Versenyelőny 3 lépésben – új boltoknak

Szerző: Váróczi Ákos | Vásárlógyártó tippek

Az e-kereskedelem világméretű gyors növekedése ellenére a hagyományos kiskereskedelem továbbra is dominál. Ha tehát, kiskereskedelmi vállalkozás indításán gondolkodsz, sok versenytársad lesz.

Írásomban most három olyan technikát mutatok be, amit már a kezdetektől megtehetsz, hogy versenyelőnyt szerezz az új üzletednek.

Versenyelőny 3 lépésben

1. Alakíts ki többcsatornás kommunikációt a potenciális vevőiddel

Még ha hagyományos kiskereskedelmi üzletet is működtetsz, a márkádnak minden olyan helyen ott kell lennie, ahol a vásárlóid vannak.

Napjaink tipikus vevői kettős – online/offline – élményt várnak el minden cégtől, legyen az kicsi vagy nagy. Ha ezt az elvárást kihagyod a képletből, nem túl jó fényben tünteted fel magad, öreg hiba lenne.

Nézzük tehát, hogyan alakíthatsz ki következetes és többcsatornás márkajelenlétet.

  • Készíts egy piackutatást és derítsd ki, milyen médiákat követnek a leendő ügyfeleid. Ezzel felbecsülhetetlen értékű betekintést nyersz a közösségi jelenléted megtervezéséhez. A piackutatás során mindenképp ’jutalmazd meg’ a válaszadókat a rád szánt idejükért egy jövőbeli kedvezménnyel vagy vásárlási kuponnal.
  • Már az üzlet kialakítása során, és ezt követően is kezd el konzisztensen pozicionálni a márkádat a felhasználói élmény fenntartásához akár a közösségi médiában, akár mobilalkalmazásban, a webhelyeden és az üzletedben.
  • Könnyítsd meg a különböző csatornákon keresztüli kommunikációt! Ha lehetséges, indíts azonnali ügyfélszolgálatot telefonon, e-mailben és chaten, valamint az üzletben is.
  • Hozz létre erős közösségi média kapcsolatokat az ügyfelekkel. A közösségi oldalaiddal kiterjesztheted az értékesítési hálózatod, ami lehetővé teszi az elérések növelését, és azt, hogy a követőid egymásnak ajánlják a vállalkozásodat.

Ha több csatornán következetes kapcsolattartási pontokkal rendelkező márkát építesz fel, akkor az ügyfelek gyorsabban megismerhetik és megbízhatnak a vállalkozásodban. Ez pedig jó dolog.

2. Folyamatosan ellenőrizd és csiszold a márkád

Csak az öntudatosság és a brutális őszinteség révén láthatod igazán, hogyan vélekednek az üzletedről. A megbízható és pozitív márka létrehozása pedig különösen fontos az új vállalkozások számára. Tehát folyamatosan figyeld a márkád pulzusát.

  • Kérdezd meg az ügyfeleket, hogy tehetsz-e valamit a jobb kiszolgálás érdekében!
  • Kérdezd meg alkalmazottjaidat, mik a leggyakoribb panaszok, amelyeket kapnak!
  • Állítsd be a Google Alerts szolgáltatást, ami értesíti, ha a vállalkozásodat megemlítik az interneten.
  • Ne cukrozz be semmilyen hibát! Minden azonosított probléma lehetőséget kínál a változtatásra és a fejlesztésére.
  • Használd fel a kapott visszajelzéseket és készíts terveket a jobb teljesítmény érdekében. Kövesd is ezeket!

Ne várd meg, hogy valami elromoljon, és ne bízz a feltételezésekben! Legyen rendszeres folyamat a márkafigyelés a mindennapi munkád során.

3. Építsd tudatosan a márkádat

Attól, hogy tájékoztatod az vevőket a márkádról, még nem válik azzá.

A márkaépítés ott történik, ahol a gumi találkozik az úttal, nem egy céges posztban. Míg a céges logó és más vizuális márkaelemek valóban fontosak, a valódi márkaépítésnek cselekvésnek kell lennie.

  • Adj a bolti eladóidnak vásárlási keretet, és ha azt látod, hogy nem élnek a lehetőséggel, akkor nagy eséllyel a potenciális vevőid sem fognak vásárolni tőled. Az ügyfelek gyorsan meg tudják állapítani, ha az alkalmazottak szeretnek valakinek dolgozni, és ez különösen látványos a kiskereskedelmi üzletekben. Ha ezen a ponton hibát találsz, értékeld át a termékkínálatod.
  • Tervezd meg a vásárlói élményt úgy, hogy az tükrözze a márka identitását. Az üzletberendezésed stílusa például igazodjon a termékkínálat minőségéhez és a márka színeihez.
  • Használd következetesen a színeidet az üzletben, a közösségi oldalaidon, a hirdetéseidben és más marketing anyagjaidban. Ellenkező esetben összezavarod az embereket.

Legyél proaktív a márkád menedzselésében, a termékcsaládod összeállításában és egy olyan többcsatornás megközelítés kialakításában, ami az ügyfeleid előtt tartja a boltod, így kiskereskedelmi üzleted gyorsabban fog növekedni.

Eszközök üzlete sikeréhez a Váróczi webshop-ban Megnézem!

About the Author

Váróczi Ákos a VÁRÓCZI Üzletberendezés ügyvezetője Ákos megreformálta saját iparágát azzal, hogy a klasszikusan offline vásárolt termékeiket elsőként kezdték webáruházban is értékesíteni. Magyarország mellett még Romániában és Szerbiában is van saját üzletük. Közgazdász és 3 gyermek büszke édesapja.

Leave a Comment:

Leave a Comment: