Hogyan legyen a karácsonyi akcióból törzsvásárló?

Szerző: Váróczi Ákos | Üzletberendezés

Nem az a kérdés, mekkora forgalmat bonyolítasz majd karácsonykor, hiszen ahogy minden évben, most is sokkal több lesz a bevételed, mint az év bármely szakaszában.

A kérdés az, hogyan lehet bevételed és jelentős forgalomnövekedésed januárban és februárban. Hiszen a karácsonyi dömping önmagában édes kevés ahhoz, hogy egész évben biztonságosan működni tudj.

Íme néhány ötlet, hogy a karácsonyi vásárló visszatérjen:

A kifogások és a visszáru esete

Ne a cserékre gondolj először, bár nyilván tudod, hogy lesz olyan, aki az ajándékot jön majd becserélni karácsony után. Előfordul, hogy hibás, kicsi, vagy nem tetszik.

Ők lesznek azok a vásárlók, akik nem tőled vásároltak, de potenciális vásárlóvá válhatnak, ha a panaszkezelés és a megoldás kifogástalan. Erre pedig érdemes egy kollégát kinevezni, aki valóban csak és kizárólag ezekkel az ügyekkel foglalkozik majd, ha befut.

Legyen a legtalpraesettebb, legempatikusabb kollégád, ezzel megnyerve a vásárlókat. Legyen lehetőségük a vásárlóknak elmondaniuk a problémát.

Mindannyian jól tudjuk, hogy a vásárlók egy része eleve gátlásokkal telve lép az üzletbe, mert nem tudja mi fogadja majd.

Ha pedig valami problémája akadt a termékkel, ez az érzés hatványozottabb. Épp ezért teremts számukra nyugodt közeget.

Lehet ez egy erre kialakított pult, vagy csak egy- két szék, és máris érezni fogja a vásárló, hogy valóban fontos a problémája.

Tedd szerethetővé a boltod

Nincs annál nagyszerűbb érzés, mint amikor belépve egy üzletbe nem azonnal az árjelző táblákkal találkozik a vásárló.

Egyrészt nagyon visszaveti a forgalmat és bár a vevő nagyon is jól tudja, hogy a választott termékért fizetnie kell, hagynod kell időt arra, hogy ráhangolódjon a vásárlásra.

Épp ezért a bolt méretétől függően hagyj szabad teret ahhoz, hogy megbarátkozzon az üzlettel.

Ehhez elegendő egyetlen tábla is, amin kiírhatsz egy kedves üzenetet a vásárlóinak, üzenve ezzel, hogy nincs mitől tartania.

Ennek tartalma lehet mókás vagy elgondolkodtató, a lényeg, hogy használd ki, mert a vásárlás akkor kezdődik, amikor a vevő megnyugszik. Ne hagyd ki.

Vedd elejét a tanácstalanságnak

A vásárlói tanácstalanság a leginkább nehezítő körülmény, ami a bevételedet illeti. Nagyon sok vásárló úgy tér majd be az üzletbe, hogy nincs konkrét elképzelése arról, mit szeretne vásárolni.

Ilyenkor a te feladatod, hogy a vásárló igényeivel próbálj meg élni és azt tedd elé, amiről úgy látod, jelen pillanatban a legnagyobb a kereslet.

Épp ezért különösen fontos a jó megvilágítás, hiszen enélkül az esetek nagy többségében az üzlet elveszett. Azokat a termékeket, melyek a leginkább kelendőek, tedd előre, az exkluzív termékeket pedig vitrinbe tökéletes megvilágítással.

Ezzel is jelezve a vásárlóid felé, hogy különleges árucikkről van szó.

Nincs annál kiábrándítóbb, mint a félhomály az üzletben, különösen most, karácsony előtt amikor minden a fényekről és a csillogásról szól.

Kifejezetten fontos tudnod és észben tartanod, hogy a vásárló a kirakatoddal találkozik először. Ezt semmiképpen se hagyd figyelmen kívül!

Éppen ezért a kirakatokat is ideje lassan ünnepi díszbe öltöztetni. Az Advent közeledtével már mindenki vagy így, vagy úgy, de ráhangolódik az ünnepekre.

Segítsd ezt elő, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a kirakatod ne csak figyelemfelkeltő legyen, hanem adjon valami fontosat, valami üzenetet, valamit, amitől más leszel mint a konkurencia.

Arra azonban ügyelj, hogy a kirakatban szereplő termékeket is szeretnék megvásárolni. Ezért azokból a termékekből mindig legyen készleten és bár manapság a kirakatrendezés korát éljük, ha kell, öltöztesd át a kirakati babát, ha elfogyott a termék, de a vásárló csak és kizárólag azt a terméket óhajtja.

Mert hiába a forgalom, most van az a pillanat, amikor nem engedheted meg, hogy valaki, aki betér hozzád, üres kézzel távozzon.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: