. Ez különösen akkor fordul elő, ha kicsi és limitált a kínálat. Az unalmas árukihelyezés gyakorlatilag megölheti az eladásokat.

Mit tehetsz helyette?

Változtass a vizuális elemeken!

Adj az árukihelyezéshez magasságot, mélységet, színeket, különböző formákat ott, ahol csak lehetséges. Használd ki a bolt egész területét. Például ne csak a falakra koncentrálj, hanem a központi területekre is.

2. Túlzsúfoltak a kijelzők és elvonják a figyelmet

A fenti problémának az ellenkezőjével is gyakran lehet találkozni.

Könnyű a polcokat telezsúfolni, de mint az élet minden területén, a kiskereskedésben is igaz lehet, hogy a kevesebb, több.

A telepakolt kijelzők annyi információt tárnak az ember szeme elé, hogy elvesznek benne. Ami pedig bonyolult, a legtöbben otthagyják.

Sokan azt gondolják, hogy a nagy választék versenyelőnyt jelent, de valójában – különösen egy kis alapterületű boltban – elvonja a figyelmet a lényegről: az eladások növeléséről.

A megközelíthetetlen és átgondolatlan termékkihelyezés elrettenti a vásárlókat.

Mit tehetsz helyette?

Minden sikeres eladás mögött precíz tervezés áll.

Vedd sorba, milyen típusú termékeid vannak.

Gondold át – esetleg konzultálj üzletberendezéssel foglalkozó céggel -, hogy az egyes árucsoportokat milyen típusú bútoron jelenítsd meg.

Minden kijelzőhöz adj egy fókusz terméket, amit legalább 6 méter távolságból is lehet látni (kisebb üzletben ez a távolság értelem szerint kisebb).

Ez a fókusztermék legyen vonzó a vevők számára. Azért, mert aktuális vagy mert trendi, vagy csak azért, mert nagyon látványos. A lényeg, hogy vonzza a szemeket.

A fókusztermék mellett különböző méretű és/vagy színű termékeket helyezz ki úgy, hogy ne legyenek takarásban.

3. Nem tükrözik az aktuális trendeket vagy a megcélzott vásárló ízlését

Fontos megjegyezni, hogy a vásárlási trendek az évszaktól, az aktuális eseményektől vagy akár a fogyasztók általános hangulatától függően változhatnak.

A kiskereskedelmi kijelzőknek azonban folyamatosan tükrözniük kell ezeket a trendeket, hogy relevánsak legyenek a vásárlóid számára.

Ha például azt látod a közösségi médiában októberben, hogy a célközönséged már a karácsonyra készül, de a kirakatodban még mindig a nyári végkiárusítás cuccai láthatók, ne lepődj meg, hogy nem mennek be az ajtódon.

Mit tehetsz helyette?

Tartsd nyitva a szemed és a füled. Folyamatosan figyeld a trendeket és időben készülj fel az ünnepekre és a jeles alkalmakra, amikor általánosságban nagyobb a vásárlási kedv.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: