Leárazási tippek profitvesztés nélkül

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Az akciózás vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb módja az eladások növelésének. A kereskedések többsége él is ezzel a lehetőséggel. De bármilyen hatékonyak, a leárazások könnyen kétélű fegyverré válhatnak, ha nem járnak bevételnövekedéssel vagy rossz minőségű vásárlókat hoznak.

Éppen ezért fontos, hogy jól megtervezett promóciókkal és átgondolt ajánlatokkal akciózz. Nézzünk át profittermelő megoldásokat!

1. Határozd meg a céljaidat

A vakon történő akciózás az egyik legnagyobb önszabotázs. Mielőtt kitennéd a leárazás táblát, gondold át alaposan:

  1. Új ügyfeleket szeretnél a boltodba csábítani?
  2. A meglévő vevőidet szeretnéd több vagy gyakoribb vásárlásra ösztönözni?
  3. Meg szeretnél szabadulni a felesleges készletedtől?

Ez csak pár szempont, viszont arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy a különböző célok különféle promóciókat igényelnek. Ha például új ügyfeleket szeretnél szerezni, akkor valószínűleg az egész üzletre kiterjedő ’agresszívabb’ taktikát érdemes alkalmazni, ami több embert vonz. Ha egyértelmű céljaid vannak, akkor tudod, milyen terméket akciózz és mekkora engedményt adj.

2. Szegmentáld a vevőidet

Ha ismered a vevőidet, tudod, mikre hívd fel a figyelmet. Ugyan minden ember más, de vannak olyan közös pontok, amik alapján ügyfélprofilokat hozhatsz létre. A célcsoportra fókuszált promóciókkal garantáltan növelheted a vásárlási konverziókat.

Az ügyfélprofilokkal meghatározhatod a különféle csoportok árérzékenységét, szokásait és ezeket az információkat eredményesen használhatód az akcióidban.

Íme néhány ügyfélprofil, amiket létrehozhatsz:

Spórolós Sári – a vevő, aki a leárazott (kifutó) termékekre vadászik, és nem szeret semmiért teljes árat fizetni.

Tudatos Timi – árérzékeny, de fontos számára a jó minőség és a kellemes kiszolgálás, gyakran válassz a 2-őt fizet 3-at kap akciókat.

Luxus Laura – aki hajlandó bármennyit megfizetni egy új és divatos termékért, akinek az ár nem számít (ő egy termékmintának jobban örül, mint egy árengedménynek).

3. Legyen megfelelő az időzítés

A jó időzítés nagyban növeli a konverziós arányt. Ha akkor és azt akciózol, amire épp szüksége van a vevőkörödnek, szinte nyert ügyed van. Ha például olyan vevőid vannak, akik jellemzően a hó végén vásárolnak, akkor az ajánlatodat érdemes az utolsó napokra időzíteni.

Vagy tegyük fel, hogy babaruha boltod van és egy vevő 3 hónapos babának vett babaruhákat. Ha begyűjtöd az e-mailjét, akkor a megfelelő időben a megfelelő ajánlatokat teheted neki (babaruha 6, 8, 10, 12 hónapos babáknak). Az ajánlatod releváns lesz, ezért nagy eséllyel vásárlással végződik.

4. Figyelj az árrésre

Ahhoz, hogy egy akcióval ne veszíts számottevő profitot, alakíts ki elfogadható árréseket (kivéve, ha erőteljes kampányt szervezel új vevők szerzésére).

5. Alkalmazz pszichológiai árakat

Egy másik módja annak, hogy árengedményt kínálj veszteség nélkül, a kreatív árképzési és kedvezményes stratégiák alkalmazása. Erre jó példa lehet ez:

Ha napszemüveget árulsz, kínáld fel a vevőidnek, hogy ha 11 000 forintért vesznek tőled szemüveget, a további modellekhez 7000 forintért hozzájuthatnak. Közben kommunikáld, milyen napszemüveg jó vagy biztonságos autóvezetéshez, sportoláshoz, hétköznapi viselethez stb. Ezzel vásárlásra ösztönözheted a vevőidet ahelyett, hogy az akciókra várnának.

6. Tedd reflektorfénybe az új termékeket

Ahelyett, hogy a kirakatodat megtömnéd akciós termékekkel és feliratokkal, tedd a fókuszt az újdonságokra vagy a különleges ajánlatokra.

Ha például ruhaüzleted van, a kirakat és az egész üzlet legyen tele a trendi divatos modellekkel. A kifutó, leárazott vagy árcsökkentett hibás termékeket ’dugd el’ a bolt hátsó részébe. Ezzel arra ösztönözheted a vevőket, hogy teljes árú új termékeket vegyenek anélkül, hogy kihagynák a jobb fogásokat is.

7. Ösztönözd az impulzus vásárlásokat

A kedvezmények több embert vonzanak az üzletedbe, ezért használd ki a megnövekedett gyalogosforgalom előnyeit keresztértékesítésekre.

Egy ruhaüzletben például, ha akciós farmernap van, legyen felkészülve ingek, pólók, övek stb. ajánlására is. Egy ilyen akciós napot megelőzően a keresztajánlások stratégiáját érdemes alaposan átbeszélni az eladókkal.

Még jobb, ha az üzletberendezéseket úgy alakítod ki, hogy ezek a termékek elérhetők legyenek egymás mellett. Egy felöltöztetett próbababával még látványosabb a rejtett üzenet.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: